Avo Keel: Andsin lastele loa õues teha, mida hing ihkab. Aga nad ei tahtnudki...

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti võrkpalliklubide kahe vaatusega küpsuseksam Euroopa tippliigade meeskondade vastu lõppes kahe kaotusega. Kui eile vandus Saaremaa pärast tulist duelli prantslaste Poitiers’le alla 2:3, siis täna Pärnu samuti Challenge karikasarja 1/16-finaali avamängus itaallaste Monzale kindlamalt 0:3.

«Ootasin enamat nii konnasööjatelt kui meie vastastelt. Tahaks hirmsasti teada, kas nad sõitsid ikka sajaga või pigem seitsmekümnega?» võttis Pärnu peatreener Avo Keel kaks euroõhtut kokku.

«Video põhjal oli tont päris hirmus, aga neil meestel on tänase põhjal palju rohkem juurde panna kui meil,» kirjeldas meeskonna kapten Martti Keel ootuste ja reaalsuse suhet. «Mulle tundus, et nad tulid mütsiga lööma,» lisas temporündaja Tamar Nassar.

Loodetud nauding ja sära jäid nägemata

Suvepealinlaste saal oli saarlaste omast klassijagu tühjem ja vaiksem. Oranžides vormides mehed väljakul pakkusid äsja Itaalias liigas Euroopa absoluutse tippklubi Perugia tahtele allutanud Monza vastu avageimis väärt vaatemängu, kuid seejärel vastuhakk rauges.

Otsustavaks sai pealtnäha lihtne tõsiasi: külaliste suurem võimsus ja individuaalne meisterlikkus. Ühtviisi tulemuslikult tulistasid iraanlane Amir Ghafour, vaid 21aastane ukrainlane Oleg Plotnitski kui tšehh Donovan Džavoronok – kõik oma koondiste kandvad jõud. Kuid nii Avo Keelt kui tema poega Marttit jäi pigem närima endi väljakule jäetu kui vastase oskustepagas.

«Jäin rahule, et geimide keskpaikadeni olime mängus sees. Aga ei jäänud rahule meie olekuga väljakul. Euromäng ju, võinuks rohkem nautida! Tahaks näha, et terve meeskonna silmad säravad. See jäi täna kahjuks puudu. Mehed olid keskendunud ja võitlesid, aga lõbusus pidanuks juures olema,» sõnas Martti Keel.

Papa-Keel lisas: «Lapsevanemad andsid täna lastele loa teha õues kõike, mida hing ihkab. Ütlesin: «Olge emotsionaalsed, vabad ja julged! Elage platsil!» Aga ma nägin seda vaid ajutiselt. Itaallased sõitsid siia ja ikka läksid meil käed ripakile. Tahtnuks näha, et eriti servil, aga ka muidu, minduks lööma. Nii et pall tõesti lendab. Kasvõi võrku või kaugele auti. Kahjuks oli sellist sädet ja tahtmist vähe.»

Üks peaaegu ja kaks kindlamat geimi

Pärnul läks avageimis hoogu brasiillane Eduardo Neves Atu Chizoba. Võõrustajad juhtisid 18:15, said kasutada koguni nelja geimpalli, kuid tulu sellest ei tõusnud. Monzale piisas vaid kahest – 30:28. Seisul 25:24 toimunu kirjutas Avo Keel enda kraesse: «Võtsin sidemängija välja ja jätsin ütlemata, kellele tõsta tuleb. Nii läksidki Chizoba ja Kovaljov korraga ründama. See oli valus.»

Kaks viimast vaatust olid nagu kaks tilka vett. Suurema osa suutis Pärnu samuti visa vastupanu osutada, kuid kordagi ise enam ette ei pääsenudki. Teises geimis toimus murdumine seisul 15:15, kolmandas 17:17-l. Kui Saaremaa suutis päev varem Poitiers’d sedavõrd uinutada, et pärast kaht kaotatud geimi läks veel tõeliselt tuliseks, siis Pärnu kodusest rivaalist eeskuju võtta ei suutnud.

Challenge Cup

Pärnu VK – Monza 0:3 (28:30, 18:25, 21:25)

Pärnu punktid: Chizoba 17 (+11), Kovaljov 9, Leppik ja Švans 8, Nassar 6, Keel ja Ozolinš 1.

Korduskohtumine peetakse järgmisel teisipäeval Monzas.

ENNE KOHTUMIST:

Monza asub hetkel Itaalia kõrgliiga tabelis 7. positsioonil, viimases liigamängus saadi 3:2 jagu liidermeeskonnast Perugiast.

 Pärnu VK peatreeneri Avo Keele sõnul tuleb tema meeskonnal edu saavutamiseks kindlasti riskida ning endasse jäägitult uskuda.

«Vero Volley on ühtlaselt väga tugev meeskond ja kellelegi konkreetselt ei saa keskenduda nagu koduses liigas saame. Tõeline tippmeeskond, kes kasutab mängijaid vastavalt vastasele. Kannatliku mänguga pole meil mingit võimalust neile vastu saada. Tuleb riskeerida ja loota, et serv tuleb hästi välja, siis võib publik huvitavaid momente näha küll. Peame rohkem blokilatvu, piiri jms momente otsima, hanitustega selles mängus kaugele ei jõua. Ja ise tuleb olla julge ning endasse uskuda,» sõnas Keel.

 Pärnu üks liidreid, pikalt haigustega hädas olnud nurgaründaja Taavet Leppik saab homme meeskonda aidata. «Ta tegi kaasa ka viimases Credit24 Meistriliiga mängus Limbaži vastu, aga selge see, et tippvormis ta pole,» rääkis juhendaja.

 Keel lisas, et võrkpallisõpradel tasub tähelepanu pöörata ühele eripärale, mis Monza meeskonda iseloomustab. «Neil on väga lühike sidemängija (183 cm pikkune Santiago Orduna-toim), keda nad ehk ka meie vastu nii-öelda peitma hakkavad ehk ta ei pruugi blokis olla traditsiooniliselt number 2 tsoonis, vaid liikuda hoopis number 4 tsooni või üldse mitte blokeerida. Teise asjana võib välja tuua tõsiasja, et tegu on väga tugeva servimeeskonnaga, hiljuti lõid nad Itaalia liigas ühes kohtumises 18 ässa, mis pole just väike number,» tutvustas Keel vastasmeeskonda.

Intervjuu:

Kogu mäng järelvaadatavana:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles