Dopingu vastu võitlev olümpiavõitja: mind survestati Venemaa naasmist heaks kiitma

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beckie Scott on võtnud puhaste sportlaste kaitsmise oma südameasjaks.
Beckie Scott on võtnud puhaste sportlaste kaitsmise oma südameasjaks. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

WADA sportlaskomisjoni juhtinud, kuid Venemaa õigust ennistamise vastu protesteerides sellelt kohalt lahkunud olümpiavõitja Beckie Scott lausus BBC-le antud eksklusiivintervjuus, et WADA täitevkomitee tippametnik üritas teda survestada, et ta venelaste spordiperre tagasivõtmise heaks kiidaks.

Scott sai 2002. aastal Salt Lake City olümpiamängudel 5+5 km kombineeritud jälitussõidus kaela kuldmedali. Kanadalanna lõpetas kolmandana, kuid teda edestanud venelannad Olga Danilova ja Larissa Lazutina jäid vahele darbepoetiini kasutamisega ja kaotasid medalid. Oma kuldmedali sai Scott aga kätte alles 2004. aasta juunis, peaaegu kaks ja pool aastat pärast olümpiat. 2005. aastal liitus ta WADA sportlaskomisjoniga ja on sestpeale olnud üks häälekamaid puhta spordi eest seisjaid.

Vahetult enne seda, kui WADA võttis septembris vastu äärmiselt vastuolulise otsuse taastada Venemaa sportlaste õigused, ehkki Venemaa ei olnud jätkuvalt täitnud WADA enda poolt neile kehtestatud reegleid, astus Scott ametist tagasi. Nüüd selgitas ta esimeses sestsaadik antud intervjuus, et temasse suhtuti moel, mis «viitas selgelt üleüldisele põlglikkusele ja sportlaste hääle osatähtsuse pisendamisele.»

ROKi liikmete hulka kuuluv Scott sõnas, et jäi Venemaa õiguste taastamist soovitanud WADA erikomisjoniga täielikule eriarvamusele. «Mulle tundus, et mindi kompromissile. See polnud puhaste sportlaste suhtes vastuvõetav, eriti senise puhta spordi eest võitlemise valguses. WADA joonistas kaardi ja muutis seda siis ise. Ja tegu oli tingimuste tühistamisega, nii et tegelikult räägiti nende täitmisest ajal, mil need veel kehtisid,» ütles Scott.

Beckie Scott on üks tulihingelisemaid puhta spordi eest seisjaid, kuid WADA ametnikud olevat tema pingutused välja naernud.
Beckie Scott on üks tulihingelisemaid puhta spordi eest seisjaid, kuid WADA ametnikud olevat tema pingutused välja naernud. Foto: Jeff McIntosh / AP / Scanpix

Kanadalanna kõige rängem süüdistus puudutab aga 12-liikmelise täitevkomitee istungit Seišellidel, kus Scott pidas ettekande. «Tajusin juba selle eel survet. Kui lugesin ette nimekirja sportlaskomisjonidest, kes on venelaste naasmise vastu, kõlas saalis naer,» kirjeldas ta BBC-le. «Sel hetkel ajas see närvi, tagantjärgi vaadates oli aga tegu taktikalise manöövriga, mis on sündinud pikaajalisest arusaamast, et sportlastel pole selliste küsimuste arutamise juurde asja.»

Kas juhtkond toetas või ei toetanud?

Scotti ärritas, et tol hetkel ei sekkunud toimuvasse ei WADA president Craig Reedie ega ka peasekretär Olivier Niggli. «Keegi ei püüdnudki niisugust käitumist hukka mõista. Minu meelest iseloomustab see hästi WADA juhtkonna suhtumist olümpialiikumisse,» sõnas Scott.

WADA on tunnistanud, et otsuse langetamise eel peetud koosolek kujunes emotsionaalseks ning vaidluse mõlemad osapooled kaitsesid oma otsust tuliselt. «Kuid sportlaste arvamust võeti kindlasti kuulda,» rõhutas WADA.

Nende sõnul väljendas Scott oma muret ka kirja teel ja Reedie vastas talle, mistõttu kanadalanna väited ei vasta tõele. Scotti sõnul esines Reedie aga väitega, nagu ei suudaks osa sportlasi lihtsalt WADA motiive mõista, mida Soctt pidas omakorda solvavaks. «Kas me räägiksime üldse sel teemal, kui patustanud oleks mõni väiksem ja väiksemate ressurssidega riik? Jutt käib spordi supervõimust ning nende mõjukusest ja märkimisväärsest survest, mida nad on võimelised avaldama, seda isegi WADA sees,» sõnas Scott.

Scotti arvates peaks WADA läbi tegema põhjaliku uuenduskuuri, mille käigus saaksid täitevkomitees oma hääle ka sportlased, olümpialiikumise esindajad ja valitsused. «Praegu on võimalus muutuseks, sest usk ja usaldus sellesse organisatsiooni on tohutult kahjustada saanud. Teisalt liidab see sportlasi ennenägematul moel. Oleme langenud poliitikute surve alla, kuid peame naasma otsuste juurde, mis langetatakse aususe põhjal,» leidis kanadalanna. «Kui laseme spordil lõplikult poliitikaks muutuda, kaotame midagi väga olulist. See oht on praegu aga olemas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles