Venelased peavad loovutama neli olümpiakulda

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa neljabobi Sotši olümpiamängudel
Venemaa neljabobi Sotši olümpiamängudel Foto: LIONEL BONAVENTURE/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) edastas märgukirja, millega palutakse Venemaa bobikelgutajatel Aleksei Vojedoval, Aleksei Negodailo ja Dmitri Trunenkovil tagastada Sotši olümpiamängudel võidetud kuldmedalid. Sportlaste dopingukaasuste menetlemine spordikohtus CAS jõudis lõpule, vahendab TASS.

«ROK on juba küsinud medalid tagasi kõigilt 11 Venemaa sportlaselt, kelle Sotši taliolümpiamängudel korda saadetud antidopingureeglite rikkumised said spordikohtus kinnitust, ja ka nende tiimikaaslastelt võistkonnavõistlustel,» seisis ROKi avalduses.

Vojevoda jäi CASis lõplikult süüdi dopingureeglite rikkumises ja peab seetõttu tagastama oma kahe- ja neljabobi kuldmedalid. Negodailo ja Truenkovil läks kergemalt – neile ROKi poolt määratud eluaegsed võistluskeelud CASi otsusega tühistati.

Vojedova partner kahe- ja neljas liiga neljabobis oli Aleksander Zubkov, praegune Vene Bobiliidu juht, kelle medaleid tagasi nõudva kirja oli ROK süüdijätva kohtuotsuse peale teele pannud juba varem. Seega oleks eelmainitud trio pidanud niikuinii medalitest loobuma, aga praegu käidi lihtsalt oma kohtuteed.

Zubkov on hetkel ilmselt skandaalseim dopingupatune Vene sportlane, sest ta hakkas CASi süüdimõistva otsuse peale õigust otsima Venemaa kohtusüsteemist ja osaliselt selle ka sai. Moskva kohtu otsusega tuleb kodumaal Zubkovisse suhtuda kui olümpiavõitjasse makstes talle sealjuures eripensioni.

Venemaa olümpiakomitee on ROKi repressioone kartes kohtuotsuse edasi kaevanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles