Tänak kasutas õnnetust positiivselt ära, M-Sport palus kohtunikelt eriluba (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehaanikud müttavad testikatsel parima aja kirja saanud Teemu Sunineni Fordi kallal.
Mehaanikud müttavad testikatsel parima aja kirja saanud Teemu Sunineni Fordi kallal. Foto: David Davies / PA Wire/PA Images/Scanpix

Autoralli MM-sarja etapil Walesis peeti täna testikatse, mille eel M-Sport esitas korraldajatele omapärase palve. Sellele tuldigi vastu ning omal moel lõikas muutusest kasu ka Ott Tänak.

Nimelt palus M-Sport, et kohtunikud annaksid sõitjatele loa vahetada testikatse ajal oma autode vahel rehve oma tiimikaaslastega. Kohtunikud nõustusid, ent lisasid klausil, et testikatse ajal tohivad rehvivahetusega tegeleda vaid sõitjad ja kaardilugejad ise, ükski kõrvaline isik ei tohi neid aidata. Samuti pandi meestele kohustus kasutada rehvivahetuseks vaid autos olevaid tööriistu.

Mis oli sellise soovi mõte? Lihtne: nii saadi võimalus katsetada testikatsel mõlemat rallil kasutusel olevat rehvisegu. Muidu oleks sõitjad pidanud naasma rataste vahetuseks teenindusse, kuid nüüd võis näiteks M-Sport saata ühe auto testikatsele keskmise, teise aga pehme seguga rehvidel. Kahe läbimise vahel vahetati omavahel rattaid ehk kõik ekipaažid said katset läbida mõlema seguga rehvidel.

Sama võimalust kasutas ka Ott Tänak, kes käis testikatset sõitmas esialgu keskmise ja seejärel pehme seguga. Walesi ralliks on Michelin andnud kõigi WRC-sõitjate käsutusse 28 rehvi. Need tuleb vastavalt soovile ise valida 28 keskmise ja 16 pehme seguga rehvide seast.

Selline jaotus tähendab, et ainult pehmetel rehvidel ei ole võimalik tervet rallit läbi sõita ja piloodid peavad nuputama, milline oleks parim valik. Seejuures pole Michelin varem Walesi ralliks seesugust pehmet segu pakkunud ehk nende rehvide kasutamine on seotud teatava teadmatusega. MM-tiitli pärast heitlevad kolm tippu ilmselt suuri riske võtma ei hakka, küll aga oli kohe valmis katsetama näiteks Andreas Mikkelsen, kes keeras oma Hyundaile testikatseks esialgu alla kaks keskmise seguga rehvi (ette) ja kaks pehme seguga rehvi (taha).

Walesi MM-rallile antakse avapauk täna õhtul Eesti aja järgi kell 21 algava publikukatsega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles