Postimehe aruanne: endiselt kaotuseta Kalju puges õnnesärki

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti jalgpalli Premium liigas etendasid Tallinna Levadia ja Nõmme Kalju FC Flora koduväljakul tähtsa ja draamahõngulise, ehkki väravateta jalgpallilahingu.

Nii mängupilti kui tabeliseisu arvestades võrdus viik Kaljule võiduga. Järgneb Postimehe aruanne Lillekülas nähtust.

Õnn soosib tugevamaid. Pole liig väita: karmis vihmasajus eriti erkroosat vormi kandnud Kalju mängis eile õnnesärgis. Esimesel poolajal kohe kindlasti. Ainuüksi esimese kahe ja poole minutiga juhtus rohkem kui edasise jooksul kokku: esmalt tegi Kalju veteranväravavaht Pavel Londak kaks tõrjet, tagatipuks luhtas Dmitri Kruglov penalti. Levadia kapten oli tänavu 11 m trahvilöögist palli neli korda sihile saatnud, nüüd nii tähtsal hetkel mitte. Enne vaheajavilet avanesid soodsad võimalused ka Gando Bialal ja Maksim Podholjuzinil ning teisel poolajal Roman Debelkol – Levadia kolistas kaks korda Kalju värava posti, kuid ei enamat.

Kalju enda loodud ohukolded jäid märksa juhuslikemateks. Kuid sellest hoolimata kirjutati tabelisse vaat et võidumaiguline viik ning kuue aasta taguse klubi ajaloo senise ainsa meistritiitli kordamine tuli oluliselt lähemale. Ja pealegi: (peaaegu) meistrite üle teatavasti kohut ei mõisteta. Seda enam, et Kalju on suutnud senise 31-mängulise teekonna läbida ainsagi kaotuseta. Taoline seeria ei saa kuidagi olla juhuslik ja väärib hoopis kaabukergitamist.

Etüüd kahe Sergei esituses. Kui Trevor Elhi juba teisel minutil Markus Jürgensoni penaltivääriliselt kukutas ja Dmitri Kruglov 11 m karistuslöögil eksis, võis Kalju varumeeste pingi juures näha omapärast emotsioonide mängu. Abitreener Sergei Terehhov tormas mängu jätkudes otse pingi ees mänginud Elhi suunas ja kostitas vasakkaitsjat verbaalse sõnavalanguga. Kaks sekundit hiljem näitas teine Serjoža – peatreener Frantsev – käemärkidega Elhi suunas: rahu, rahu!

Kahtlemata pole üht õiget ja valet juhendamisstiili, ent too olukord peegeldas ilmekalt, kui erinevad võivad olla treenerite reaktsioonid samas olukorras. On asjatu lisada, et too kasutamatu võimalus etendas mängu (ja meistritiitli saatuse?) edasise käigu osas olulist kaalu.

Mis hakkab juhtuma pühapäeval? Juba pühapäeval kohtub Kalju samas Lilleküla staadionil teise suure rivaali FC Floraga. Enne toda duelli on nõmmekate edu tiitlikaitsja ees seitse punkti – seejuures on Floral üks mäng vähem peetud. Levadia on tiitlimängust sisuliselt väljas – viis vooru enne lõppu kuulub kaheksa punkti tagasitegemine müstika valdkonda.

Kaljut ootavad lisaks Florale ees kohtumised Tammeka, Paide, Vapruse ja Transiga, Florat heitlused Transi, Vapruse, Kuressaare, Tuleviku ja lõpuvoorus Levadiaga. Ehk teisisõnu: et põnevust säilitada, vajab Flora hädasti võitu. Eilse kollase kaardiga teenis pühapäevaks mängukeelu Kalju horvaadist poolkaitsja Marko Brtan.

Mõttekoht kõigile. Levadia pidi eile Kaljut võõrustama A.Le Coq Arenal, sest tavapärasel koduareenil Kadriorus puudub nii hilisel kellajal jalgpallimängu pidamiseks piisav valgustus. Mõelgem hetkeks: üheksakordne Eesti meister ei saa taolisel põhjusel Eesti ühel suuremal staadionil mängida ja on sunnitud hooaja ühe kaalukama kohtumise pidama suure rivaali (FC Flora) kodus… Kas see ikka peab päris nii olema?

* * *

Levadia kapteni Dmitri Kruglovi videointervjuu:

Kalju peatreener Sergei Frantsev: «Täna oli kõige tähtsam mitte kaotada. Keskendusime sellele, et enda seljatagune puhas hoida. Meil ei olnud kerge, aga täitsime ülesande. Võib isegi öelda, et tassisime selle punkti välja. Alguses oli meil ka natuke õnne, samas ei valmistanud Levadia äärmiselt agressiivne valmisolek üllatust. Pühapäevasest mängust Floraga ootan sarnast võitlust.

Hooaja keskel esiväravavahiks ülendatud 38-aastasest Pavel Londakust: «Ta on usaldatust täielikult usaldanud. Samuti on vist õige öelda, et kõik meetmed, mis toovad vajaliku tulemuse, tuleb lugeda õigeks.»

Levadia peatreener Aleksandar Rogic: «Austan ja hindan Nõmme Kalju võitluslikkust kõrgelt, aga tekitasime nii palju võimalusi, et võinuks mängu võita. Nii oli ka varasemates derbides. Kaljut aitasid väravavahi head tõrjed tähtsatel hetkedel. /.../ Tunneme Nikita Andrejevist suurt puudust. Mida suurem mäng, seda paremini tema esmaklassiline võitjamentaliteet avaldub. Varsti on ta väljakul tagasi, aga täna oli tähtsam mõelda mängija tervisele ja tarbetuid riske vältida.»

Kalju ründaja Rimo Hunt ETV-le: «Oleks täna kolm punkti ära tulnud, olnuks emotsionaalselt kergem. Praegu midagi kindlat pole, kuigi seis on päris soodne. Kuigi ise tekitasime ka häid olukordi, aga mitte nii häid kui vastane. Oli võitluslik mäng ja oleme ühe punktiga väga rahul.»

* * *

Premium liiga 31. voor: FC Kuressaare - Paide Linnameeskond 1:3, Pärnu Vaprus - Viljandi Tulevik 0:3, Narva Trans - Tallinna Kalev 3:2, Tartu Tammeka - FC Flora 0:4, FCI Levadia - Nõmme Kalju 0:0.

Tabel: Kalju 77 punkti (31 mängust), Flora 70 (30), Levadia 69 (31), Trans 58 (31), Paide 42 (31), Tammeka 41 (31), Tulevik 26 (31), Kalev 23 (31), Kuressaare 14 (31), Vaprus 13 (30)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles