Postimees hindab: Eesti parim oli operliku hõnguga partii teinud ründaja Henri Anier

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Anier oli küll kohtumise lõpuvile kõlades kergelt pettunud, sest 3:2 eduseis anti käest, aga ründaja isiklik partii oli väga hea!
Henri Anier oli küll kohtumise lõpuvile kõlades kergelt pettunud, sest 3:2 eduseis anti käest, aga ründaja isiklik partii oli väga hea! Foto: AFP / Scanpix /Scanpix

Eesti meeste jalgpallikoondis kohtus A. le Coq Arenal 3043 pealtvaataja ees Euroopa Rahvuste liiga C-divisjoni teises alagrupis Ungariga ja tegi 3:3 viigi. Postimehe hinded Eesti koondisele ja mängijatele.

Eesti koondis 6. Emotsioon pigem positiivne ja ründemäng saadi lõpuks ometi toimima (selle eest vastutanud kolmik saab kiita allpool). Oli õnne? Muidugi oli. Aga eelmises kolmes mängus polnud jälle üldse. Õnn ongi üks osa jalgpallist ja seda ei tule häbeneda, vaid välja teenida ja enda hüvanguks ära kasutada.

Seda viimast Eesti kahjuks täielikult ei suutnud, sest kui lüüa kodus kolm väravat, peaks mäng lõppema võiduga. Kolm prohmakat kaitses (neist kaks standardolukordades) tähendasid aga, et piirduti viigiga. Seetõttu ongi meeskonnale antud hinne võrreldes reedese Soome-mänguga vaid ühe palli võrra kõrgem. Samas leidus Eesti ridades mitmeid mängijaid, kes väärivad (suurt) kiitust.

Mihkel Aksalu 6. Reedeses mängus Soomega eksinud Aksalu ei omanud Dominik Nagy viigivärava puhul võimalusi tõrjumiseks, löök oli täpne ja hea. Siis lõpetas vigastus Aksalu mängu.

Artur Pikk 7. Ainuke Eesti kaitsja, kellele ei saa otseselt inkrimineerida Ungari väravaga lõppenud eksimust. Koostöö vasakääre Ojamaaga toimis väga hästi ning kuna oli Eesti teise värava autoriks, siis saab ka ühe palli võrra kõrgema hinde kui muidu.

Joonas Tamm 5. Reedeses mängus Soomega Eesti parimateks olnud keskkaitsjad ei suutnud täna sama head partiid esitada. Tamm eksis Ungari 1:1 viigivärava puhul, kui lubas palli jala alt läbi, mis andis Dominik Nagy’le. Selliseid eksimusi ei saa koondisemängudes lubada, sest need karistatakse suure protsendiga ära.

Nikita Baranov 5. Kuigi esitusse jagus mitmeid võidetud duelle, tähendab puudulik tegutsemine 3:3 väravaga päädinud olukorras madalat hinnet. Teenitud kollane kaart tähendab, et 15. novembri mäng Budapestis tuleb vahele jätta (see on lihtsalt fakt, mitte aspekt, mis alandab tänast hinnet). 

Taijo Teniste 5. Muidu korralik partii, aga Ungari 2:1 juhtvärava puhul kattis ära kapteni Adam Szalai suluseisu, kui ei liikunud esmase tsenderduse järel piisavalt kiiresti välja.

Karol Mets 7. Võis eeldada, et tema võistluskeelust vabanemine muudab Eesti kaitsemängu võrreldes reedega tugevamaks, aga võrgust tuli noppida kolm palli. Tõsi, Metsa neis tabamustes süüdistada ei saanud. Ründavam hoiak oli Eesti koondise teadlik valik ja asetaski kaitsvatele mängijatele suuremad nõudmised. Ning Metsa roll oli eeldatust hoopis ründavam, millega ta sai hakkama tublilt, jagades rohkesti tasemel sööte. Hea partii.

Henrik Ojamaa 7. Isukas, tark ja hoolikas esitus. Hoidis oma äärel teravust ja Ungari muremõtteid üleval. Moodustas koos Anieri ja Lutsuga täpselt sellise edurivi, nagu kaitsest lähtuval Eesti koondise vaja.

Konstantin Vassiljev 7. «Väga läbimõeldud sööt,» iseloomustas muigav Vassiljev 3:2 väravale resultatiivseks sööduks antud palli, mis jõudis Anierini tugeva rikošeti abil. See episood oli Vassiljevi panuse nähtavaim osa, aga üldpilt oli samuti hea. Vähem praaki kui reedel Soome vastu, hulganisti tarku puuteid, mis avasid meeskonnale uusi taskuid, mille kaudu rünnakut edasi viia.

Ilja Antonov 6. Pääses Rahvuste liigas esimest korda põhikoosseisus platsile. Pidi keskenduma eelkõige kaitsvatele tegevustele, duellides sai enamvähem hakkama. Mängis koha välja.

Siim Luts 7. Energiline, julge, ahne, nahaalne. Täpselt selline partii, mida ääreründajalt ongi vaja. Kui seni on koondises reeglina mänginud vasakul äärel, siis seekord tegutses paremal ning hoidis sissepoole lõikamise ohuga Ungari äärekaitsja kikivarvul.

EESTI PARIM! Henri Anier 8. Ründaja, kes on väga hästi teadlik oma võimetest, tugevustest ja nõrkustest ning tegutseb vastavalt sellele teadmisele. Andis resultatiivse söödu Siim Lutsule, rügas ja rassis Ungari kaitsjatega, võites rohkem duelle, kui pidanuks. Ning lõi meisterliku 3:2 värava. Operliku hõnguga partii.

Sergei Lepmets 6. Alustas vahetusest sekkudes hiilgavalt, kui tõrjus mõne minuti pärast jalaga üks-üks olukorras Dominik Nagy pealelöögi. Ungari teise värava puhul etteheiteid teha ei saa, kolmanda puhul natuke saab. Karistusala kontrollimisel ja kaitseliini juhendamisel oli probleeme. Aga saab andeks, sest Eesti sai punkti ja Lepmetsal oli see alles teine koondisemäng.

Ats Purje mängis hindamiseks liiga vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles