Vormel 1 auto šokeeris tippvõidusõitjat: silme eest läks sõna otseses mõttes kirjuks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmie Johnson on Nascari sarja seitsmekordne meister.
Jimmie Johnson on Nascari sarja seitsmekordne meister. Foto: JONATHAN FERREY / AFP / Scanpix

Vormel 1 auto võtab sõnatuks isegi kõige kogenumad võidusõitjad, kes selle rooli elus esmakordselt satuvad. See tõde sai taas kinnitust Bahreinis, kus McLareni vormelit proovis Nascari täht Jimmie Johnson.

43-aastane Johnson vahetas reklaamüritusel kohad Fernando Alonsoga: ameeriklane pääses vormelirooli, Alonso istus aga tema Chevrolet'sse. Tegu polnud küll uusima McLareni, vaid 2013. aasta mudeliga, mida viis edasi Mercedese jõuallikas, ent Johnson oli ikkagi kogemusest lummatud.

«Pidurduspunktid on nii hilised, et see on pöörane. Ülekoormus on pidurit vajutades nii hull, et silmad ei suuda enam fookust hoida ja nägemine muutub uduseks. Ebareaalne tunne,» jagas Johnson muljeid.

Seda arvestades sai ameeriklane vormel 1 auto roolis väga hästi hakkama, sest sõitis välja ringiaja 1.40,462. Alonsole võeti parimaks ajaks 1.40,204 ehk hispaanlane oli vaid 0,2 sekundit kiirem. «Ta parandas iga ringiga aega ja see oli muljetavaldav,» kiitis Alonso Johnsonit, kes jagab seitsme Nascari meistritiitliga kõigi aegade edetabelis Richard Petty ja Dale Earnhardtiga esikohta.

Ent ka Alonso ise sai korraliku kultuurišoki. «Teadsin küll, et Nascari autod on tehnoloogilises plaanis äärmiselt lihtsad. H-kujulise käigukastiga sõitsin viimati võidu 1999. aastal, nii et pidin ajaratast kõvasti tagasi keerama. Arvestades, kui palju sellel autol pidamist on, jagub võimsust mehiselt. Igatahes oli sellega väga lõbus sõita!» jäi ka hispaanlane päevaga rahule.

Jimmie Johnson pääses 43-aastasena elus esimest korda ringrajal üheistmelise katmata ratastega võidusõiduauto rooli.
Jimmie Johnson pääses 43-aastasena elus esimest korda ringrajal üheistmelise katmata ratastega võidusõiduauto rooli. Foto: WILL RUSSELL / REUTERS / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles