Sõna otseses mõttes jookse kadrisanti!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Kadrisandid Kadriorus sooja tegemas
Kadrisandid Kadriorus sooja tegemas Foto: Stamina.ee

Kui üldiselt tähistab väljend «kadrisanti jooksma» ukse tagant ukse taha käimist ja kommi lunimist, siis sel nädalavahetusel on võimalik Kadriorus seelik selga tõmmata ja konkreetselt joosta.

Kadrijooks toimub kadrilaupäeval ehk laupäeval, 24.novembril. Nagu korralikele jooksuvõistlustel ikka, nii antakse ka Kadrijooksul osalejatele kiibiga numbrid ning võetakse aeg ja tekib paremusjärjestus. Distantsi pikkus on täpselt 5 km, aga eesmärgiks ei tohiks Kadrijooksul olla uue isikliku rekordi püstitamine, vaid eelkõige meelelahutus ja ühine katri jooksmine.

Sportlikku mõõdet lisab üritusele võistluskeskuse asumine Kadrioru staadionil, kus kadrilaupäeval kell 14.00 antakse start ja toimub finišeerimine. Kadrioru pargis kulgev 5 km pikkune rada on omakorda vägagi kultuurilooline, sest möödub mitmest pargi vaatamisväärsusest. Kadrisantide jooksurada möödub katri joostes KUMUst, Presidendi lossist, kunstimuuseumist, luigetiigist, Poska ja Kreutzwaldi mälestusmärkidest ja paljust muust huvitavast. Traditsioonide kohaselt saavad kõik kadrisandid finišis kindlasti ka kommi ning muud kehakinnitust ja janukustutust

Kadrijooksu mõte tekkis kahe asjaolu kokkulangemisel. Nimelt on korraldajatel kasutada jooksmiseks igati sobivaid seelikuid ning teiseks on sel aastal kadripäev ja ka kadrilaupäev nädalavahetusel. Nii pandigi need kaks asja kokku ja sündis mõte korraldada Kadrijooks, mille laiemaks eesmärgiks on pakkuda kõikidele soovijatele võimalust üheskoos joosta katri ja tähistada selliselt Eesti vana kommet.

Korraldaja Stamina Spordiklubi poolt antakse osalejatele seelik, millega kõik jooksjad on kohustatud startima, distantsi läbima ja ka finišeerima. Seelik jääb peale jooksu osalejale.

Et kadrisandid saaksid end õhtuks ka kenasti puhtaks, siis Kadrijooksus osalejaid ootab peale kadrijooksu Tartu maantee leilisaun, kus kadrisandid saavad rinnanumbri alusel soodsalt Tallinna vanima eheda leilisauna mõnusid nautida.

Tagasi üles