Eesti treeneri õpilane võitis Soomele ajaloolise MM-kulla, ent kurjustas endaga: nii juhtub, kui reegleid ei tea!

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petra Olli tõi Soomele esimese naisena maadluse MMilt kuldmedali.
Petra Olli tõi Soomele esimese naisena maadluse MMilt kuldmedali. Foto: Balazs Czagany / AP / Scanpix

Eesti maadlustreeneri Ahto Raska hoolealune Petra Olli võitis Budapestis peetaval maadluse MMil kaalukategoorias kuni 65 kg kuldmedali, ent tuli matilt ära otsekui kaotaja.

Kui 24-aastane soomlanna Yle ajakirjanike ette astus, võinuks arvata, et ta on äsja lüüa saanud. Finaalivastaseks olnud kanadalanna Danielle Lappage jõudis mõni sekund enne aja täistiksumist 5:5 viigini. 

Matši lõpp oli üks suur segadus: viimase võtte osas protestisid nii Raska kui ka Kanada treener, sest ühe meelest oli Lappage'ile punktide andmine ekslik, teise arvates pidanuks see aga tooma kahe asemel koguni neli punkti. Olli oleks siiski võitnud ka 5:5 seisuga, sest erinevalt temast oli kanadalannal kirjas üks hoiatus. Ent Lappage'i ohtlik haare tõi talle veel enne lõppu kuuendagi punkti.

«Kuratlik matš,» võttis soomlanna toimunu kokku. «Nii juhtub, kui oskad ainult maadelda ja reegleid ei tea! Läks teravaks, aga õnneks karjus keegi publikust, et saan punkti juurde. Pean vist kohtunikukoolitusele minema, siis on asi edaspidi selgem,» ohkas ta. «Viis minutit ja 55 sekundit oli kõik okei, siis hakkasin väristama.»

Olli tegi ühtlasi Soome maadlusajalugu, sest on esimene naine, kes riigile MMilt kulla toonud. Viimati krooniti soomlane maailmameistriks 1997. aastal, kui seda suutis Marko Yli-Hannuksela. 21-aastase põua lõpetamisest kuulis Olli alles ajakirjaniku käest. «Oli ka aeg. Poisid on juunioride MMilt tiitleid toonud, aga vägev tunne, et seda lõpuks suutsin,» leidis Olli lõpuks põhjust ka rõõmustamiseks.

Ahto Raska viis oma hoolealuse maailmameistriks.
Ahto Raska viis oma hoolealuse maailmameistriks. Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles