Norra-Soome tüli Northugi pärast leidis rahumeelse lahenduse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Northug ei pea ise midagi tegemagi, aga tüli tuleb ikka majja.
Petter Northug ei pea ise midagi tegemagi, aga tüli tuleb ikka majja. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Suusahooaeg pole veel õieti alanudki, kuid juba kisuvad osapooled tüli. Haigestunud Norra suusaässa Petter Northugi ümber üritatakse tekitada skandaali, ent soomlaste peatreener Matti Haavisto on rahulik mees ja püüab tühjast mitte tüli teha.

Nii Soome, Norra kui ka Venemaa tipud valmistuvad praegu hooajaks Itaalias Val Senalesis. Kõhuhädade käes vaevlev Northug eraldati Norra koondisest, ent paigutati hotelli, kus majutatakse just norralaste konkurente. Norralaste käitumine pole meeltmööda Venemaa koondise peatreenerile Marcus Cramerile, kes ei mõista, miks norralased majutasid suusaässa hotelli, kus ta võib oma konkurente nakatada. Sellist teguviisi taunis isegi Norra enda meediakanal TV2.

Soomlaste ja norralaste vahelt jooksis must kass läbi juba 2001. aasta Lahti MMi ajal, kui Norra meedia kollektiivselt patustanud soomlasi halastamatult tümitas. Soome on saanud selle eest kätte maksta viimastel aastatel, mil dopinguga on põrunud Norra tähed Martin Johnsrud Sundby ja Therese Johaug.

Ilta-Sanomat sai aga telefonitoru otsa Haavisto, kes kinnitas, et pole Northugi oma hotellis näinudki. «Selgus, et Cramer ka mitte, kui temalt selle kohta küsisin. Nägin vaid Petteri nooremat venda Evanit, aga tema on siin algusest peale olnud. Idee poolest on selline teguviis muidugi rumal, aga sellest ei maksa ka mingit draamat teha. Tegu on korter-tüüpi hotelliga ja kui Petter oligi siin koos perega, viibisid nad hoopis teises tiivas. Mis siin ikka pahandada,» ütles Haavisto.

Ta lisas, et erinevalt tavapärastest hotellidest ei sööda praeguses peatuspaigas suures ühises saalis, vaid igale koondisele serveeritakse toit eraldi. Seega on nakatumisoht palju väiksem. Tagatipuks selgus, et nüüdseks on Northug Soome koondise hotellist kadunud – ta peatub samas hotellis, kus tema vanemadki, viie kilomeetri kaugusel liustikule viivatest suusaliftidest.

Hoopis suurem mure on norralastel endal, sest lisaks Northugile on haigestunud ka näiteks Johaug, Emil Iversen, Mari Eide, Astrid Uhrenholdt Jacobsen ja veel mitu suusatajat. «Neil on praegu seitse sportlast voodis pikali. Aga ka norrakate hotell on meie omast kolm kilomeetrit eemal,» rahustas norralaste sprinditreeneri Arild Monseniga rääkinud Haavisto Soome suusafänne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles