Eriauhinna saanud Järveoja: see oli minu jaoks ootamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Martin Järveoja.
Ott Tänak ja Martin Järveoja. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Ott Tänaku kaardilugeja Martin Järveoja pälvis 2018. aasta «Selge sõna» eriauhinna, sest ükski teine eestlane ei kasuta oma emakeelt nii suure publiku kuuldes nagu tema. Järveoja rääkis Kuku raadio podcastis «Piloot», et selline auhind oli tema jaoks väga ootamatu.

Ettepaneku tunnustada Martin Järveoja selge sõnumi auhinnaga tegi riigiametnik Hannes Rumm, kes Maalehe kolumnis tõstis esile tema rolli eesti keele saadikuna maailmas, öeldes: «Sajad miljonid inimesed näevad teleri otseülekandes, kuidas just nende Martin Järveoja napisõnaliste ja ülitäpselt edastatud sõnumite järgi juhib Ott Tänak pöörasel kiirusel autot pimesi ühest kurvist teise./.../Martin Järveoja on aastal 2018 eesti keele esikõneleja, sest ükski teine eestlane ei kasuta oma emakeelt nii suure publiku kuuldes nagu tema.»

Järveoja kinnitas, et Rummu vaatenurk on üsna õige. «Igat WRC-etappi vaatab 60-70 miljonit inimest. See on päris suur rahvaarv, kes neid vähesed sõnad, mida me legendis kasutame –  neid võib kõigest kahe käe sõrmedel kokku lugeda! – kuulevad,» sõnas Järveoja.

«Tunnustusest tähtsam on see, et kui oleme mõnel korral võitnud, mängitakse poodiumil Eesti hümni. Hümni laiemale maailmale tutvustamise eest võime küll kõik uhked olla.»

Järveoja sõnas, et tunnustada võiks ka tema paarilist Ott Tänakut. «Lõpuks Ott dikteerib mulle need sõnad ette, mida ma legendist maha loen. See on tunnustus meile mõlemale,» rääkis kaardilugeja. Nüüd ei tule mõttessegi kasutada ingliskeelset legendi. «Pärast sellist tunnustust peame kindlasti eesti keeles edasi jätkama!»

Sellel nädalavahetusel on eestlased võitlemas Hispaania MM-ralli võidu eest.  MM-tiitli heitlus jätkub - vahe Thierry Neuville’iga on 21 punkti, Sebastien Ogier’ga 14 punkti.

 «Walesi katkestamine nii kindlast eduseisust meelt rõõmsaks ei teinud, aga teistpidi ei tohi pead norgu lasta. Senimaani kui on võimalik, tuleb edasi võidelda ja kindlasti saab Hispaanias väga palju selgemaks. Tuleb sõita nii nagu oleme eelnevatel rallidel sõitnud – võimalikult kiiresti ja nii hästi kui oskame!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles