Reim «surmagrupist»: naeratus tuli näole. Mis on Eesti eesmärk?

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Reim.
Martin Reim. Foto: Reuters / Scanpix

«Huvitav!» hõikas Saksamaa jalgpallikoondise liider Thomas Müller sotsiaalmeedias, kui nägi jalgpalli EM-valiksarja C-alagrupi koosseisu. Saksamaaga hakkavad madistama Holland, Põhja-Iirimaa, Valgevene ja… Eesti.

Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim jälgis alagruppide loosimist Dublinis kohapeal ning kinnitas üht – loos tõi naeratuse näole.

«Loomulikult väga tugev, aga jalgpalli mõistes väga kihvt grupp. Vähemalt saab Eesti rahvas nüüd Saksamaa koondise mängijaid näha. Põhja-Iirimaa on ka viimastel aastatel väga hästi esinenud, kindlasti kõva pähkel. Valgevene on meie masti meeskond,»oli peatreeneri esimene hinnang. Eesmärk? «Võitlus algab kolmandale kohale.»

Pole mõtet ka välja hõigata, et läheme teist kohta püüdma. See oleks võib-olla naiivne.

Kas kolmas koht peakski olema meie eesmärk, mitte kõrgem? «Loomulikult võime ju hüüda välja, et läheme edasipääsu püüdma. Muidugi võib kõrgemaid eesmärke seada, et sportlikus mõttes on ka see suur väljakutse, et lõpetada Põhja-Iirimaast ja Valgevenest eespool. Aga pole mõtet ka välja hõigata, et läheme teist kohta püüdma. See oleks võib-olla naiivne,» arvas Reim.  

Küll aga ei tähenda see tema sõnul seda, et enne mänge Hollandi ja Saksamaaga antakse juba midagi ära.

«Kui kõik läheb hästi, võime nende vastu enam-vähem hakkama saada. Saksamaa ja Holland on sarnased, me peame väga täpselt oma jõudu teadma – milline on mängijate vorm, milline on mängijate valik, siis saab teha plaanid. Nad on ju ikkagi maailma tipus.

Kui nendega mängus ebaõnnestuda, siis näitab. Eriti kodumängudes on kõik võimalik – neid hetki on ju Eesti ennegi näidanud, ka Hollandilt on punkte võetud. Saksamaaga mängimine on väljakutse kõigile. Ma ei usu, et praegune väike mõõn neid mõjutab, sest kvaliteeti neil on.»

Põhja-Iirimaa peatreener Michael O’Neill aga just selle eesmärgi võttiski. «Loomulikult oli see meie jaoks raske loos, alagrupis on kaks Euroopa tippmeeskonda. Meie üritame anda endast parima ja alagrupi teise koha nimel võidelda. Saksamaa ja Hollandiga kokku minna on igal juhul huvitav.»

Saksamaa peatreener Joachim Löw kingib edasipääsu aga juba enne mänge jalgpalli tippriikidele. «Olen väga optimistlik. Tuleb huvitav valikturniir. Holland ning Saksamaa on kindlasti favoriidid ning samas oleme me ka tavapärased meeskonnad, kes EMile pääsenud on,» rääkis ta Saksamaa väljaannetele.

Mõtteainet jagub
Mõtteainet jagub Foto: ©INPHO/Tommy Dickson / imago/Inpho Photography

Hollandi koondise peatreener Ronald Koeman otsustas aga veidi villast visata. «See on väga hea loos. Välja arvatud Saksamaale!»

Nüüd tuleb aga tegutseda. Reim kinnitas, et treenerid kogunevad juba reedel, et arutada, milliste plaanide ja ideedega edasi minna. Eriti suure luubi all on mängijad.

«Peame arutama, kas meil on vaja noort verd juurde ning kui on, siis kes need võiksid olla. Loodame võimalikult ruttu teada saada ka jaanuari sõprusmängud, et mingigi pilt ette saada. Peame saama kahe jaanuarikuu sõprusmänguga teada, kes meie tasemel on.»

Keda eelistanuks Reim?

Reimil endal kindlaid eelistusi EM-valiksarjaks ei olnudki.

«Oleks olnud näiteks Poola ja Austria, kuid ka neid on meil keeruline üle mängida. Samas nad ei ole rahvale nii huvitavad vastased kui Holland ja Saksamaa. 

Atraktiivsuse mõttes on see Eestile väga hea grupp, aga arvan, et peame lähtuma oma võistkonnast. Tähtis on see, et meie mängijad oleks heas hoos ja terved, siis on võimalik igasuguseid mänge mängida. Nagu Rahvuste liiga näitas, siis on ülioluline, et meie mängijate valik oleks korras ja puudujaid tähtsatel kohtadel vähem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles