Reportaaž: kuidas Tänak ja Järveoja WRC galal koore riisusid

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WRC hooajale tõmmati joon alla Sydney, kus jagati välja ka 11 eriauhinda. FOTO: Wrc
WRC hooajale tõmmati joon alla Sydney, kus jagati välja ka 11 eriauhinda. FOTO: Wrc Foto: WRC

«Kas te intervjueerite mõnda kuulsust ka?» uuris Sydney kaasaegse kunsti muuseumist möödunud jalakäija Postimehe mikrofoni nähes. «Ralli, jah? Mis nad siit otsivad? Kas maailmameister tuleb ka?» päris ta edasi. Ülikondades rallimeeste ja nende pikkades õhtukleitides kaasade sagimine äratas Sydney ühe kuulsaima rajooni juures ilmselgelt tähelepanu.

Kuigi maailmameister, Austraalias oma kuuenda MM-tiitli teeninud Sebastien Ogier üritusele ei tulnud, ei vähenda see ettevõtmise kaalu – WRC-sari jagas auhindu parimatele Sydney gala-õhtusöögil ning 11 auhinnast neli rändas Eesti meestele, neist kolm Ott Tänakule. Meie rallituusad teenisid oma trofeed tänu rahva armastusele.

300-pealise külaliste hordi pealt oli ka näha, kas rahvahääletuse tulemus ühtib nende arvamusega või mitte. Parima ajastuse ehk Sardiinia rallil Sebastien Ogier’ ees 0,7-sekundilise võidu saavutanud Thierry Neuville näiteks vallandas publikus sel hetkel väga suure aplausi, ent belglase aasta hüpe Rootsi ralli legendaarsel Colin’s Crestil enam nii suurt erutust ei tekitanud. Neuville rääkis muiates, et ehk saab kaks auhinda kokku pannes MM-tiitli kokku, aga sellest ilmselt ei piisa. Sama tundis ka Ott Tänak, kes oli tegelikult õhtu suurim võitja.

Esimene auhind oli juba ette teada. Eestlasele ulatati autasu kui lõppenud hooaja kiireimale rallimehele – ta võitis igal MM-etapil vähemalt ühe kiiruskatse, kokku 70. «Nagu Thierry äsja ütles, see pole auhind, mida me soovinuks. Aga hooaeg on olnud siiski suurepärane,» sõnas Tänak.

Eestlase esimesed tänusõnad läksid võistkondliku MM-tiitli teeninud Toyota tiimile või nagu Tänak ütles, ühele suurele perele. «Esmalt soovin ma tänada kõiki Tommi meeskonna liikmeid. Meil oli koos suurepärane hooaeg ja mul oli kasutada täispakett – kõik, mida vajasin. Kahjuks ei saanud me sellega (sõitjate meistritiitli võitmisega – toim) sel aastal hakkama, aga see tähendab, et peame seda tegema järgmisel aastal ja loodetavasti veel palju aastaid tulevikus otsagi. Naudime üheskoos seda õhtut ja tähistame head aastat,» rääkis Tänak.

Õhtu teine auhind tuli Tänakule hooaja kõige imelisema hetke eest – koos Martin Järveojaga Soomes, Saksamaal ja Türgis saavutatud järjestikuste võitude eest. Tõsi, galapublik elas palju eufoorilisemalt kaasa Teemu Sunineni houdinilikule pääsemisele Soome rallil, kus M-Sporti mees pärast pikka külglibisemist täisgaasiga sõites kraavipõhja äestas ja sealt lõpuks välja pääses. Kuid võitjate üle kohut ei mõisteta ja Eesti rahvas tegi hääletusel oma töö!

Tänak tuli esimesena mikrofoni ette, ent andis selle õige pea muiates Järveojale: «Mina olen kõigest sõitja, räägivad teised.» Kaardilugeja oskas aga publiku kohe naerma panna, sõnades: «Tavaliselt on mul, milleltki maha lugeda. Kus see legend nüüd on?! Ahah… Nautige õhtut!»

Ka aasta parima kaardilugeja valik oli rahva teha ja mõistagi tuli see auhind Tänaku kaasteelisele Järveojale. Kauaks see Elva mehe kätte aga ei jäänud. «Kõik kaardilugejad annavad endast alati parima, et juhendada oma piloote parima tulemuseni, aga kui aus olla, siis maailmameistreid saab olla vaid üks, nii et ma sooviks lavale kutsuda Julieni… See tüüp oli tänavu imeline,» ütles Järveoja.

Ogier’ kõrval oma kuuenda MM-tiitli võitnud prantslane oli komplimendist liigutatud ja tuletas meelde, et ilma Tänaku-Järveoja lahkuseta Sardiinia rallil poleks nad võib-olla tiitlit võitnud. Seejuures andiski ta Järveojale üle ajakaardi, mis hilisemal inspekteerimisel osutus hoopiski Austraalia ralli omaks.

«Martin on üks lahkemaid inimesi siin sarjas. Ühel hetkel tõi ta meile ajakaardi, mis meil oli maha jäänud, et saaksime jätkata. Nii et aitäh selle hetke eest ja aitäh selle auhinna eest,» tänas prantslane. Järveoja aga auhinnata ei jäänud – kas nähti eestlase tegu ette või oli karikaid tehtud nõnda palju, et ka tema sai siiski oma autasu pihku. Žest sai palju kiidusõnu, teiste seas tuli eestlast tänama tema peagi juba endine tiimikaaslane Janne Ferm. «See näitabki ära, et me oleme üks perekond. Müts maha!»

Rallisõitjate vahel on konkurents aga veidi karmim. Parima piloodi kandidaatide tutvustamisel kõlas kõige suurem aplaus Tänakule ja Ogier’le, kuid eestlane võttis oma. Eestlased võisid e-riigi asukatena küll näppudele valu anda, ent Tänak oleks ehk võitnud auhinna ka ilma kaasmaalaste abita. Tänak oli hooaja teises pooles ülikaalukalt kiireim rallisõitja ning see ei jäänud märkamata ka teistel.

«Minu poeg armastab Tänakut. Ta sõitis Adelaide’ist (vahe Coffs Habrouriga on 430 km) öö läbi, et aidata punktikatset korraldada. Suur oli tema pettumus, kui Tänak seal ei startinudki, » rääkis üks Austraalia ralli korraldajatest Ben Rainsford.

Austraalia ralli katkestamine ja MM-sarjas kolmanda kohaga leppimine oli pettumus ka eestlasele endale. Ent väike lohutus on auhind ikkagi. «Kohati tundub, et Eesti on suurem, kui ta kaardil paistab, sest see on kolmas aasta järjest,» muheles Tänak auhinda vastu võttes. Postimehega kõneldes täpsustas ta, et tegelikult on fännid talle abimehed. «Nemad on need, kes meid toetavad ja motiveerivad. Täna tundub, et Eestis on neid toetavaid jõude meil omajagu. See on kindlasti väga positiivne ja annab meile jõudu edaspidiseks.»

WRC gala parimad

WRC aasta sõitja – Ott Tänak
WRC aasta kaardilugeja – Martin Järveoja
Aasta maagiline hetk – Ott Tänaku kolm järjestikust rallivõitu
Aasta ajastus – Thierry Neuville, Sardiinia võit 0,7 sekundiga Sebastien Ogier’ ees
Hooaja hing – Elfyn Evans
Aasta hüpe – Thierry Neuville, Colin’s Crest Rootsi
Aasta tsitaat – Jari-Matti Latvala: «Pingutasin nagu… Ropp sõna! Ja aeg ei ole ikka hea.»
Kõige rohkem punktikatsevõite – Sebastien Ogier
Kõike rohkem katsevõite – Ott Tänak
WRC kodulehe sotsiaalmeediatäht – Craig Breen
Aasta rallifoto – Colin McMaster

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles