Postimees hindab: keskkaitsjad olid Eesti parimad, aga…

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikita Baranov (paremal) tegi suurepärase mängu, kuid piisas ühest korrast ja Teemu Pukki nokkis taas oma võimaluse ära.
Nikita Baranov (paremal) tegi suurepärase mängu, kuid piisas ühest korrast ja Teemu Pukki nokkis taas oma võimaluse ära. Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Pärast järjekordset 0:1 kaotusmängu on igati paslik Eesti jalgpallikoondislaste päevatööd hinnata. Kahjuks tuleb tõdeda, et Soome viimase minuti võiduvärav röövis meeskonnalt punkti ja ühelt mehelt maailmaklassist partii.

Mihkel Aksalu 6. Kaks head ja üks suurepärane tõrje – kui tegi 86. minutil kahjutuks Glen Kamara kavala löögi - , aga Teemu Pukki väravas jääb osa patust ka tema hingele – pall lipsas siiski võrku tema esiposti kõrvalt.

Taijo Teniste 6. Avapoolajal mõned kahtlased valikud kohavalikul, aga summa summarum hoidis välkkiire Pyry Soiri ja seejärel pikemat kasvu Jasse Tuomineni kontrolli all. Märksa kindlam mäng kui kuu eest Turus.

Nikita Baranov 7. Kaitsetöös ülitäpne, tark ja rahulik. Jõudis rünnakuid blokeerima, ka kaaslaste eksimustest tekkinud ohukoldeid kahjutuks tegema, lisaks astus mitmel korral kaitseliinist õigel ajal välja. Maailmaklassist partii. Paraku «ainult» 90 minutit, seejärel lasi Pukkil enda pealt maha keerata ja võiduvärava lüüa. Paganama kahju terve meeskonna, aga ka Baranovi pärast

Joonas Tamm 7 – EESTI PARIM. Hea näide, mida võib ühe mängijaga teha enesekindlus. Paar korda jäi küll veidi aeglaseks, aga kokkuvõttes hoidis soomlased kenasti kontrolli all. Boonusena oli julge ka palliga, leides nutikaid sööte – see on element, mis sageli Tamme arsenali just ei kuulu.

Ken Kallaste 6. Kaitsetöös jäi Robin Lodiga kohati raskustesse, eriti mängu alguses. Suuri ohukoldeid suutis siiski vältida. Üritas jõuda ka rünnakuid toetama, aga need jäid seekord paraku üksnes üritusteks.

Artjom Dmitrijev 5. Täitis uues taktikalises skeemis Karol Metsa kohta, mis aga tähendas, et pidi täitma enda jaoks üsna harjumatut rolli. Soome leidiski palliga korduvalt tema kõrval vabu tsoone. Töötas kõvasti, aga teatud olukordades jäi kohmakaks. Tööeetikale aga etteheiteid teha ei saa.

Konstantin Vassiljev 6. Treenerid soovisid tuua Vassiljevit varasemast madalamale, et ta saaks rohkem palliga mängida. Eesmärk sai enam-vähem täidetud, kapten pääses sööte jagama ja ka peale lööma. Ühel puhul päästis Soome puhas õnn (loe: pallile ette jäänud mängija). Aktivasse tuleb ka kanda paar Kostjale mitte nii iseloomulikult palli tagasivõitmist ehk kaitsetöö.

Sander Puri 6. Justkui märkamatult 30seks saanud poolkaitsja kaasamine oli vahest Reimi suurim üllatus. Päevapealt kolme aasta eest viimati valikmängus algkoosseisu kuulunud poolkaitsja sai taktikavahetuse käigus endale nr 10 positsiooni. Rabeles isukalt, pääses ka lootustandvalt löögile, kuid Iirimaal saavutatud väravahoogu hoida ei suutnud.

Sergei Zenjov 4. Tegi paremal äärel ühe särava ja terava liigutuse, kuid kokkuvõttes ei suutnud rünnakul vastasele piisavalt peavalu valmistada. Samuti oli lohakas kaitsetöös, tehes rumala vea, mis lõppes soomlaste postilöögiga).

Henrik Ojamaa 6. Sai tahtmise ehk võimaluse mängida vasakul äärel. Temast õhkust suurt võitlusvaimu ja põlemist, kuid paraku pole mäng, kus tuleb eelkõige kaitsta just Ojamaa leib. Sestap ei tasu ka liigselt imestada, kui juba väsinuna vastaste takistamisele hätta jäi. Aga väärib sel kohal uusi võimalusi.

Rauno Sappinen 4. Esimene valikmäng algkooseisus näitas eelkõige, et: a) Sappinen ei karda kedagi ega midagi ja suudab vastaste kaitsjatele duellides tüütu vaenlane olla; b) et rahvusvaheline koondiste tasemel jalgpall on midagi sootuks muud kui Hollandi esiliiga. Hinnetelehel ei jagata avanssi, samas oleks treeneritel tarbetu tema tiibu kärpida. Proovitud tase vajab esmalt harjumist.

Siim Luts 5. Tema tugevused avalduvad palliga mängus. Ent just siis, kui Luts sekkus, saabusid hetked, kui mäng käis Eesti väljakupoolel. Proovis paar korda vastast ette võtta – tulutult.

Ats Purje 5. Sai mängu viimasel sekundil võimaluse, aga seekord jäid nii soomlased kurvastamata (lõi ju just tema viimatises võidumängus mõlemad väravad) kui ka supervahetusmehe nimetusele kraade juurde kirjutamata.

Marek Kaljumäe -. Mängis hinde teenimiseks liiga vähe.

Eesti koondis 5. Äärmiselt keeruline on hinnata kooslust, kust kolm (Klavan, Mets, Käit) niivõrd olulist lüli puudu. Positiivne, et hoidsime vastase võimalused üsna miinimumis, aga nörritavalt negatiivne, et väljaku teises otsas haigutab üsna lootusetuna näiv tühjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles