Spordistuudio! Kalevi peatreener Kairys: seis on raske, sest meil on olnud liiga palju mänge ja liiga vähe trenne

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsev Eesti korvpallimeister BC Kalev/Cramo peab laupäeval oma selle hooaja esimese kodumängu Ühisliigas, kui Saku suurhallis võõrustatakse kell 17.00 Saratovi Avtodori. Meeskonna peatreener Donaldas Kairys andis Postimehele otse-intervjuu, mis on nüüd järelvaadatav ja -loetav.

41-aastane Kairys asus Kalev/Cramo peatreenerina tööle eelmise aasta lõpus ning juhtis meeskonna kindlalt Eesti meistritiitlini. Ühisliiga tänavust hooaega alustas Kalev/Cramo võiduga Nižni Novgorodis, aga jäi siis võõrsil alla Euroliigas osalevatele Venemaa tippklubidele BC Himkile ja Moskva CSKA-le. Eesti - Läti ühisliigas omab Kalev/Cramo täisedu ehk seitset võitu seitsmest mängust.

Kalev/Cramo laupäevasest mängust Avtodoriga teevad 16.50 algava otseülekande Postimees ja Kanal 12.

* * *

Donaldas, meeskond lõpetas trenni pool tundi tagasi. Kuidas see läks ja millele keskendusite?

Keskendusime Avtodori alistamisele, sest homme ootab meid hooaja esimene kodumäng VTB Ühisliigas. Tahame võita ja pakkuda publikule vahva šõu. Meil on selja taga kaks õnnestunud trennipäeva.

Mis on homses mängus Avtodoriga võtmeelemendid?

Need, mis alati - peame olema kaitses head, võitma lauapalle, olema targad ja agressiivsed.

Mis on Avtodori tugevad küljed, millele Kalev peab homme tähelepanu pöörama?

Vastasmeeskond põhineb üks-üks olukordades tugevatele mängijatele, kes on füüsiliselt võimsad ja suured. Rahvusvaheliste kogemustega mehed, kelle pakuvad pingilt toetust Venemaa korvpallurid. Peame üks ühe vastu kaitsemängus hea esituse tegema ning enda korvi kaitstes meeskondlikult tegutsema.

Eesti - Läti ühisliigas oli teil kolmapäeval tõsine matš Tallinna Ülikooliga ning eelmisel reedel pärast keerulist võitu Rapla üle ütlesid sa ETV-le antud intervjuus: «Saime küll võidu, kuid meie esitus valmistas pettumuse. Eriti korvialused mängijad, kes ei suutnud viskeid tabada. Aga ka kaitses ei suutnud me end kehtestada.» Sellest on nüüd möödas üks nädal. Kas ja kui palju jõudsite selle aja jooksul mainitud probleemidega tegeleda ja milliste tulemustega?

Nende teemadega töötame igapäevaselt. Sõltumata sellest, kas mängisime viimati hästi või halvasti. Periood on meie jaoks päris keeruline, sest mõned mängijad on vigastatud (tagamängija Chavaughn Lewis pole kahte eelmist kohtumist kaasa teinud, Erik Keedus taastub pikaaegsest traumast - toim) ja meil on tihe kalender, mistõttu ei saa me treenida nii palju, kui sooviksime.

Ning ilmselgelt oleme Eesti - Läti ühisliigas kõigi meeskondade jaoks sihtmärk. Olime suurim klubi ja favoriidid, seega on kõik meie vastu eriti kõrgelt motiveeritud ja valmis andma endast kõik. Rapla eelmisel reedel ja Tallinna Ülikool üleeile tegid mõlemad tõesti head mängud ja olime rõõmsad, et võidu kätte saime.

Samas pikas plaanis on see ju kasulik, et ka Eesti - Läti ühisliiga pakub pingelisi mänge, mis valmistavad meeskonna paremini ette Ühisliigaks.

Psühholoogiliselt lähenedes on tõesti vaja häid ja tasavägiseid kohtumisi. Aga minu peamine eesmärk on kvaliteetne kaitse ja kvaliteetne rünnak ning nende mõlema arendamine hooaja käigus.

Mainisid mängude suurt hulka. Esimese võistlusmängu pidasite 29. septembril ja täna on 26. oktoober. Olete selles vahemikus pidanud juba kümme kohtumist.

Seda on tõesti palju!

Mis oleks paslik hulk?

Olukorda ei saa muuta ning on kindlad põhjused, miks graafik on olnud selline, nagu ta on olnud. Aga normaalne praktika oleks kaks mängu nädalas, mis võimaldaks mängijaid kenasti roteerida, jätaks piisava aja treenimiseks ja puhkepäevadeks. Aga vahel pole säärane graafik võimalik ja peame pidama üheksa päeva jooksul neli mängu. Nendest tuleb end läbi võidelda ja hooaja edenedes läheb hõlpsamaks. Aga praegu on meil olnud liiga palju mänge ja liiga vähe trenne.

Kuidas on mängijad sellele olukorrale reageerinud?

Töötame kõvasti, aga meil on piisavalt mängijaid. Tavaliselt 13 või 12, hetkel 11, aga ikkagi aitab lai koosseis meil värskena püsida. Mängijad reageerivad kõvasti töötades.

Lisaks mängude pidamisele ja nendeks valmistumisele peate ju ka igapäevaselt tegelema meeskonnatöö arendamisega, sest suvel toimusid rivistuses suured muutused, kui värbasite seitse uut mängijat. Kuidas on koosluse ühtsemaks vormimine seni läinud ja kui palju on veel parandamisruumi?

Sul on absoluutselt õigus. Heade esituste tarbeks peame meeskonna sees üles ehitama lähedased suhted. Üks idee, mis mulle väga meeldib, ütleb, et 13 mängijat saavad kokku sõpradena, aga lähevad lahku perekonnana. Sinnapoole peame treeningutel igapäevaselt püüdlema ja teineteist usaldama, et otsustavate hetkede saabudes oleksime ühtsed.

Arvestades, et hooaeg on üks kuu vana, siis kas olete meeskonnatöö mõttes praegu seal, kus peaksite sellest hooaja hetkes sinu ettekujutuse põhjal olema?

Arvan, et olukordi, kus treener on rahul, näeb väga harva. Me otsime alati võimalusi teha midagi paremini. Iga mäng ja treening on võimalus saada tugevamaks. Minu ülesanne on viia mängijad nende võimete piirini, sest ainult seal serva peal paiknedes on meil võimalik saada tugevamaks. Peame iga kord väljakule astudes olema nimetatud serva peal.

Teise teema juurde minnes, siis homne kohtumine toimub Saku suurhallis, kus te pole sel hooajal seni veel ainsatki matši pidanud. Rääkisime sellest põgusalt ka enne otse-eetrisse minekut, et enne mängu saate seal saalis teha vaid ühe trenni homme hommikul.

Jah, nii on. Eile või täna me seal harjutada ei saanud, aga laupäeva hommikul läheme saali viskama. Ning siis juba õhtune mäng.

Kas see pisendab mingil määral Kalevi šansse ja annab vastasele väikese eelise?

Ei, see ei anna vastasele mingit eelist. See on ikkagi meie võistlussaal ja seal sees on meie fännid. Oleme suurhallis varem piisavalt palju mänginud ning tegime seal mõned trennid ka käimasoleva hooaja alguses. Kui kellelgi eelis on, siis meil.

Arusaadav. Enne eetrisse minekut mainisid ka suurhallis peetava mängu ideaalstsenaariumit, mis oli sedavõrd kaunis, et palun korda seda ka otse-eetris.

Ideaalis peaksime kõik oma mängud suurhallis täismaja ees, kes tuleb innuga saali, oodates oma meeskonnalt võitu isegi siis, kui vastas on sellised tippvõistkonnad nagu Moskva CSKA.

Nii CSKA kui ka teise Ühisliigasse kuuluva Euroliiga-võistkonna Himkiga kohtusite äsja võõrsil ja kaotasite. Mida peab Kalev tegema, et kui need meeskonnad edasise hooaja käigus Tallinnasse saabuvad, neile ohtlikuks saada?

Esiteks on vaja hea sidususega meeskonda, kes usub oma võimesse võita. Sageli on meie päralt psühholoogiline eelis, sest meil pole nendes suurtes mängudes mitte midagi kaotada ja oleme Euroopa tippu kuuluvate võistkondade vastu väga motiveeritud. See loobki võimaluse headeks esitusteks.

Uued mängijad, kelle Kalev möödunud suvel värbas. Kas võib öelda, et nad kõik olid head valikud?

Liiga vara on veel kõigi kohta hinnangut anda. tegime meeskonna natuke atleetlikumaks ja tõstsime võimekust mängida survestavat kaitset. Kui kõik mehed on terved, siis oleme suutelised tegema väljakul asju, mida mullu mitte. Aga lõpliku hinnangu andmiseks on veel liiga vara. Oleme kõigest paar kuud koos olnud ja pidanud kümme kohtumist. Praegu on meil Ühisliigas kirjas kõigest üks võit, mullu kogusime neid kuus. Seega on mulluse tasemeni jõudmiseks vaja veel vaeva näha.

Aga selleks on koguni 23 mängu jagu aega?

See on tõsi. Igaüks neist kujutab endast võimalust saada paremaks?

Kuidas sa hindad VTB ühisliiga tänavust taset? On see umbes sama ehk kui Kalev suudab oma taset tõsta, peaks ka tulemus olema parem? Või on rivaalidki suve jooksul tugevnenud?

Sel teemal on mul keeruline spekuleerida.

Jah, aga meile, ajakirjanikele, spekuleerimine meeldib!

Arvan, et VTB liiga on sama hea kui mullu. Jah, muidugi on olnud klubivahetusi, aga suures plaanis on endiselt tegu tugeva liigaga, kus peetavad mängud on rasked. Mitte ükski võit ei tule lihtsalt, ei kodus ega võõrsil.

Suutsime hooaja avamängu Nižni Novgorodis võita, seejärel saime Himkilt ja CSKA-lt võõrsil lüüa. Nüüd on meil võimalus alistada kodus meeskond, kellest peaksime jagu saada, kui tahame saavutada oma unistuse, milleks on play-off'i kvalifitseerumine.

Avtodoriga peetava matšini on aega 25 tundi ja mõned minutid peale. Kas selle aja jooksul mahub su mõtetesse ka midagi muud peale tolle kohtumise?

Ei usu. Peame mõtlema ainult järgmisele mängule, nagu alati.

Pidasin silmas seda, et kas sa leiad täna õhtul aega vaadata Kaunase Žalgirise Euroliigamatši Ateena Panathinaikose vastu?

Seda muidugi! Euroliiga jälgimine meeldib nii meie mängijatele kui ka treeneritele. Kui meil avaneb selleks võimalus, siis vaatame, sest Euroliiga meeskondadelt saab palju õppida.

Aga lisaks ju ka naudingut, sest usun, et leedulasena on Žalgiris sinu jaoks korralik uhkuse allikas.

Jah, ka seda. Žalgiris pole meie jaoks ainult korvpallimeeskond, vaid kannab ka olulisi sümboolseid väärtusi. Žalgirise nimi tähistab leedulaste jaoks suurt ja olulist ajaloolist lahinguvõitu (1410. aastal alistasid Leedu ja Poola ühisväed Žalgirise/Grunwaldi lahingus Saksa ordu - toim) ning on samas olnud Nõukogude Liidule osutatud vastupanu sümbol, eriline hõng on CSKA vastu peetavatel mängudel. Usun, et sellest saavad hästi aru ka mitmed lätlased ja eestlased, kes Žalgirist toetavad.

Žalgirise mullune keskmine publikuarv Euroliigas oli üle 13 000. Kuidas on nad kasvanud selliseks meeskonnaks, organisatsiooniks ja institutsiooniks?

See on tõsi. Kõige alus on väga hea korvpall, sest nad teevad väljakul kõiki asju õigesti. Aga samal ajal teevad nad õigeid liigutusi ka väljaku kõrval. Žalgiris pole kasvanud üksnes korvpalli-, vaid ka organisatsiooni- ja juhtimiskvaliteedi mõttes.

Tulemuseks on väga kena toode, mida inimesed saavad nautida. Uue areeni ehitamine mõned aastad tagasi oli oluline impulss ning saalis toimuv šõu on tasemel. Seda võib minna nautima nii üksi, sõbraga või terve perega. Kaks tundi head meelelahutust on tagatud.

Žalgiris on hea näide, et isegi väikeses Balti riigis on võimalik luua võistkond, mis toob mängudele palju fänne.

Jah, see on tõsi. Aga see nõuab pikaaegset traditsiooni ja sügavat armastust mängu vastu. Aastast aastasse pakuvad head kvaliteeti nii Leedu rahvusmeeskond kui ka Žalgiris ning fännid elavad ja kasvavad selles vaimus.

Aitäh selle sissevaate eest Leedu korvpalli, sest Žalgiris oleks nagu natuke Eesti meeskond samuti, sest esindab mõnes mõttes tervet Baltikumi.

Täpselt nii.

Aitäh intervjuu eest ja edu homseks mänguks!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles