Kalev Kruus «Ringvaates» Räikköneni raamatust: ta on aus, siiras ja tühja juttu ei aja

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimi Räikköneni fänn USA etapil.
Kimi Räikköneni fänn USA etapil. Foto: CLIVE MASON / AFP / Scanpix

Eesti keeles ilmunud biograafiast «Tundmatu Kimi Räikkönen» käis ETV saates «Ringvaade» rääkimas TV Play Sportsi spordikanali sisujuht ja vormeliekspert Kalev Kruus, kelle sõnul on teosest avastamist väärivat ka neile, kes arvavad, et teavad soomlasest juba kõike.

«Alustasin raamatut suhteliselt pessimistlikult, arvates, et mis sealt ikka saab enam tulla, kuna olen Kimi looga suhteliselt kursis. Aga tegelikult on lugusid, mis puudutavad tema eraelu – kuidas ta on sõpradega pummeldanud, ohjeldamatult seda teinud, kõiki pikalt saatnud – neid seal on. Ja need teevad raamatu ka minusugusele, kes Kimi muud lugu teavad, huvitavaks,» kirjeldas Kruus.

«Saame teda endaga võrrelda. Ta on jäänud lihtsaks meheks, vaatamata sellele, et teenib kümneid miljoneid. Meheks, kes tuli Espoo kandist kuivkäimlaga kodust ja sai lõpuks koju WC-ga kloseti,» märkis ta.

Räikkönen võib intervjuude põhjal jätta tummahamba mulje, aga tegelikkuses seda Kruusi sõnul ei ole. «Kimi vaikib tegelikult ainult kohtades, kus tal pole midagi öelda. Ta teeb nädalast nädalasse ühte ja sama, ja küsimused on ka kogu aeg samad. See teebki temast teistsuguse sportlase. Ta ei räägi sellist tüüpilist juttu, et siit saab paremaks minna ja siit võtame selle kaasa. Ma väga ootasin, kas raamatus on ära toodud see pressikonverents, kus ta ütles Barcelonas pressikonverentsil «Ilusat emadepäeva kõigile.» Ta on aus, siiras ja tühja juttu ei viitsi rääkida,» kiitis Kruus soomlast.

«Ta on ise öelnud, et sõidaks väga hea meelega võõra nime all. Kunagi sõitis ta Soomes mootorkelguvõistlusi ja järsku oli keegi registreeritud James Hunti nime all. Kõik teavad, et see tegelikult oli Kimi Räikkönen. Talle meeldib tohutult võidu sõita igasuguste asjadega.»

Tänaku moodi mees: loevad teod, mitte sõnad

Kruus leidis, et soomlasel on väike sarnasus ka Ott Tänakuga. «Tema karjääri tõus ja see, kuhu ta jõudnud on, on üsna sarnane Otiga. Ka Otil on probleeme olnud ja ka Ott oleks võinud mingil hetkel jääda tavaliseks autolukksepaks, nagu ka Kimi. Nüüd on Kimi maailmameister ja on aja küsimus, millal Ott on ka maailmameister,» usub Kruus.

Kruusi sõnul pole kuulsus Räikköneni muutnud. «Raha on tal tõesti palju, aga tal on vend, kes tegeleb tema rahaasjadega. Ta ei ole seda kõike ära laristanud, nagu mõned võib-olla teevad. Ta küll ostab omale aega, nagu ta raamatus ka kirjutab – ta lendab väga palju eralennukiga, et jõuda koju, kus tal on kaks last ja armastav abikaasa, selle peale ta kulutab päris palju. Aga see ei tähenda seda, et ta jätkuvalt ei võiks oma hoovis puu najal pissida, nagu on raamatus kirjas, või süüa vana kooli hapukoorega hamburgerit.»

Kahtlustati, et Räikköneni raamat tuleb igav, kuid nii see Kruusi sõnul pole. «Need lood seal on tõesed – Kimi on mõne rääkinud ise ja mõne on sõbrad temast rääkinud. Selle eest kirjanikule tunnustus, et ta on need lood kätte saanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles