Saksamaa telekanali uus dopingupaljastus: Pyeongchangi proovid võivad olla kasutud

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyeongchangi taliolümpia proovid
Pyeongchangi taliolümpia proovid Foto: MICHELE LIMINA / AFP

Saksamaa telekanal ARD on viimastel aastatel olnud ulatuslike dopingupaljastuste poolest. Nüüd on lagedale tuldud uue materjaliga: Pyeongchangi taliolümpiamängudel käidi dopinguproovidega ümber ülimalt ebaprofessionaalselt. Näiteks sai täiesti kõrvaline isik pääseda ruumi, kus hoiti dopinguproove.

ARDi kinnitusel on nende käsutuses video, kust on näha, kuidas uriiniproove täis olnud külmkapi uks on pärani lahti ning kontrollruumis käisid isikud, kes dopinguprotseduuridega seotud polnudki. Telekanali väitel olid lauale jäetud ka dokumente.

Pyeongchangis töötanud Šveitsi advokaadi Lukas Weisskopfi sõnul oligi kõik nii nagu videos näha. «Täielik hullumaja! Kõik oli avatud, kõigega sai manipuleerida või lihtsalt ära viia,» sõnas ta.

Saksamaa spordijuristi Michael Lehneri arvates pole välistatud, et kõik Pyeongchangis võetud dopinguproovid võidakse kuulutada õigustühiseks.

«WADA loodud standarditest astuti lihtsalt üle. Pole midagi lihtsamat, kui öelda, et iga proov, mis dopingulaboris võeti, on täiesti kasutu.»

Pyeongchangi olümpiamängudel jäi positiivse dopinguprooviga vahele neli sportlast: Jaapani lühiraja kiiruisutaja Kei Sato, Sloveenia jäähokimängija Žiga Jeglic, Venemaa curlingumängija Aleksandr Krušelnitski ning Venemaa bobisõitja Nadežda Sergejeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles