EOK peasekretär: Team Estonia loob võimalused

, EOK peasekretär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles.
Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles. Foto: EOK

Tippsport ei ole vaid spordiinimeste omavaheline mõõduvõtt, kus kriteeriumiteks medalid ja võidud. Sport oma saavutustega on ühiskonda liitev ning identiteeti loov tegevus. Ta annab suure tõuke liikumisharrastusega tegelemiseks ja on ka arvestatav osa meie riigi majandustegevusest. Aga ta on ka jõuline abi Eesti, kui riigi, kuvandi loomiseks väljaspool oma riiki. Ta on riigi visiitkaart ja esmamulje looja.

IX Eesti spordikongressil tutvustasime uut lähenemist viimaks tippsport uuele tasemele. Oleme aastaid rääkinud tippspordi olukorrast ja mõtisklenud, mida annaks selles valdkonnas paremaks teha. Kui vaatame meie sportlaste medalivõite ja kohti tiitlivõistlustel, siis pessimist ütleks, et võiks veel halvem olla ja optimist lisaks, et polegi kõige hullem. Tegelikult on sport üks väheseid valdkondi üldse, kus me konkureerime mitte naabri või lähiümbruse konkurentidega vaid sõna otseses mõttes kogu maailmaga. Valdkonnas, mis on maailma kõige konkurentsitihedam ja kuhu riigid investeerivad märkimisväärseid summasid, et olla edukad ja silmapaistavad.

Spordikongressil andis spordirahvas selge suunise, et seniselt edasi minna ei saa ja defineeris avalikult, et meie tippspordi eesmärgiks on medalid. Osalemine võistlustel on ilus, aga meie spordi seisundit hinnatakse medalitega. Medal on sportlase eesmärk ja selle saamiseks talub ta rutiini ja treeningvalu. Medalid laiemalt on aga vahendid, millega liita rahvas, pakkuda emotsioone, tekitada samastumisvõimalusi ning pakkuda eeskujusid spordi ja liikumisega alustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles