Teadlased: Ragnar Klavan oli mullu Euroopa tippliigade kõige kasulikum mängija (1)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan Liverpooli särgis
Ragnar Klavan Liverpooli särgis Foto: Robin Parker / Sportimage/PA Images

9601 jalgpallimängu seitsme Euroopa kõige kangema vutiliiga peale – ja üks eestlane on neist kõigist üle! Hollandi teadlaste uuring leidis, et hooajal 2017-18 oli Liverpoolis mänginud Ragnar Klavan vutimees, kes panustas kõige efektiivsemalt oma meeskonna löödud väravatesse.

Lotte Branseni ja Jan Van Haareni teadustöö kannab pealkirja «Mõõtes jalgpallurite panust palliga mängus kohtumise käigus tehtud söötudel». Teadlased otsustasid, et senised jalgpallurite kasulikkusmõõdikud nagu väravad, pealelöögid või täpsed söödud ei kirjelda matši käigus juhtunut piisavalt täpselt ja tekitasid uue mõõtsüsteemi, mille tulemusel toodi möödunud hooajast eraldi välja kolme jalgpalluri panused: Ragnar Klavan (uurimistöö hetkel Liverpooli mängija), Mesut Özil (Arsenal) ja Toni Kroos (Madridi Real).

Teadlased analüüsisid statistikafirma Wyscout poolt pakutud 9061 Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa, Belgia ja Hollandi liigade kohtumist viimase nelja hooaja lõikes. Analüüsis keskenduti kahele statistilisele näitajale – mängija antud söödud ühe pallivaldamise kohta ning selle pallivaldamise lõpptulemus.

Kui pall kaotati, anti selle pallivaldamise kasulikkusfaktoriks 0; kui rünnak lõppes pealelöögiga, anti pallivaldamisele hinnang selle järgi, kui tõenäoline oli sellest olukorrast väravalöömine. Näiteks peaks 0,13 punkti tähendama, et 100 sellisest pealelöögist peaks väravas lõppema 13. 

Foto: Measuring football players’ on-the-ball contributions from passes during games

Kui mängija sööt suurendas rünnaku edukuse tõenäosust (võrreldes teiste sarnaste pallivaldamistega), sai ta selle eest statistikasse kirja plusspunkti. Selline on kasutatud süsteemi väga lühike ja pealiskaudne ülevaade. Kes ingliskeelses teaduskirjanduses paremini kodus, saab kogu tekstiga tutvuda SIIN!

Teadustöös keskenduti jalgpalluritele, kes mängisid mullu kõrgliigajalgpalli vähemalt 900 minuti jagu ehk 10 täismängu. Kõik statistilised näitajad on lõpuks taandatud 90 minuti ehk ühe mängu tulemusele. Klavani söötude kasulikkusfaktor oli nendes mängudes 0,1133, mis on kõigist kõige kõrgem. Özili tulemus oli 0,1034, Kroosil 0,0943. Järgnesid mehed vähemnimekatest meeskondadest: Manuel Lanzini (West Ham, 0,0892), Joan Jordan (Eibar, 0,0830) ja Esteban Granero (Espanyol, 0,0797).

Mida need numbrid tähendavad? Et Klavan andis eelmisel hooajal Liverpooli eest mängus keskmiselt üle 70 söödu ja keskmine kasulikkusfaktor oli ca 0,0015 ehk tema söödu tulemusel suurenes selle konkreetse pallivaldamise väravaga lõppemise tõenäosus umbes 0,15 protsendi võrra. Number pole suur, aga söötude kumulatiivne tulemus on juba kenam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles