Galerii: Ballide kossutsirkus kostitas Rapla publikut korvidesajuga

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kloun või geenius? LaVar Balli ja tema perekonna toimetamisi vaadates on spordisõbral raske ükskõikseks jääda. Eriti kui tsirkus koju kätte tuuakse.

Esimese pealtpanekuga kostitab kaugelt küllasõitnud ameeriklasi siiski hoopis Rain Veideman. LaVari poolt kokku pandud ja mööda Euroopat tuuritav JBA meeskond on Rapla klubi kodusaali rahvast täis toonud. Koduliiga suurmängude kombel treppe küll ei ummistata, aga täismajast saab siiski rääkida.

USA meeskonna mäng käib oodatult lihtsa valemi järgi – kiirelt üle ja kiirelt peale. Aga Veideman ei jää kolmestega võlgu, vahe püsib viisakalt väike. Aktiivselt väljaku ääres hüppav ameeriklaste peatreener kuivatab rätikuga juba viiendal minutil pärlendavat kiilaspead.

Big Baller ehk LaVar ise istub platsi ääres heledal nahkdiivanil, mõnus muie näol. Ei pahanda ta isegi siis, kui Marek Ruut lahtist palli päästes talle peaaegu sülle maandub. Vaid paar korda teeb papa kõvemat häält, kui oma poisid LiAngelo ja LaMelo väljakul millegi vastu patustavad.

Show-mäng, aga mitte päris naljategemine

Esimese veerandaja lõpus ei jõua Rapla enam vastaste jaburavõitu tempoga kaasa joosta ja väikesele pausil minnakse ameeriklaste 42:27 eduseisus. See sobiks pigem mõne tähtede mängu skooriks. Mäng käib siiski tões ja vaimus, Harlem Globetrottersi stiilis trikitava vastase eest ära astumist siin ei näe.

Poolaja lõpuks kärbib Rapla vahe vaid nelja punkti peale – 66:70. «Elu mängu» teeb Veideman, kes on tabanud kaheksast kaugviskest seitse ja kogunud 29 punkti.

Poolajal jagab papa Ball autogramme ja poseerib soovijatega, lõpmatult suurena tunduv taustatiim müüb samal ajal teisest letist Big Baller Brandi logo kandvat kraami. T-särgi saab osta 50 euroga, pusa eest tuleb välja käia kolmekohaline summa. Aga see-eest saate endale rõivatüki, mis kuulutab suurte tähtedega «Neva Lost». Maakeeli: siin on tegu ainult võidumeestega!

Täpselt sellele sõnumile ongi LaVar Ball viimase paari aastaga kogu oma impeeriumi üles ehitanud. Ja seda raiub ta päevast päeva, olgu vastaseks USA president Donald Trump, Los Angeles Lakersi peatreener Luke Walton või kaude isegi Michael Jordan, kellele LaVar väidetavalt üks-ühele mängus kas või hommepäev ära tegevat.

LaVar Ball naudib rahvamehe rolli täiel rinnal.
LaVar Ball naudib rahvamehe rolli täiel rinnal. Foto: Raul Mee

«Kõik mu pojad jõuavad NBAsse ja hakkavad mängima Lakersis. Nii on võimalik tiitleid võita!» kuulutas Ball mängupäeva hommikul Kanal 2 stuudios külas käies. Tõsi küll, Raplas nähtu põhjal on raske aimata, mille põhjal LiAngelo ja LaMelo peaksid sinna jõudma. Esimene proovis õnne tänavuses NBA draft'is, kuid huvilisi ei leidunud.

Ent vanima poja, juba Lakersis mängiva Lonzo on Ball siiski juba ausaks NBA-meheks kasvatanud. Naljamehi ei võeta teise valikuna suurliigasse isegi siis, kui on lootust, et nendega kaasneb võimalus raha teha.

Põdeja mees LaVar pole, see on selge. Ja mida olekski tal põdeda? USAs läheb sedasorti suurustlemine kenasti peale ja self-made-man'i kuvand on seal tänaseni au sees. Poegi ei võeta NBAsse? Teen oma liiga! Suured firmad ei taha Lonzoga ketsilepingut sõlmida? Teen oma brändi! Ballide pere tõsielusarigi jookseb juba kolmandat hooaega. Kõike saab müüa, kui vaid soovi on.

Hinnad otse kosmosest

Rapla spordihallis 50-euroseid särke kõhklevalt piilunud korvpallisõbrad võivad veel rahulgi olla. Kui LaVar tõi turule Lonzo isikliku ehk ZO2 ketsi, maksis see 500 dollarit. Liiga palju, nurises spordimeedia. Ent mees ajab äri nii nagu mees ise tahab.

Ülikooliliiga NCAA alternatiivine loodud JBAs kannavad kõik kaheksa meeskonda – otse loomulikult! – lisanime Ballers. Mõeldud on see liiga neile mängumeestele vanuses 16-21, kes tahavad kohe profina mängima hakata. USAs peab väljakuäärse pileti eest maksma 99 dollarit, seega tulid väidetavad tulevikutähed Eesti publikule suisa pisku eest kätte.

Teisel poolajal lükkavad ameeriklased käiku juurde, aga Rapla ei lase vahet ülemäära suureks. Lõpusireeni kõlades on tablool numbrid 135:123 külalistele, nii Veidemani kui ka LaMelo nime taha märgitakse protokolli 38 punkti. Tõsi, esimene viibib väljakul vaid 18, teine 40 minutit... LiAngelo toetab venda 33 punktiga.

Muhe naeratus ei kao LaVar Balli näolt mängu lõpuni. Tal polegi vaja siin suurt midagi teha. Masinavärk on edukalt käima lükatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles