Võrkpalliõhtu Saaremaal, mis vedas hoolimata kaotusest näod naerule

Andres Vaher
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Põlluäär tegi Poitiers'i vastu imelise mängu.
Siim Põlluäär tegi Poitiers'i vastu imelise mängu. Foto: Tairo Lutter

Kuidas peaks lõppema Eesti-Läti ja Prantsusmaa liigades sarnase võiduprotsendiga esinevate meeskondade vollelahing? 0:3? Nii ütles lihtlabane talupojaloogika ja nii arvas mõnigi spets. Nii arvasid ka prantslased – eriti veel 2:0 ning 22:18 eduseisus…

Ent just siis läks Saaremaa ja Poitiers’ Poitevini CEV Challenge sarja 1/16-finaali avakohtumine Kuressaares tõeliselt kuumaks. Täismaja publiku kõrvulukustavat toetust nautinud saarlased vinnasid end järele ega teinud teist nägu ka 22:24 kaotusseisust (ehk kahest matšpallist). Kolmas geim võideti 27:25 ja neljas 25:23.

Lõpuks võttis kahekordne Prantsusmaa meister eurodebüüti tegeva Saaremaa vastu toore jõuga siiski otsustavas vaatuses 15:10 ja kokkuvõttes 3:2 oma. Kuid Urmas Tali hoolealused ei pea päevatööle tagasi mõeldes mingil juhul silmi maha lööma.

«Jah, see viies geim oli nagu oli. Olime väsinud ja siis tuli vahe sisse. Aga sellise mängu järel oleks kohatu rääkida ühestki miinuspoolest. Pärast teist geimi oli mõnigi võib-olla valmis juba saalist ära minema. Andsime kõva pinge all võimsa lahingu. See oli nii meeskonnale kui tervele kogukonnale väärt kogemus ja investeering tulevikku,» rõhutas Tali.

«Publik hoidis emotsiooni kogu aeg laes, seisust täiesti sõltumata. Meie panime täiega, prantslased päris kahesajaga ilmselt mitte. Lõpus sai meie kumm kahjuks siiski tühjaks ja Kokkinakis (Poitiers’ kapten – toim) lõi ka kõik pallid ära,» sõnas väljakuperemeeste parimana 26 punkti toonud ja hiilgava efektiivsusnäiduni +21 küündinud Siim Põlluäär.

Saaremaa, kes putitas vigastusega kimpus sõduritest Tomasz Makowski ja Mihkel Tanila algrivistuse küpseks, ei jäänud üheski geimis päris «rongi alla».

Mängu alguses spurtis Eesti meister kohe 5:1. Kuni seisuni 16:16 järgnes haarav punkt-punktis heitlus, kuni Poitiers’ ühtlus ja parem kaitsemäng maksvusele pääses. Kolmes järgmises geimis näitas Saaremaa aga tõelist sisu.

12:15 taga, ründasid ühtejutti võimsalt Põlluäär, Eddie Rivera ja Rauno Tamme ning ühtäkki oldi 19:17 ees. Kuid just siis, esimesel võimalikul murdehetkel, säilitas Poitiers veel rahu ja tulistas omakorda neli kahurikuuli järjest saarlaste põrandasse. Tali vahetas Makowski asemele sööte jagama Artis Caicsi ning võõrustajad jaksasid viigistada (22:22). Kuid geimi viimane punkt (seisuks 23:25) oli ilmekas – prantslased koukisid üles imepalli ja sakslasest MM-pronks Jochen Schöps lõpetas teise vaatuse.

Kui mõnelegi – üsna kindlasti ka prantslastele – võis tunduda, et koos sellega pandi autsaiderid lõplikult selili, siis tegelikult nii ei läinud. Sinisärgid ilmutasid tõelise Saare kadaka masti vintskust ja tegid kauaoodatud mängust tõeliselt Suure Duelli.

Kolmanda geimi iseäranis rajust võitlusest oli eespool juba juttu. Neljandas juhtus mõneti imetabasel moel sootuks nii, et Poitiers ei juhtinud kordagi. Eriti kuumaks oli läinud saarlaste saarlasest kapten Põlluäär. Kuid otsustava viienda vaatuse tagas vapralt vastu pidanud «ühe jalaga­» tempomehe Tanila rünnak.

Paraku sai just siis Saaremaa püssirohi otsa. Viimases geimis jäädi taha koguni 1:8 (!), mis tähendas mõistagi vägeva duelli lõppu. Kuid saal plaksutas omadele püsti seistes ning enam ei saa kaugeltki öelda, et nädala pärast Prantsusmaal toimuv kordusmäng on üksnes vormistamise küsimus.

«Pole üldse mingit küsimust, lähme sinna edasipääsu järele! Täna nägime ju, et absoluutselt kõik on võimalik,» lõpetas Põlluäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles