FIDE presidendiks valiti endine Venemaa asepeaminister

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš on tänasest Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) president.
Endine Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš on tänasest Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) president. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / Scanpix

Rahvusvahelist Maleliitu (FIDE) 23 aastat juhtinud venelase Kirsan Iljumžinovi valitsusaeg lõppes täna Gruusias, Batumis toimunud FIDE kongressil. Tema järglaseks valiti teine venelane, käimasoleva aasta maikuuni Venemaa asepeaministri ametit pidanud Arkadi Dvorkovitš.

Enne tänast üldkongressi oli üles seatud kolm kandidaati, kellest endine Suurbritannia tippmaletaja Nigel Short taandas end pärast kõnet ja palus oma toetajatel hääletada Dvorkovitši poolt.

Venelase ainsaks vastaseks jäi seega senine FIDE asepresident, kreeklane Georgios Makropoulos. Dvorkovitš võitis hääletuse 103:78 ja pälvis sellega nelja-aastase mandaadi.

23 aastat FIDE-t juhtinud Iljumžinov alistas 2014. aasta presidendivalimistel 110:61 eksmaailmameistri Garri Kasparovi, aga sattus aasta hiljem Süüria režiimi abistamise eest USA sanktsioonide alla, mis mõjus FIDE-le kui organisatsioonile halvavalt. Tänavu juulis määras FIDE eetikakomisjon Iljumžinovile eetikakoodeksi rikkumise eest kuuekuulise tegutsemiskeelu, mis välistas ta osalemise täna toimunud presidendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles