Mafioosoks osutunud jalgpalli maailmameister pannakse trellide taha

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincenzo Iaquinta.
Vincenzo Iaquinta. Foto: Brancolini/Fotogramma/Ropi / ZUMAPRESS.com

Itaalia jalgpallikoondisega 2006. aastal maailmameistriks tulnud Vincenzo Iaquinta osales 140 kahtlusalusega kohtuprotsessis, sest neid seostati otseses või kaudses koostöös kuritegeliku maffiagrupeeringuga ’Ndrangheta. Itaalia kohus mõistis Iaquinta süüdi ning ta kaotab kaheks aastaks vabaduse.

Torino Juventuse endist mängumeest Iaquintat süüdistati tulirelvade ebaseaduslikus ladustamises ja sellega maffiale teene osutamises. Tema isa äritses tõendite järgi aga relvadega ning kaotab vabaduse 19 aastaks.  

Juventus on varemgi Itaalia kõige mõjuvõimsama maffiagrupeeringuga ’Ndrangheta tõttu skandaalidesse sattunud.  2017. aasta septembrikuus mõisteti piletitega hangeldamises kohtus süüdi Juventuse esimees Andrea Agnelli.

Itaallast kahtlustati pikalt ’Ndrangheta maffiaga koostöö tegemises – maffia tagas ultratele kodumängudel kaitse ning vastutasuks pidi Agnelli neile lihtsamalt mängupileteid tekitama. Kaudselt aitas Agnelli seega kaasa ka maffia rahastamisele, kuid itaallase võttis vahele hoopis Itaalia piletimüügiseadus. Itaalia jalgpalliliit andis Agnellile aastase tegutsemiskeelu, Juventus kaebas aga otsuse edasi, rõhutades, et nemad pole midagi valesti teinud.

Tähelepanuväärne on aga tõik, et veidi enne Agnelli kohtuotsust tunnistas ’Ndrangheta sidemeid Juventusega klubi ultrate liider Raffaello Bucci. Päev hiljem tegi mees enesetapu.

Iaquinta eitab maffiasidemeid aga siiani ning ütles Itaalia ajakirjanikele, et taoline karistus on häbiväärne.

«Minu elu on rikutud, kuigi ma ei teinud mitte midagi,» rääkis Iaquinta, vahendab La Repubblica. «Mina, mu lapsed ja mu perekond on kannatanud neli aastat nagu krantsid, kuigi ma pole ausalt mitte midagi teinud! Mind mõisteti süüdi, sest olen Calabriast, aga tulin maailmameistriks. Meid veel mõistetakse õigeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles