Nagu alati – eelsõit hea, lõpp kesine

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Simonlatser kerkis suusakoondise esinumbriks.
Timo Simonlatser kerkis suusakoondise esinumbriks. Foto: Nordic Focus

Kuigi eile pääses neli Eesti suusatajat Kuusamo minituuri avaetapil 30 parema hulka, oleks suusakoondise peatreeneri kohusetäitja Raul Olle hinnangul kellegi seal lõpuni püsimine üllatus.



Põhjus on lihtne – Eesti koondise tugevamad tegijad on praegu sprinterid, kelle meelisvõistlus oli juba eile. Täna sõidetav 10 km vabatehnikadistants ja homne 15 km klassika viitstardiga sõit pole terava jalaga meeste jaoks just leivanumbriks. Asjaolude soodsal kokkulangemisel võib aga kõike juhtuda.

«Mõne Eesti suusataja 30 hulka mahtumine pole kindlasti utoopia, kuid kas see ka tegelikult juhtub, on juba teine asi,» sõnas Olle. «MK-etapi kohta on küll imelik öelda, et tegemist on kontrollvõistlusega, kuid ühegi eestlase jaoks pole Kuusamo võistlus hooaja tähtsaim jõuproov. Tippvormi sihitakse peamiselt koduseks MK-etapiks.»

Kuigi tippvormi veel polnud, näitasid eestlased ajasõidus head minekut. Sprindikoondise liider Peeter Kümmel oli 7., Kein Einaste 9. ja Timo Simonlatser 20. kohal. Naistest pääses viimasena veerandfinaali Triin Ojaste. Suuri tegusid siiski ei järgnenud. Ainsana murdis end poolfinaali Simonlatser, kuid temalgi ei jätkunud enam päeva kolmandaks stardiks püssirohtu.

Olle hinnangul ei näita mees mehe sõitudes pudenemine meie sprinterite kehva kiiruslikku vastupidavust. «Seda võiks väita siis, kui Einaste ja Kümmel oleksid ka poolfinaali saanud ja seal kustunud. Praegu oli neil aga eelsõidu ja veerandfinaali vahel taastumiseks piisavalt aega. Pigem näitavad tulemused seda, et meeste vorm pole veel hea,» arutles Olle ja viitas uuesti Otepää MK-etapile.

Kokkuvõttes oli Simonlatser eestlaste parimana 12., Kümmel 13. ja Einaste 25. kohal. Meeste võit läks Rootsi Teodor Petersonile. Poodiumile mahtusid veel venelane Nikita Krjukov ja norralane Øystein Pettersen.

«Minu silmis olid eestlaste tulemused head, esimese 40 hulgas oli ju koguni kuus eestlast,» märkis Olle ja tõstis seejuures eriliselt esile määrdemeeste tööd. «Tingimused polnud just lihtsamate killast, kuid hooldemeeskond sai oma ülesannetega hästi hakkama. Tõusudel suusk pidas ja mäest alla libiseti kiiresti.»

Esimesel võistlusel Eesti esinumbriks kerkinud Simonlatseri startimine oli tegelikult pikka aega küsimärgi all. Kümmekond päeva tagasi kukkus ta treeningul õnnetult ja tegi käele haiget.

Trauma jättis jälje just klassikastiili treeningutele. «Uisutehnikale poleks see nii mõjunud, kuid klassikasõidu paaristõugete harjutamist segas see päris korralikult,» teadis Olle.

Simonlatser ise kinnitas aga, et käsi ei andnud võistluse ajal kordagi tunda. «Tänane võistlus näitas, et jaksan pingutada,» sõnas ta ERRile antud intervjuus. «Poolfinaalis püsisin küll konkurentide kandadel, kuid lisakäiku polnud enam võtta.»

Ainsa eesti naisena veerandfinaali jõudnud Ojaste kohta leidus Ollel vaid kiidusõnu. Samas otsustati, et nooruke piiga ei sõida minituuri lõpuni, vaid tuleb pärast tänast etappi rajalt. «Ta soovib juba järgmise nädala lõpus uuesti võistelda ja arvestades tema noorust, pole mõtet üle pingutada.»

Suusatamine

MK-etapp Kuusamos

Klassikasprint

Mehed: 1. Teodor Peterson (Rootsi), 2. Nikita Krjukov (Venemaa), 3. Øystein Pettersen (Norra), 4. Eirik Brandsdal (Norra), 5. Len Väljas (Kanada), 6. Anssi Pentsinen (Soome) … 12. Timo Simonlatser, 13. Peeter Kümmel, 25. Kein Einaste, 32. Karel Tammjärv, 37. Raido Ränkel, 39. Algo Kärp, 78. Aivar Rehemaa

Naised: 1. Marit Bjørgen (Norra), 2. Charlotte Kalla (Rootsi), 3. Vibeke Skofterud (Norra), 4. Kikkan Randall (USA), 5. Natalja Matvejeva (Venemaa), 6. Anne Kyllönen (Soome) … 30. Triin Ojaste, 32. Piret Pormeister, 51. Laura Rohtla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles