Jalgpallijuht saadetakse sõjaroimarina tribunali alla

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusõjast räsitud Kesk-Aafrika Vabariigis peavad tänaseni korda hoidma rahuvalvajad.
Kodusõjast räsitud Kesk-Aafrika Vabariigis peavad tänaseni korda hoidma rahuvalvajad. Foto: Siegfried Modola / REUTERS / Scanpix

Prantsusmaa ametivõimud vahistasid Patrice-Edouard Ngaïssona, keda süüdistatakse Kesk-Aafrika Vabariigis sõjakurjategude toimepanemises. Väidetavalt korraldas Ngaïssona aastatel 2013-14 riigi muslimitest elanike vastu suunatud rünnakuid.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu sõnul ootab Ngaïssonat nüüd väljaandmine Haagi sõjakurjategude tribunalile. Ngaïssona, kes on Aafrika Jalgpalli Liidu (CAF) komitee liige, on kõiki süüdistusi eitanud.

Kunagine Prantsusmaa koloonia Kesk-Aafrika Vabariik paisati sõjakeerisesse 2013. aastal, kui Seleka muslimid haarasid peaasjalikult kristliku elanikkonnaga riigis võimu. Kui president Francois Bozize riigitüürui juurest kõrvaldati, hakkasid kristlastest koosnevad anti-Balaka rühmitused Selekale vastu. Konflikti tagajärjel on hukkunud tuhandeid inimesi, ÜRO kinnitusel on kodudest pidanud lahkuma üle miljoni elaniku.

Ngaïssona oli anti-Balaka jõudude isehakanud poliitkoordinaator. Kohtu väitel saatis ta selle käigus korda sõjakurjategusid, piinates ja tappes Seleka ridadesse kuulujaid ning värvates lapssõdureid. CAF andis BBC-le vaid lühikommentaari, öeldes, et nad ei võta asjas ametlikku seisukohta. «Las õigus teeb oma töö,» lausus CAFi esindaja.

2015. aastal püüdis Ngaïssona kandideerida Kesk-Aafrika Vabariigi presidendiks, kuid see keelati tal varasemate tegude pärast ära. Ngaïssona on riigi jalgpalliliidu ekspresident ning tegutses lühikest aega spordiministrina, enne kui tänavu veebruaris CAFi valiti. Tema ametissenimetamisega kaasnes paljude inimõigusorganisatsioonide terav kriitika.

«Kui need süüdistused vastaksid tõele, poleks ma praegu siin. Milleks sporti ja poliitikat omavahel segada?» ütles Ngaïssona toona pärast ametisse nimetamist. «Kõik, mida ma olen teinud, sai tehtud mu kodumaa heaks,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles