Video: millised ja miks näevad välja uue hooaja vormel 1 autod?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selliseid vormel 1 esitiibu näeb viimast korda praegu Abu Dhabis toimuval hooajalõpu testil.
Selliseid vormel 1 esitiibu näeb viimast korda praegu Abu Dhabis toimuval hooajalõpu testil. Foto: James Moy / James Moy Photography/PA Images / Scanpix

Vormel 1 sarja korraldajad on avaldanud video, mis tutvustab kahe hooaja vahel autode juures tehtavaid muudatusid. Tänu neile peaks 2019. aastal olema märksa kergem teha möödasõite, mis muudavad etapid vaatemängulisemaks.

Üheks võtmekohaks on 20 millimeetri võrra laiem esitiib, mille juures on kohustus kasutada standardseid otsaplaate. Ühtlasi muutub tiib kõrgemaks. Nii ei pea aerodünaamikagurud keskenduma üle auto liikuvatele õhuvooludele, vaid saavad suunata need auto alla. Selline õhuvool on stabiilsem ehk ei sõltu niivõrd eessõitva auto tekitatud õhukeeristest, mis muudab omakorda lihtsamaks eessõitva auto kannul püsimise.

Samuti muudetakse pidurite õhuvõtuavade kohta käivaid reegleid. Tänavu kippusid tiimid aerodünaamilistel eesmärkidel sinnagi ehitama pisikesi tiivakesi, ent see on nüüdsest keelatud. Külgpontoone pikendatakse ja ühtaegu madaldatakse, samuti vähendatakse tagatiiva küljes olevate lubatud elementide arvu. Kõige selle eesmärk on taas auto järel liikuva õhuvoo muutmine.

Tagatiib muutub kõrgemaks ja laiemaks, möödumisi hõlbustav süsteem DRS avaneb aga senisest suuremas ulatuses. See peaks hinnanguliselt andma autole praegusest 25 kuni 30 protsenti suurema võimekuse, et möödumisi oleks võimalik ette võtta ka lühemate sirgetega radadel. Praegu ei jõua DRS mõnel rajal lihtsalt õieti rakenduda ja efekti anda, sest sirged ei ole selle jaoks piisavalt pikad.

Saab näha, kas muudatused, eriti just esitiiva kohta käivad mõõtmete muutmised, muudavad ka uue hooaja autod sama inetuks nagu näiteks 2014. aastal, mil radadele ilmusid täielikud peletised. Vaid aasta hiljem muudeti seetõttu reegleid uuesti, et autosid taas natukenegi ilusamaks teha.

Skeptikuid leidub, näiteks väljaande Autosport vormeliekspert Gary Anderson arvab, et värsked reeglimuutused ei paranda möödasõitude osas suurt midagi. Tema sõnul on hoopis suurem probleem see, et sõitjad saavad karistusi ja autolõhkumist pelgamata kalduda üle raja piiride. Lisaks on tiimide vahed praegu nii suured, et kunstlike meetmetega neid ei vähenda. Teisalt on aga uuendused niikuinii vaheastmeks enne 2021. aastat, kui rajale on oodata täiesti teistsuguse kujundusega vormeleid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles