Üheksa päeva traktoriga venimist, et sõja eest pageda – Liverpooli tänase vastase dramaatiline lapsepõlv

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Milos Degenek - passis austraallane, verelt serblane.
Milos Degenek - passis austraallane, verelt serblane. Foto: Pedja Milosavljevic/SIPA/Scanpix

«Me kaotasime kaks korda kõik hinge tagant ja pidime elu otsast alustama,» meenutas BBC-le oma keerulist lapsepõlve Belgradi Crvena Zvezda jalgpallur Milos Degenek.

24-aastane kaitsja sündis Knini linnas, mis kuulus toona Krajina Serblaste Vabariigi koosseisu. Vaatamata nimele võtsid tunnustamata riigi maad peagi enda alla horvaadid ja toona vaid pooleteistaastane Degenek pages koos 200 000 teise serblasega Arandelovaci linna toonases Jugoslaavias. Reisiks oli jalgpalluri perel kasutada traktor ja enda elus hoidmiseks vaid piim ja leib. Nõnda möödusid üheksa päeva.

Nende kannatustega Degeneki noorus aga ei piirdunud. Kosovo sõja ajal pommitasid nende kodukanti NATO lennukid ja noor serblane meenutas, et veetis ühel hetkel kaks ööpäeva jutti pommivarjendis. Noorest inimesest sai teistkordselt elus pagulane ja seekord kolis ta pere Austraaliasse.

«See ei ole asi, millest me kodus eriti räägime. See ei ole midagi, mille üle uhkustada. See on lihtsalt elu osa. Vaata tulevikku ja unusta minevik,» rääkis Degenek valusast lapsepõlvest. «Sa üritad luua midagi ilusat, et sa ei peaks oma lastele rääkima halvast ning et nad saaks üles kasvada positiivses ja õnnelikus keskkonnas.»

Koondise tasemel ongi Degenek nüüd austraallane ning ta on sealsele rahvale ja riigile südamepõhjani tänulik. Jalgpallis kuulub tema süda siiski poisipõlvelemmikule Crvena Zvezdale. «Külas, kust me pärineme, olid kõik Crvena Zvezda toetajad. See tuleb verega kaasa. Mu terve pere on Crvena Zvezda fännid ja loodetavasti on tulevikus ka mu lapsed.»

Tänavu suvel tekkis tal lõpuks võimalus südameklubiga liituda. «Nad olid mind kolm või neli üleminekuakent jahtinud, aga aeg ei olnud veel õige. Elus tuleb muretseda ka teiste asjade pärast,» selgitas kaitsja. «Aga pärast MMi astusin sammu rohkem vaimse rahulolu kui millegi muu heaks.»

Crvena Zvezda on esimesest kahest mängust Meistrite liigas teeninud ühe punkti ning nende 1:6 kaotusel PSG-le lasub kihlveokahtlus. Tänane vastane liverpool on võitnud ühe mängu ja kaotanud teise ning hoiab kolme punktiga alagrupis Napoli järel teist kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles