Eesti koondis jäi EM-valikmängus Hollandile kindlalt alla

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armi Pärt viskamas ühte oma neljast väravast, kuid hollandlaste jõu vastu Eesti täna ei saanud.
Armi Pärt viskamas ühte oma neljast väravast, kuid hollandlaste jõu vastu Eesti täna ei saanud. Foto: Helin Potter

Eesti meeste käsipallikoondis alustas 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste valikmängude teist etappi. EM-valiksarja 4. alagrupi avakohtumises jäädi võõrsil küllalt selge vahega alla Hollandile, kaotades 25:35 (10:17). Pühapäeval kohtub Eesti Sloveeniaga, mäng algab Kalevi spordihallis kell 19:30.

Lõuna-Hollandis paikneva Sittardi praktiliselt väljamüüdud enam kui 2000 pealtvaatajat mahutavas Fitland XL saalis alustas paremini kodumeeskond ja põgenes viie minutiga 3:0 ette. Eesti patustas valesöötudega ning kui poleks väravasuul seisnud Rasmus Otsa, võinuks vahe suuremgi olla. Valiktsükli teise faasi eestlaste avavärava – ja teisegi – viskas Jürgen Rooba, kuid 3:2 muutus kiirelt hollandlaste 6:2 eduseisuks.

Siis võttis pommitamiskohustuse enda kanda vasaksisemine Karl Toom, kes kolme minutiga kolm väravat järjest viskas ja Eesti mängu tagasi tõi. Mis kiirelt tulnud, see veel kiiremini läinud – pisut enam kui minutiga vastas Holland kolme tabamusega, kasutades väga osavalt ära kiirrünnakuid.

Saksamaal pallivate Dener Jaanimaa ja Armi Pärdi väravad aitasid vahet vähendada, ent siis hakkas Holland eest libisema. Eesti rünnakujoonised ei jõudnud kuidagi lahenduseni ning kuigi Ots jätkas heade tõrjetega, tegi tema kolleeg teisel pool platsi veelgi paremat tööd. Põhiväravavahid võisid Hollandil ju puududa, aga Saksamaa 2. Bundesligas palliv Bart Ravensbergen oli postide vahel suurepärane.

Pärast Jaanimaa tabamust 23. minutil, mis seisuks 13:9 tegi, jäi Eesti pea seitsmeks minutiks kuivale ning Holland juhtis juba kaheksaväravalise eduga. Kapten Martin Johannsoni täpne vise joonelt mõnikümmend sekundit enne vaheaega tõi tabloole numbrid 17:10.

Teist pooltundi alustas Eesti väravavahita ehk rünnakul tegutseti seitsmekesi kuue vastu. Algul leiti hästi lisandunud mehi joonel ning Pärt viskas kaks väravat. Vahe vähenes parimal juhul viieväravaliseks, ent mitte väiksemaks. Holland hammustas Eesti taktika läbi ja meie rünnaku ebaõnnestumisel saatis Ravensbergeni täpne vasak käsi mitmel korral palli tühja võrku.

Eesti võitles, püüdis vahetustega muutusi tuua, aga sel korral oli Holland selgelt parem. Kodumeeskonna võidunumbriteks kujunesid 35:25. Toom viskas Eesti kasuks seitse väravat, Pärt lisas neli, Jaanimaa, Rooba ja Kristo Voika kolm, Andris Celminš kaks tabamust ning Johannson, Kristjan Muuga ja Karl Roosna said kirja ühe värava. Vastastest oli täpseim Jasper Adams kuue tabamusega.

«Me teadsime vastaste 5-1 aktiivset kaitset, aga olime siiski raskustes. Sellest hoolimata ütleksin, et esimesed 15 minutit mängisime hästi, kuid siis kaotasime rünnakurütmi,» kommenteeris Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson. «Peame muidugi tunnustama vastast – nad tegutsesid täna väga hästi, eriti just rünnakufaasis.»

Eesti koondise juhendajana debüteerinud rootslasel oli häid sõnu öelda ka teise poolaja alguse kohta. «Meie seitsmekesi kuue vastu mäng toimis algul, saime vahe väiksemaks, ent ei suutnud kuidagi pidurdada hollandlaste rünnakuid. Parandamisruumi on kõikjal, saame rahulikult analüüsida ning peame arvestama, et olime koos vaid kolm päeva ja kõva tööga võime ainult paremaks minna,» lisas Sivertsson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles