79-aastane ooperilaulja päästis olümpiavõitja karjääri

Aleks Lesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Didrik Tønseth
Didrik Tønseth Foto: CARL SANDIN / imago/Bildbyran

Murdmasuusatamises olümpiavõitjaks kroonitud Didrik Tønsethi karjäär oleks võinud saada kurva lõpu, kuid talle tuli appi 79-aastane ooperilaulja Jan Sødal.

Oma karjääri avaetapi MK-sarjas tegi Tønseth 2012. aastal just Otepääl. Val di Fiemme MK-etapil aastal 2013 sai Tønseth seljavigastuse, mille tagajärjel tema selgroo lülisammas paigast nihkus. Pärast õnnetust ei saanud Tønseth enam normaalselt hingata ning probleemile leidis ta lahenduse alles sellel suvel.

«Kuni 2013 aastani oli mul kopsudega kõik korras. Me kontrollime oma kopse igal aastal. Pärast seda õnnetust oli minu kopsude töömaht vähenenud uskumatult. Minu kopsud ei töötanud enam korrapäraselt,» rääkis Tønseth NRK-le.

Olukorrale ei leitud lahendust enne, kui rahvuskoondisega liitus uus arst, kes hakkas olukorda uuesti uurima. Tønseth usub, et Øystein Andersen hakkas taas probleemi üle järgi mõtlema ning seetõttu jõudis ka lahenduseni, kelleks oli 79-aastane Norra juhtiv ooperilaulja Jan Sødal.

Tønseth hakkas äima Jan Sødali residentsis sel suvel, kui ta õppis lauljalt hingama nagu seda lauljad teevad. «See tõesti aitas mind. Minu hingamine on kordades parem, sest tehnka on muutunud. Ooperilauljad ju teavad, kuidas seda hästi teha. Mul õpetati rohkemal määral hapniku omandama,» rääkis Tønseth.

Tønseth tuli olümpiavõitjaks Pyongchangis 2018. aastal, kui võitis 4x10 km teatesõidus kuldmedali. Maailmameistriks on 27-aastane Tønseth tulnud kahel korral: 2015. aastal Falunis ning 2017. aastal Lahtis – mõlemal korral samuti teatevõistkonna koosseisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles