Ott Tänaku 17 alter ego - mees nagu Beyonce, Linna Iff ja pits kangemat (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak.
Ott Tänak. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Järgmisel hooajal esindavad Toyota WRC-meeskonda Ott Tänak, Kris Meeke ja Jari-Matti Latvala, kel on kolme peale ette näidata 28 MM-ralli esikohta. BBC hoiatas, et kolme võiduhimulise piloodi ühes meeskonnas sõidutamine võib osutuda problemaatiliseks, nagu koges Barcelona vutitiim: maailma teravaim ründekolmik MSN ehk Lionel Messi, Luis Suarez ja Neymar lagunes lõpuks viimase tunnustusvajaduse tõttu ja kõik osalised kaotasid.

On elementaarne, et BBC võrdluses on Tänakul täita Suareze roll, aga kuidas paigutuvad eestlane ja tema tiimikaaslased teistesse kuulsatesse kolmikutesse?

Trio Suarez, Messi, Neymar lõid Barcelona särgis kolm hooaega jutti üle 100 värava.
Trio Suarez, Messi, Neymar lõid Barcelona särgis kolm hooaega jutti üle 100 värava. Foto: Reuters / Scanpix

Barcelona MSN

Lionel Messi on Latvala. Truu tööhobune ja tõeline liider. Kui talle anda kõrvale maailmatasemel abilised, viib ta tiimi kõrgustesse. Peab ta aga ise vankrit vedama (Argentina koondis/individuaalne tiitlijaht Volkswagenis), paneb see rusuv kohustus teda eksima.

Luis Suarez on Tänak. Looduse poolt antud talent on tüübil kõva, aga oma karjääri jooksul on ta korduvalt „ampsanud“ endale liiga suuri suutäisi ja selle eest maksnud. Kõik eksimused on alati andestatud ja nüüd on ta maailma absoluutses tipus.

Neymar on Meeke. Tõesti osav, aga liiga õrn. Pahatihti läheb miski vastu ja siis ta rullub kontrollimatult. See ei ole viimane avariinali selle nimekirja peale.

Kui katkist radiaatorit saaks parandada «reparo» loitsuga (selle lausumisele kaasnev käeliigutus on tagurpidine kolmnurk), võiks Tänak praegu MM-sarja juhtida.
Kui katkist radiaatorit saaks parandada «reparo» loitsuga (selle lausumisele kaasnev käeliigutus on tagurpidine kolmnurk), võiks Tänak praegu MM-sarja juhtida. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Harry, Ron ja Hermione

Harry Potter on Latvala. Kuidas Tänak maailmakuulsa sarja suurim sangar ei ole? Aga seetõttu, et Harry oli tegelikult ilma sõpradeta abitu – nagu Latvala, kui talle tiimi vedamise kohustus õlule panna.

Ron Weasley on Meeke. Oli algul oma vendade/venna abiline, enne kui ise esile kerkis. Aga mitte kunagi päris kõige ette – sinna maailmatasemele. Keegi on alati temast kuulsam ja parem olnud.

Hermione Granger on Tänak. Kui on mingi probleem, siis ta teab sellele lahendust. Seatud eesmärgi saavutamist ei takista miski. Ta ei anna kunagi alla ja on valmis sihini jõudmiseks sõna otseses mõttes tulest ja veest läbi minema.

Tõsiselt, kuidas «Sõbrad» jaksasid oma palkade juures rentida kahte hiiglaslikku New Yorki korterit?
Tõsiselt, kuidas «Sõbrad» jaksasid oma palkade juures rentida kahte hiiglaslikku New Yorki korterit? Foto: SCANPIX

«Sõbrad» – mehed

Ross on Latvala. Paar hooaega oli kõik kaunis ja mehel oli hoida kõige kuumem tükk sarjas (Rachel/Volkswagen), kuid ta ei suutnud seda kunagi lõpuni ära kasutada. Lõppuks andis see kuum tükk talle korvi ja meie sõber pole kunagi sama kõrgele tippu küündinud.

Chandler on Meeke. Tegu pole kõige seksikama tüübiga ja ta teab seda isegi. Kuidagi suutis ta ampsata kohutavalt magusa tüki, Monica/Toyota, ja nüüd peab sellest iga hinna eest kinni hoidma.

Joey on Tänak. Ta teab isegi, et on ihaldusväärne. Naised/tiimid, võtke järjekorda!

Nooruse rõõm on Phoebe ja Racheli seiklustele kaasa elamine. Vanusega saad sa aga aru, et Monica on triost kõige normaalsem.
Nooruse rõõm on Phoebe ja Racheli seiklustele kaasa elamine. Vanusega saad sa aga aru, et Monica on triost kõige normaalsem. Foto: SCANPIX

«Sõbrad» – naised

Rachel on Meeke. Ausalt, vaikselt on juba keeruline lugeda, kui palju eri töökohti sel inimesel olnud on. Viimati oli tal tööleping ühe prantsuse firmaga, aga sellest ei saanud asja.

Monica on Tänak. Perfektsionist. Kui korteris/autos on kasvõi kõige väiksem detail paigast ära, ei saa ta rahu, olenemata kui ilus parajasti üldseis on.

Phoebe on Latvala. Kes teine oleks nõnda boheemlaslik, et sõidutaks vabal ajal inimesi oma vanaema takso/vana Toyota Celicaga? Phoebe tegi seda oma sõpradele, Latvala kaardilugejaks historic-rallidel on Juho Hänninen.

Jutt on esimesest kolmest «Star Warsist», mitte osadest 1-3. Neid eellugude triloogiaga võrdlemine oleks Toyota pilootide solvamine.
Jutt on esimesest kolmest «Star Warsist», mitte osadest 1-3. Neid eellugude triloogiaga võrdlemine oleks Toyota pilootide solvamine. Foto: SCANPIX

Esimene osa «Tähesõdade» triloogiast

«Star Wars: Episode IV – A New Hope» on Latvala. Arvestades, kes on meie sangari isa, oli eeldada, et poeg võib sama rada käia. Samas on veidi uskumatu, et sellest kõigest kukkus välja nii edukas seeria, mis ei näita praegugi vaibumise märki, vaid saab juurde üha uusi osasid.

«Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back» on Tänak. Konsensuslik arvamus on, et see on kolmest kõige parem. Võib-olla isegi parim üldse?! Julged otsused tähendavad, et oma nimi on kirjutatud juba meelelahutusajalukku, aga loodetavasti suudavad värsked osad vanad tipud ületada.

«Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi» on Meeke. Triloogia ei saa olla kolmanda osata ja nagu tõestas „Ristiisa“ saaga, võiks see olla ka palju kehvem. Aga kas see ikka peab kuskil metsas, puude otsas lõppema?

Kui plaat välja tuli, reklaamiti mehi kui Eesti kolme tenorit.
Kui plaat välja tuli, reklaamiti mehi kui Eesti kolme tenorit. Foto: SCANPIX

«Las jääda kõik, mis hea…»

Ivo Linna on Tänak. Esiteks, Saare mehed mõlemad! Aga nagu Ifi laulud köitsid laulva revolutsiooni ajal tervet Eesti rahvast, on nüüd Tänaku sõidud meid kõiki teleri või arvutiekraani ette naelutanud.

Tõnis Mägi on Latvala. Kunagi oli see mees ikka ropult hea, aga tõtt-öelda on ta viimastel aastatel hakanud oskusi veidi minetama ja kõik ei ole enam nii äge kui varem. Kõvasti üle keskmise ikkagi, aga isegi enda tipptasemele ta enam ei küündi.

Jaak Joala on Meeke. Ühel hetkel oli tema soorituste lummuses terve suurriik, aga siis tulid rasked ajad ja ta otsustas ilma ühegi selgituseta avalikkuse eest varjuda. Joala ei naasnudki kunagi, Meeke’il on võimalus viga parandada.

Kes oleks osanud Benzema väljapressimisskandaali ja Bale’i pidevate vigastuste juures arvata, et BBC lõhkujaks on hoopis Ronaldo?!
Kes oleks osanud Benzema väljapressimisskandaali ja Bale’i pidevate vigastuste juures arvata, et BBC lõhkujaks on hoopis Ronaldo?! Foto: AP / Scanpix

Madridi Reali BBC

Gareth Bale on Meeke. Kahtlemata väga andekas Ühendkuningriigist pärit sportlane, kes on pidanud õige koha leidmiseks veidi ringi rändama. Neid õnnetuid vigastusi tuleb samas liiga palju ette.

Karim Benzema on Latvala. Võimeline ka oma oskustega särama, aga kõige paremad esitused teeb siis, kui teised on tema eest eeltöö ära teinud ja talle jääb punktide koju toomiseks vormistamise vaev.

Cristiano Ronaldo on Tänak. Arvestades Ronaldo ümber keerlevat skandaali ei tundu siin detailidesse laskumine Tänaku suhtes õiglane. Rõhutame ainult, et jutt käib sportlikest oskustest.

Hups on punane, Lups on roheline ja Tups on sinine!
Hups on punane, Lups on roheline ja Tups on sinine! Foto: SCANPIX

Noorpiilurid

Hups on Latvala. Haudus kolmikutest esimesena ehk on kõige vanem ja kõige kohusetundlikum. Teeb oma töö ära.

Tups on Tänak. Keskmine laps. Tahab esile paista ja pärast aastaid trikitamist on lõpuks leidnud mooduse, kuidas seda teha positiivsete esitustega.

Lups on Meeke. Noorim (mitte Meeke, aga Lups) ja kõige mugavushimulisem. Citroënis ei saanud tunnet kuidagi koduseks ja käis muudkui kraavis. Toyotaga võiks minna paremini.

Näljane Hunt on Thierry Neuville, kes üritab Toyota tiimi sünergiat lõhkuda.
Näljane Hunt on Thierry Neuville, kes üritab Toyota tiimi sünergiat lõhkuda. Foto: SCANPIX

Kolm põrsakest

Esimene põrsake on Meeke. Õlest maja ehitamine ei ole kõige targem idee, aga kui senises karjääris on väikesele edule alati järgnenud sügav mõõn, siis vahetevahel ei olegi muud varianti kui Toyota pakutud õlekõrrest haarata.

Teine põrsake on Latvala. Puu on igati adekvaatne materjal, millest oma maja/auto ehitada, eriti kui noorus on jäämas selja taha ja kergemate ehitusmaterjalide valikuga on võimalik nooremate ja kiirematega konkurentsis püsida.

Kolmas põrsake on Tänak. Trio kõige parem insenerimõistus. Vaadake või Tänaku esimest võitu Sardiinias või hetkel viimast Türgis – ta ei olnud kõige kiirem, aga auto pidas vastu ja jõudis finišisse. Nii oli ka kolmas põrsake de facto võitja, sest tema vennad söödi ära.

Destiny’s Child – Beyonce (keskel) ja need teised kaks.
Destiny’s Child – Beyonce (keskel) ja need teised kaks. Foto: Reuters / Scanpix

Destiny’s Child

Beyonce on Tänak. Jah, võib väita, et tegelikult peaks siin olema Latvala, kui kolmiku hetkel kõige edukam liige, aga olgem ausad, Queen B kõrval kõlab lihtsalt King T palju paremini. Trio kahtlemata kõige säravam liige, kes suudab rahvast hullutada nagu ei keegi teine.

Kelly Rowland on Latvala. Kuigi kõige suuremad tipud on vallutatud koos pundiga, pole ka individuaalsete saavutuste üle mõtet häbeneda. Kes teab, kui pidevalt poleks keegi andekam ja võimsam ees olnud, kuidas karjäär võinuks kujuneda.

Michelle Williams on Meeke. Kes? Okei, mõningates ringkondades (loe: gospel/Ühendkuningriigi rallisõbrad) on tegu staariga, aga oma kolleegide tasemest ei saa kuidagi rääkida.

Parempoolseim mees pildil on Frode Estil. Tema võiks siis olla vaste Tommi Mäkinenile – keegi, kes utsitab ülejäänud triot alati kiirem olema.
Parempoolseim mees pildil on Frode Estil. Tema võiks siis olla vaste Tommi Mäkinenile – keegi, kes utsitab ülejäänud triot alati kiirem olema. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti suusalegendid

Andrus Veerpalu on Tänak. Me arvasime, et Veerpalu on ainult eraldistardi mees, aga siis ta tuli ja võttis 2003 Val di Fiemmes sprindi MK-etapil kolmanda koha. Kruusaspets Tänak on tänaseks võitnud kahel korral Saksamaa asfaldiralli. Sellest, et klassika-vabatehnika oleks kruus-asfaldile olnud parem analoogia, me ei räägi, sest siis poleks võrdlus töötanud.

Jaak Mae on Latvala. Alati pruutneitsi, mitte kunagi pruut. Ustav abimees, kelle püstitatavad vaheajad on piisavalt head medalitele konkureerimaks, aga kõige kirkam autasu jääb ikka ja alati saavutamata.

Raul Olle on Meeke. Tõsiselt kiire ja osav sõitja, aga see ei pruugi alati põhialal väljenduda. Mingitel erilisematel võistlustel, kus konkurents veidi spetsiifilisem, on tegu aga tõsise esikohapretendendiga.

Simba võib olla „Lõvikuninga“ peategelane, aga selles trios on ta selgelt olulisuselt kolmandal kohal.
Simba võib olla „Lõvikuninga“ peategelane, aga selles trios on ta selgelt olulisuselt kolmandal kohal. Foto: SCANPIX

«Hakuna Matata»

Timon on Tänak – pundi liider, kes garanteerib oma esitustega, et kõigil oleks lõbus ja keegi ei pea liigselt stressama.

Pumbaa on Latvala. Üldiselt üritab kasutada elus täpselt samu seadeid, mida pundi juht, aga ei saa vahepeal aru, et nad on eri tõugu loomad ja kõik ei pruugi alati samamoodi töötada. Aga üldiselt pole ta elul viga midagi.

Simba on Meeke. Pundi kõige värskem liige. Võib-olla sööb teised ära, aga pigem mitte. Võib-olla saab tast asja, aga võib-olla ei saa.

Jordan, Rodman ja Pippen – kaks neist naudivad praegu pensionipõlve, üks üritab ära hoida tuumasõda.
Jordan, Rodman ja Pippen – kaks neist naudivad praegu pensionipõlve, üks üritab ära hoida tuumasõda. Foto: SCANPIX

Bullsi kuldne kolmik

Michael Jordan on Tänak. Ka halval päeval võid sa uskuda, et sealt tuleb midagi maagilist. Ja heal päeval võivad vastased anda endast ka 110 protsenti, seda meest peatada ikka ei suuda.

Scottie Pippen on Latvala. Jättes kõrvale ilmse Soome seose (Jah, Pippen mängis 2008. aastal kaks mängu meeskonnas Torpan Pojat ja viskas neis kokku 21 punkti), on tegu suurepärase adjutandiga, kes suutis vajadusel meeskonda ka ise vedada – lihtsalt mitte nõnda edukalt kui mõni suurem staar.

Dennis Rodman on Meeke. Kui nad on head, siis nad on peaaegu pidurdamatud. Kui nad on halvad, siis on nad tõelised õnnetushunnikud.

Pildil: lõbus õhtu ja raske hommik.
Pildil: lõbus õhtu ja raske hommik. Foto: SCANPIX

Pits kangemat

Tekiila on Tänak. Tõsiselt terav elamus. Mõistagi võib selle asendada mõne muu kange kraamiga, aga kui tahad, et õhtu/hooaeg oleks tõeliselt vinge, siis alternatiive ei leidu.

Sool on Meeke. Traditsioonid ütlevad, et kahekesi ei saa, nii et nüüd on see siin vahel. Kas ja kui palju sellest ka kasu on, eks me näe.

Laim on Latvala. Vana hea ja ustav sõber, kes pühib tekiila/Tänaku potentsiaalsed väärsammud kohe meelest ja võtab tugeva maitsega sisse õige abilise positsiooni.

Täiskasvanud professor lõi oma keldris kogemata kolm väikest tüdrukut. Multika asemel tuleks talle politsei kutsuda.
Täiskasvanud professor lõi oma keldris kogemata kolm väikest tüdrukut. Multika asemel tuleks talle politsei kutsuda. Foto: SCANPIX

«Jõujumbud» ehk «Powerpuff Girls»

Blossom on Tänak. Kolmiku kõige targem liige, kes paneb alati paika enda arvates parima strateegia. Multikas tema tiimikaaslased enamasti seda ei järgi, aga õnneks saab ta ralliradadel olla väljas ka enda eest.

Bubbles on Latvala. Kõige nunnum liige. Kui te peaksite kunagi kuulma, kui andunult Jari-Matti Latvala rallispordist ja selle kõigist nüanssidest räägib, siis teie süda lihtsalt sulaks. Katselõpu otseülekannetes kogetu on vahetu kohtumise kõrval köömes.

Buttercup on Meeke. Probleemid saab lahendada jõu ja kiirusega. Kui superkangelase jaoks tähendab see tavaliselt kõigest läbi põrutamist, siis Meeke’i hoo pidurdavad enamasti puud ja kraavid.

Nende meeste asemele tulnud «Top Geari» kolmik on nagu Hyundai: Matt LeBlanc – Andreas Mikkelsen ehk iluspoiss, Chris Harris – Thierry Neuville ehk kõige osavam ja Rory Reid – Dani Sordo ehk lihtsa inimese sõber.
Nende meeste asemele tulnud «Top Geari» kolmik on nagu Hyundai: Matt LeBlanc – Andreas Mikkelsen ehk iluspoiss, Chris Harris – Thierry Neuville ehk kõige osavam ja Rory Reid – Dani Sordo ehk lihtsa inimese sõber. Foto: AFP / Scanpix

Maailma populaarseim autosaade

Jeremy Clarkson on Tänak. Endise «Top Geari», nüüdse «Grand Touri» põhisaatejuht on kolmikust ilmselt kiireim ja kohe kindlasti kõige lahtisema suuvärgiga. Ja seda, kuidas pahane Tänak võib kiiruskatsete lõpus ropendada, teavad kõik rallisõbrad. Õnneks pole saarlase kõht Clarksoni omaga võrreldav.

James May on Latvala. Captain Slow ehk Kapten Aeglane hüüdnime ei tahaks Latvalale küll külge kleepida, aga ta on täpselt seda tüüpi inimene, kellel võiks olla kodus kuur, kus kõik tööriistad on tähestikulises järjekorras. Ja neile mõlemale meeldivad vanad autod.

Richard Hammond on Meeke. Keerab auto tihti katusele.

Bandiit on meie seast lahkunud, aga mälestus tema vuntsist ei kao poppkultuurist kunagi.
Bandiit on meie seast lahkunud, aga mälestus tema vuntsist ei kao poppkultuurist kunagi. Foto: SCANPIX

«Smokey and the Bandit»

The Bandit on Tänak. Lõpetuseks austusavaldus hiljuti meie seast lahkunud Burt Reynoldsile. Kui vunts kõrvale jätta, siis sobiks Tänak Smokey rolli ideaalselt – kiire ja osav, jätaks seadusesilmad võidukihutamises kaugele selja taha.

Snowman on Latvala. Jerry Reedi kehastatud rekajuht oli rooli taga väga kibe käsi, aga sai samas aru, et sõber on temast kiirem ja leppis oma asendamatu ametiga. Kolmandas filmis oli tal täita peaosa ja see oli lihtsalt kohutav tükk.

Frog on Meeke. Kõige hilisem pundiga liituja pidi endale ahvikiirusel kõik selgeks tegema. Kui häda käes, suutis ta isegi Pontiac Trans Ami täiesti adekvaatselt ja hästi juhtida, aga esimesel võimalusel vahetas Bandiit ta ikkagi liidrirollist välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles