Kahekordne olümpiavõitja: WADA käskis mul lõuad pidada (2)

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edwin Moses abikaasa Michelle'iga
Edwin Moses abikaasa Michelle'iga Foto: MARWAN NAAMANI / AFP

Kahekordne olümpiavõitja Edwin Moses kinnitab endise tippsuusataja, WADA sportlaskomisjoni juhtinud Beckie Scotti sõnu, et WADA täitevkomitee survestas neid erineval moel Venemaad spordiperre tagasi võtma.

Vahetult enne seda, kui WADA võttis septembris vastu äärmiselt vastuolulise otsuse taastada Venemaa sportlaste õigused, ehkki Venemaa ei olnud jätkuvalt täitnud WADA enda poolt neile kehtestatud reegleid, astus Scott ametist tagasi. Intervjuus BBC-le selgitas Scott, et temasse suhtuti moel, mis «viitas selgelt üleüldisele põlglikkusele ja sportlaste hääle osatähtsuse pisendamisele.»

ROKi liikmete hulka kuuluv Scott sõnas, et jäi Venemaa õiguste taastamist soovitanud WADA erikomisjoniga täielikule eriarvamusele.

Kanadalanna kõige rängem süüdistus puudutab 12-liikmelise täitevkomitee istungit Seišellidel, kus Scott pidas ettekande. «Tajusin juba selle eel survet. Kui lugesin ette nimekirja sportlaskomisjonidest, kes on venelaste naasmise vastu, kõlas saalis naer,» kirjeldas ta BBC-le.

USA Antidopinguagentuuri (USADA) juhtiv endine tõkkejooksja Moses teatas Sydney Morning Heraldi kolumnis vahendusel, et Scott polnud ainus, keda rünnati. Tema väitel öeldi talle mitu korda WADA täitevkomitee istungil maikuus, et ta võiks rääkimise asemel parem vait olla. «Nad käskisid mul lõuad pidada,» kirjutas Moses. 

«See oleks solvav, kui see poleks nii mõistmatu: miks tahavad mõned puhast sporti esindada soovivad ametnikud panna suukorvi pähe neile, kellega nad avalikult rahvusvahelistel kohtumistel ei nõustu. Põhjus - ja selle on avalikkus avastanud alles nüüd - peitub selles, et ROK ei taha sellele enneolematule väljakutsele tähelepanu juhtida.»

WADA kommenteeris BBC-le, et Moses liialdab ning tegelikult sai ta sõna.  «Härra Moses tegi oma ettekande hariduskomisjoni esimehena, mis oli nõuetekohane ning mille eest juhatus teda tänas.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles