Kuno Tehva «Spordiministeeriumis»: oleme 20 aastat viltuse bussiga sõitnud, aga ümber pole läinud

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saates «Spordiministeerium» käis külas äsja klubi ajaloos teist korda Eesti meistritiitli võitnud Nõmme Kalju jalgpallimeeskonna president Kuno Tehva, kes rääkis muuhulgas, mida tiitel talle ja klubile tähendab, milliseid ohverdusi Kalju on pidanud meistriks tuleku nimel tegema ning mis saab edasi liiga suurimast väravakütist Liliust. Saatejuhid on Marko Kaljuveer ja Karl Mihkel Eller.

«Paari märksõnaga seda kirjeldada on võimalik nii: see on armastus selle vastu, mida sa teed; see on väga suur järjepidevus; see on pühendumus; väga paljude ohvrite toomine, stabiilsus, austus. See pole ainult meeskond, treenerid – see on kogu klubi,» ütles Tehva. «Siit edasi on meil väga suur vastutus kogu Eesti Vabariigi, Tallinna, Nõmme ja oma fännide ees. Mängime järgmisel aastal Meistrite liigas ja Kalju on alati läinud nendesse liigadesse eesmärgiga võita.»

Meistrite liigas ei saa olema kerge, kuid seda Kalju ei ootagi, ehkki tiitliga kaasneb umbes miljon eurot auhinnaraha. «Vastu tulevad meeskonnad, kelle eelarved on 40 korda suuremad kui meil. Räägitakse miljonist, aga võta sealt kõik kulud maha ja vaja oleks vähemalt sama palju veel, et olla kuidagigi konkurentsis. Impossible is nothing, nagu öeldakse.

See on ju lõpuks Euroopa jalgpalli importimine Eestisse. Raha tuleb ju välismaalt. See raha tuleb meie Euroopa klubidest solidaarsusmehhanismidega Eestisse. Me maksame siin makse, palkame jalgpallureid – sellest saab riik kasu,» selgitas Tehva.

Vastutus tuhandete ees

«Ja edasi on loomulikult see, et oleme suur klubi. Meil on 800 last, neil on emad-isad, lihtne matemaatika ütleb, et sisemine kogukond on 3000 inimest. Sotsiaalmeedias jälgib meid 20 000 inimest. See on vastutus. Ühendatud anumate efekt – raha tuleb sisse, see hoiab kogu klubi üleval. Koolitame oma treenereid, tahame alati panna kvaliteeti juurde oma noortesüsteemis. Esindusmeeskonna tulemus on inspiratsiooniks meie noortele, kes peavad tulema, kasvama ja ükskord sinnasamasse riietusruumi oma nime saama,» arutles ta.

Kas Eestis mõistetakse meistrikulla väärtust? «Hakatakse mõistma, vaikselt. Ma olen pea 20 aastat seda tööd teinud ja keegi ei näe selle kardina taha. Ma olen ettevõtja, aga jalgpalliklubi juhtimine on oluliselt keerulisem. Meil on 800 last ja nende emad-isad, sa pead kõikidega suhtlema, aga meil on MTÜ ja väga väike kollektiiv. Alati on surve klubi juhtidel, aga me oleme sellega 20 aastat toime tulnud.»

20 aastat sõitu viltuse bussiga

Kaljule on tegu klubi ajaloo teise tiitliga, ent esmakordselt võideti oma päris kodus Hiiu mändide all, märkis Tehva. «See on meie esimene võit Nõmmel. Oma esimese tiitli võitsime olude sunnil Kadriorus. Siis tegimegi enda jaoks väga raske otsuse. Sportlikult oleks meil vaja mängida muru peal, kõik saavad sellest aru. Nüüd on aga küsimus, kellele me mängime – oma kogukonnale, inimestele. Nüüd on ka Hiiu kunstmurustaadion jälle olukorras, kus katet peaks vahetama.»

Raskustest hoolimata sai tema sõnul kõik tänavu väärilise tasu. «See teeb südame soojaks, kui me tuleme finaalmängule ja meil on staadionitäis rahvast. Võtsime lahtise bussi ja võtsime fännid peale, võtsime nõmmekad peale, võtsime meeskonna peale. Kummid olid juba tössud, endal oli hirm, et buss ei läheks ümber, ta oli viltu! Pärast ütlesin pika laua taga, et me oleme 20 aastat selle viltuse bussiga sõitnud ja väga paljud on oodanud, et me järgmise kurvi peal läheksime ümber. Siiamaani pole läinud.»

Liliu karjäär on planeeritud

Mis saab Kalju mängijatest kahe hooaja vahel edasi? Kas 31 kolli löönud ja kõrgliiga väravakuningaks kroonitud brasiillane Liliu tehakse rahaks? «Raha on alati ilus pealkiri. Siin tuleb vaadata ka inimeste elusid selle raha ja loogika taga. Kalju kui klubi eesmärk on muidugi alati väga kõrge, aga me peame ka austama oma mängijaid. Ma olen ise tegelenud Liliu karjääri planeerimisega nüüd poolteist aastat. Meil oli selge kokkulepe, et tema teeb ära oma asjad, mina teen ära oma asjad ja me proovime õnnestumise korral kõik koos pärast seda hooaega leida talle uue klubi,» sõnas Tehva.

«See, et klubi teenib selle käigus natuke raha, ongi normaalne jalgpallis. Seda raha saame kulutada järgmise Liliu või oma noorte peale. Ta küll alustab meiega hooaja ettevalmistust, aga jaanuaris hakkab reisima. Praegu on tema vastu väga suur huvi ja ma usun, et ta liigub edasi. Aga kui on see üks protsent, et ta ei saa, siis ta jätkab Kaljus ja mängib meiega Meistrite liigat,» selgitas Tehva.

Kindlat jääb aga ametisse Kalju meistriks tüürinud peatreener Sergei Frantsev. «Frantsevi koha pealt – lepingus oli punkt kirjas, et kui Kalju tuleb meistriks, siis ta jätkab. See oli ette planeeritud. Meil on temaga hea meestevaheline aus suhe, me räägime asjadest. Paber on üks asi, aga kokkulepped ja käepigistus tähendavad minu jaoks rohkem. Oli vaja mõned asjad üle rääkida, aga seda tegime kohe esmaspäeval ja nii see läks,» kirjeldas Tehva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles