Urmas Tali: me ei mänginud ainult iseendi, vaid terve Eesti võrkpalli nimel

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa peatreener Urmas Tali loodab Prantsusmaa meeskonna vastu parimat.
Saaremaa peatreener Urmas Tali loodab Prantsusmaa meeskonna vastu parimat. Foto: Tairo Lutter

Esimest korda Saaremaale jõudnud eurosarja pallimäng – mitte ainult volleheitlus – tõi võõrustajate õuele korraliku koguse ajaloolist rõõmu. Saaremaa VK-l oli taanlaste Gentoftega esimeses geimis pusimist, siis mindi kindlalt oma teed, võideti 3:0 (34:32, 25:20, 25:15) ja astuti pikk samm Challenge'i sarja järgmise ringi poole. Muide, seal ootav Poitiers' meeskond on Prantsusmaa liigat alustanud nelja vooru järel ainsana täiseduga.

«Juba tänane mäng oli meile väga eriline, isegi tundsin liblikaid kõhus. Kui õnnestub prantslastega madistama pääseda, oleks see tervele klubile ja publikule veel eriti suur asi. Aga võitma läheksime ka neid,» sõnas Saaremaa meeskonna saarlasest kapten Siim Põlluäär.

Eurodebüüti kogunes kaema umbes 800 silmapaari – piripardani saal ei täitunud, kuid suure mängu õhustikku oli küll ja veel. Kui omad 11:15 ja 17:21 taha jäid, vaadati tribüünil üksteisele nõutult otsa: ega ometi? Koguni 40 minutit kestnud esimese geimi ülihaaravas lõppmängus hoidis ohje pigem Gentofte, ent Rauno Tamme võimas rünnak jättis avavaatuse võidu 34:32 koju.

«Kõik ootasid seda mängu ja pinge tekitas kramplikkuse. Rabistasime liiga, aga õnneks tulime hea võitlusega raskest seisust välja,» kirjeldas Põlluäär vaevalist starti.

«Ehkki me ei mänginud täna mitte ainult iseendi, vaid terve Eesti võrkpalli nimel, mingit eurokrampi kindlasti polnud,» esitas võõrustajate peatreener Urmas Tali oma nägemuse. «Kompasime, kust vastaste rünnakud hakkavad tulema. Seetõttu lonkasime alguses natuke üht jalga järele. Aga suutsime küüntega neist kinni ja pea külmana hoida ning õnnestus võtmehetkedel väga rumalaid eksimusi vältida.»

Edaspidise kohta jäi selge mulje: taanlased mängisid Eesti-Läti liiga tagumise otsa meeskonna tasemel. Klassivahe ilmnes kõiges ja ehkki teises geimis vähendas Gentofte korraks vahe 18:19-le, ei tekkinud Saaremaa kindlas võidus enam kordagi tõsist kahtlust.

«Kes ütles, et Eesti klubi peab Taani oma kindlasti võitma? Klubivõrkpall on klubivõrkpall. Kodus on see sats selgelt parem ja enesekindlam. Meiega võrreldavat publikuhulka seal küll ei ole, kuid kindlasti ei tohi me mõelda, et nüüd on kõik maru hästi ja tehtud,» kutsus Tali hoolealuseid ja kiibitsejaid valvsusele.

«Kunagi ei või teada, kui lähed vastase karukoopasse. Üsna vähe on vaja, et kõik hakkaks teistpidi rulluma. Peame hoolitsema, et seda ei juhtuks,» lisas Põlluäär.

Ebaõnnestunult alustanud Tamme tõi Saaremaa parimana 14 punkti. Põlluäär lisas 13 ja Eddie Rivera 11 (+11) silma. Temporündaja Siim Ennemuist jäi esmaspäevasel treeningul saadud põlvetrauma tõttu platsi kõrvale.

CEV Challenge'i karikas, kvalifikatsiooniringi avamäng:
Saaremaa VK – Gentofte 3:0 (34:32, 25:20, 25:15).
Korduskohtumine nädala pärast Taanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles