Muhammad Ali kohta ilmnes põnev fakt (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muhammad Ali
Muhammad Ali Foto: Action Images/REUTERS/Scanpix

Aastal 1964 sai olümpiavõitjast Cassius Clayst Muhammad Ali ja sündis poksilegend. Ali ise selgitas toona nimevahetust nõnda: «Miks peaksin ma alles hoidma oma valge orjapidaja nime ja hoidma oma mustad esivanemad nähtamatutena, teadmatutena, austamatutena?» Nüüd on selgunud, et üks tema esivanematest oli tõesti väga nimekas ori ja vabadusvõitleja.

Washington Post kirjutab, et Ali ei teadnud ise oma põlvnemisest mitte midagi. Tema perekond on aga võtnud oma juurte uurimise tõsisemalt käsile ja on selgunud, et Ali vana-vana-vana-vanaisa oli Archer Alexander.

Alexanderi nimi ei ütle paljudele inimestele midagi, aga tal on Ameerika vabadussõjaaegses ajaloos täita tähtis roll. Alexander töötas põhjaosariiklaste armee heaks spioonina päästes sadu elusid ja põgenes oma rolli paljastamisel orjapõlvest. Mees on igaveseks jäädvustatud Washingtonis Kapitooliumist umbes pooleteise kilomeetri kaugusel asuvale ausambale, kus Abraham Lincoln orjadele vabaduse annab. Alexander oli kõnealuse orja modelliks.

Abraham Lincoln ja Archer Alexander.
Abraham Lincoln ja Archer Alexander. Foto: Wikipedia

«Ali võitles suure osa oma elust rassistlike ideede vastu,» rääkis selle info valguses Jonathan Eig, kelle sulest ilmub peagi Ali biograafia. «Kui ta oleks teadnud, et tema vana-vana-vana-vanaisa oli nii vapper ja tark mees, oleks see tema argumentidele ainult jõudu juurde andnud.»

Sugulussideme avastas Ali kauge nõbu Keith Winstead.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles