Videod: joomapeolt tulnud Venemaa tippjalgpallurid peksid jõhkralt mitut inimest

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev häbistasid purjuspäi laamendades nii ennast kui ka kogu Venemaa jalgpalli.
Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev häbistasid purjuspäi laamendades nii ennast kui ka kogu Venemaa jalgpalli. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix

Venemaa jalgpallikoondislased Aleksandr Kokorin ja Pavel Mamajev tungisid pühapäeval Moskva kohvikus purjuspäi kallale riigiametnikule, peksid teda ja veel ühte inimest.

Kanali Mash teatel väljusid jalgpallurid kell seitse hommikul purjuspäi ööklubist. Mehed asusid parklas autosid peksma ning kui ühe auto roolis istunud mees neile märkuse tegi, löödi ta pikali ja peksti teda. Mashi teatel sai noor mees peapõrutuse ja ajutrauma ning on praegu intensiivraviosakonnas.

Hiljem selgus, et parklas peksa saanud mees oli telesaatejuhi Olga Ušakova 33-aastane autojuht Vitali Solovtšuk. Endine käsipallur kinnitas - ning seda tõendab ka allolev video -, et ta palus sõnavahetuse ning esimese hoobi järel meestel enda peksmine jätta, kuid nood jätkasid. «Verd jooksis igalt poolt, ka kõrvadest,» kirjeldas ta toimunut pärast arstide hoole alla jõudmist.

Kokorin ja Mamajev ning nende kaaskond siirdusid aga edasi Nikitskaja tänaval asuvasse kohvikusse, kus tellisid kohvi. Mehed olid lärmakad ja agressiivsed ning personal ei suutnud neid vaigistada. Kohviku püsiklient palus neil vaiksemalt võtta, kuid Kokorin (videol paremal sinises kapuutsis) ja Mamajev ründasid teda tooliga ning asusid tedagi peksma.

Selgus, et rünnaku ohvriks langes Venemaa majandusministeeriumi ametnik Deniss Pak, kes vajas hiljem ka arstiabi. Jalgpallurid lõid tal sisse ühe hamba, lisaks sai ta verevalumeid ja marrastusi. Paki autojuht tuli talle appi, kuid löömameeste paar jõudis koos sõpradega juba kohvikust lahkuda. Paki advokaat Gennadi Ududjan lausus väljaandele Kommersant, et video olemasolule lisaks väärib märkimist veel üks asjaolu. «Rünnak oli ajendatud rassistlikest motiividest,» märkis Ududjan. Ka Sports.ru tsiteerib tunnistajat, kelle sõnul jalgpallurid andsid alustuseks «mingile hiinlasele» käsu vait olla.

Hiljem selgus, et mehed olid koos kaaslastega teekonda alustanud Peterburist. Moskvasse viivas kiirrongis Sapsan broneeriti endale terve vagun ning asuti seal hoogsalt pidu panema, tülitades selle käigus ka teisi rongireisijaid. Samas rongis viibinud blogija Danila Poperetšnõi väitis, et Kokorini ja Mamajevi kamp jõudis neljatunnise reisi jooksul ära kaanida kogu restoranvaguni baaris olnud alkoholitagavara. «Loomaaed,» kõlas Poperetšnõi põlglik hinnang laaberdanud seltskonnale.

Kaks tundi pärast Paki peksmist tulid kohvikusse tagasi jalgpallurite sõbrad, soovides enda valdusesse saada turvakaamera videot. Selle eest pakuti kohviku omanikule viis miljonit rubla (umbes 65 000 eurot - toim), kusjuures hiljutisi laamendajaid ei seganud seegi, et tol hetkel viibisid kohvikus politseinikud. Kuid Paki autojuht oli kiirem olnud ja video juba kaasasolnud mälupulgale kopeerinud.

Karjäär Venemaal läbi?

Kokorini koduklubi Peterburi Zenit on juhtunu hukka mõistnud, Mamajevi tööandja Krasnodar otsib aga suisa võimalust temaga leping lõpetada. Portaali Sport24 väitel kaalub sama sammu ka Zenit. Väärib märkimist, et tegu on Venemaa hetke kahe edukama klubiga, sest Zenit on liigatabelis esimesel ja Krasnodar teisel kohal.

«See, mis pühapäeval Moskvas juhtus, teeb meile häbi,» avaldas Zenit ametliku seisukoha. «Meil pole praegu mõtet rääkida, mis karistus mängijat ees ootab – see tuleb niikuinii. Esmalt tahame siiski temaga rääkida. Kuid oleme jahmunud ja löödud, et riigi üks andekamaid jalgpallureid on seotud sedavõrd tülgastava intsidendiga.»

Kuigi Krasnodar sooviks Mamajeviga lepingu otsekohe katkestada, pole see nii lihtne. «Paraku kaitseb leping sportlasi kõikvõimalike asjade eest, kuid anname endast kõik, et see lõpetada,» teatas klubi.

27-aastane Kokorin on Zeniidi eest mänginud alates 2016. aastast, Venemaa koondist on ta esindanud 48 mängus. Mamajev kuulub aga Krasnodari koosseisu juba 2013. aastast. Koondises on ta mänginud kokku 15 kohtumist.

Varasemad patud: liiklushuligaansused ja rajud peod

Venemaa jalgpalliliidu asepresident Sergei Anohhin rõhutas Sport Ekspressile esmalt, et kumbki mees ei kuulu praegu rahvuskoondise ridadesse – üks kutsuti sinna viimati 2017. aasta novembris ja teine esindas Venemaad viimati 2016. aasta EM-finaalturniiril. «Kuid ma ei suuda ette kujutada, et keegi praegustest koondislastest lubaks endale niisugust käitumist. Alaliidu ja mängijate vaheline leping näeb selliste rikkumiste puhul ette väga karmid karistused. See kahjustab jalgpalli mainet tohutult,» märkis Anohhin.

Raadiojaama Govorit Moskva väitel kaalub alaliit võimalust määrata Kokorinile ja Mamajevile eluaegne jalgpallis tegutsemise keeld. Video vutimeeste «vägitegudest» jõudis isegi Kremlisse, sest selle kohta pidi aru andma president Putini esindaja Dmitri Peskov. Mõlemad jalgpallurid on kinni peetud ning politsei on algatanud nende tegude suhtes kriminaaluurimise. Halvemal juhul võib peamise ründaja rollis olnud Kokorinit oodata kuni viieaastane vanglakaristus.

Head semud Kokorin ja Mamajev – mõnevõrra irooniline, et alles eile ehk esmaspäeval tähistas Kokorin ülaloleva pildiga sotsiaalmeedias nende sõpruse kümnendat aastapäeva – on Venemaal oma laiava elustiili ja ülbe käitumise poolest üldtuntud. 2016. aastal ärritas tandem venelasi sellega, et korraldas Monte Carlo ööklubis raju peo, kulutades Venemaa hümni saatel joodud ja teistele klubilistelegi jagatud šampanja peale sadu tuhandeid eurosid.

Sinna kõrvale tõmmati vesipiipu. Venemaa oli äsja pettumust valmistava esitusega välja langenud Prantsusmaal peetud EM-finaalturniirilt, mistõttu pidutsemine mõjus eriti kohatult. Aasta hiljem jäi Kokorin aga neljaks kuuks juhiloata, sest sõitis oma Bentleyga Moskva kesklinnas nahaalselt vastassuunavööndis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles