Venemaa kergejõustiklaste saatus võib selguda veel selle aasta sees (1)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Lasitskene.
Maria Lasitskene. Foto: ANDREW BOYERS / REUTERS

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu president Sebastian Coe rääkis intervjuus AFP-le, et Venemaa kergejõustiklased võivad detsembri alguses keelust pääseda.

IAAF kehtestas Venemaa sportlastele võistluskeelu 2015. aasta novembris. Riigi sportlased ei pääsenud koondisena ei Rio de Janeiro olümpiamängudele ega Londoni MMile ja Berliini EMile.

Nõnda on pidanud näiteks nii naiste kõrgushüpet valitsenud Maria Lasitskene kui meeste kõrgushüppe võitnud Daniil Lõssenko võitu tähistama Venemaa lipu ja hümnita, kuid on siiski saanud võistelda.

Tänavu juulis otsustas IAAFI nõukogu, et venelastele määratud võistluskeeld kehtib edasi ning Coe lisas, et kui ka juuliks pole edusamme näha, võib Venemaa sportlastelt kaduda ka neutraalne staatus. See omakorda tähendaks, et venelasi rahvusvahelistel kergejõustikuvõistlustel starti ei lubata.

Siiski on IAAF nüüdseks veidi leebunud ning Coe kinnitusel hinnatakse olukord uuesti üle 4. detsembril Monacos.

«Lähinädalate jooksul kohtume ka Venemaa kergejõustikuliidu esindajatega, kelle töölt ootame edusamme,» rääkis Coe. IAAF on varemgi rõhutanud, et võistluskeeld jääb Venemaa sportlastele kehtima nii kauaks, kuni nende alaliit suudab täita IAAFi tingimused. Ühe peamise asjana nõudis IAAF, et Venemaa tunnistaks riiklikku dopinguskeemi.

Kuigi venelased seda tegidki ning WADA täitevkomitee taastas septembris Venemaa antidopinguagentuuri Rusada liikmelisuse, on Coe veel skeptiline ning tema sõnul näitab vaid aeg, kas Venemaa sportlased suudavad olla puhtad. Kui see suudetakse garanteerida, annab IAAF atleetidele rohelise tule. 

«Väga tähtis on lasta sportlastel vastata ühele küsimusele ja see on lihtne: kas usaldate süsteemi? IAAFi filosoofia on väga selge: üritame eristada puhtaid sportlasi saastunud süsteemi ohvritest ja seetõttu on venelastel praegu neutraalne staatus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles