Ülikoolilinna tänavatel taassünnib legendaarne Tartu Sügisjooks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Sügisjooks aastal 1984.
Tartu Sügisjooks aastal 1984. Foto: Eesti Spordimuuseum

Järgmise aasta oktoobrikuu esimesel nädalavahetusel toimub pärast 12-aastast vaheaega taaskord Eesti rahvajooksude eelkäijana tuntud Tartu Sügisjooks.

Lisaks toimub sügisjooksu programmi raames 1. Tartu Linnamaraton. Kõiki jooksusõpru oodatakse tegema ettepanekuid Sügisjooksu ja Linnamaratoni radade marsruudi osas.

«Tartu Sügisjooksu taaselustamise plaane oleme pidanud juba mõnda aega. Vaadates rahvaspordi populaarsuse jätkuvat kasvu, sündis käesoleva aasta algul otsus, et nüüd on aeg mõtete elluviimiseks küps,» ütleb Klubi Tartu Maraton juhatuse esimees Indrek Kelk. «Tahame pakkuda spordisõpradele võimalikult mitmekülgset programmi terve aastaringi aktiivseks sisustamiseks. Taaselustatav Sügisjooks sobib meie rahvaspordikalendrisse väga hästi, tuues kevadise looduses joostava Tartu Jooksumaratoni kõrvale kesksügisese linnajooksu,» selgitab Kelk.

Tartu Sügisjooks ning 1. Tartu Linnamaraton toimuvad 2012.aasta 6.oktoobril, distantsideks vastavalt 10 ja 42 kilomeetrit. Analoogselt teiste Klubi Tartu Maraton üritustega leiavad ka sel korral programmist meelepärast tegevus nii erineva sportliku ettevalmistusega harrastajad kui ka eri vanuses pereliikmed. Soovijad saavad sügisjooksu distantsi kepikõnnis läbida, samuti eelnevad põhidistantsidele lastejooksud.

Et jooksuteekonnad saaksid võimalikult mitmekesised ja huvitavad, kutsub Klubi Tartu Maraton  spordisõpru üles tegema ettepanekuid, kuidas märkida maha 1. Tartu Linnamaratoni ja Tartu Sügisjooksu rada. Teretulnud ning hinnatud on igat laadi mõtted – olgu selleks siis kas lühikese rajalõigu nimetamine, mingi konkreetse koha või tänava mainimine, aga ka pikema nägemuse saatmine. Ideede pakkumisel arvestada stardi asukohana Vabaduse puiesteed ning finiši kulgemist mööda Küüni tänavat Raekoja platsile. Võimalikult palju rajast peaks kulgema mööda Emajõe kallast. Mõtteid ootab  Klubi Tartu Maraton 11.detsembrini aadressile tartumaraton@tartumaraton.ee. Saadetud ideedest ammutatakse inspiratsiooni lõplike radade maha märkimisel. 

Tänaste Eesti rahvajooksude eelkäija Tartu Sügisjooks toimus taaralinna tänavatel esmakordselt 1983.aastal. Distantsi pikkuseks oli toona 19,2 km ning lõpetajaid üritusel 789. Sügisjooksu hiilgeajad jäävadki aastatesse 1984-1988. 1987.aastast pärineb ka Tartu Sügisjooksu osavõturekord – 4421 lõpetajat. Lisaks põhidistantsidele olid äärmiselt populaarsed ka lastele mõeldud TILLU-, MINI- ja MIDIjooksud. Lasteürituste osalejaterekord pärineb samuti 1987.aastast, mil kokku sportis sügisjooksul 3207 last. Alates 2000.aastast, kui esmakordselt leidis aset maikuine Tartu Jooksumaraton, tekkis Tartu Sügisjooksu korraldamisesse paus.

Lisainfot Tartu Sügisjooks 2012 ning 1. Tartu Linnamaratoni kohta leiate: www.tartumaraton.ee.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles