Hokimehe dopinguaine ja vabandus on sama, millega jäi vahele rattatuus Contador

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alberto Contadorilt võeti dopingusüü tõttu 2010. aasta Tour de France'i võit.
Alberto Contadorilt võeti dopingusüü tõttu 2010. aasta Tour de France'i võit. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Kui sportlase organismist leitakse anaboolse toimega hingamist hõlbustavat keelatud ainet klenbuterooli, on levinud vabandus, et see sattus organismi läbi saastunud lihatüki. Nõnda käitus praegu Eesti hokikoondislane Marko Kettunen ja sama proovis kümnendi algul rattaäss Alberto Contador.

Contador jäi klenbuterooli tarvitamisega vahele 2010. aasta Tour de France’il. Sportlane näitas näpuga eelnevatele puhastele testidele ja väga väikesele uriiniproovist leitud kogusele (50 pikogrammi ehk 0,00000000005 grammi milliliitri kohta) ning väitis, et seetõttu saab olla süüdi ainult ainega saastunud liha. Contadori kaitsjate sõnul oleks mees pidanud tarbima mingigi füüsilise kasu saamiseks ainet ca 200 korda suuremas koguses.

Positiivse proovi ilmnemise ajaks oli Contador juba kroonitud Tour de France’i meistriks ning kuna ta otsustas oma dopingusüü edasi kaevata, sai ta võistelda ka 2011 hooajal, mil võitis ka Itaalia velotuuri. Järgnevalt jäi ta aga spordikohtus CAS dopinguasjas süüdi – otsuses tunnistatakse, et ta tarvitas klenbuterooli kogemata – ja seetõttu jäi ta mõlemast suurtuuri esikohast ilma.

Samas on ka näiteid olukordadest, kus sportlased mõistetakse õigeks, sest klenbuterool sattus nende organismi tõesti toidu kaudu. Näiteks 2001. aastal Mehhikos toimunud U17 jalgpalli MMil andsid 109 mängijat positiivse dopinguproovi just saastatud liha tõttu.

Pikema dopingujuhtumite nimekirjaga saab tutvuda ingliskeelses Wikipedias.

Miks peaks dopinguainet klenbuterooli üldse lihas leiduma? Sest tegu on ravimiga, mis soodustab rasvapõletust ja seega on selle sööda sisse lisamine farmerite jaoks lihtne moodus, kuidas garanteerida parem liha-peki suhe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles