Šmigun-Vähi vastas Norra meedia väidetele (16)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi
Kristina Šmigun-Vähi Foto: Konstantin Sednev

Norra ajaleht Dagbladet kirjutas täna, et Kristina Šmigun-Vähi sai oma Torino mängude dopingukaasuses võidu seepärast, et B-proovi avamisele ei olnud kutsutud sportlast või tema esindajat, mis on aga reeglite rikkumine. Postimehele antud kommentaaris nimetas kahekordne olümpiavõitja väidet spekulatsiooniks.

Jutus, et Šmigun-Vähil ei võimaldatud olla kohal B-proovi avamisel, ei ole midagi uut. Aasta tagasi rääkis sportlase isa Anatoli Šmigun Postimehele: «Kordusproovi avamise juures peab vastavalt reeglitele viibima sportlane või keegi tema esindajatest. Ilma ei tohi [avada], isegi mitte kordusproovi. Aga nii millegipärast tehti.»

Dagbladeti tänane uudis, mis peaasjalikult keskendub küll Venemaa suusatajate dopingujuhtumitele, mainib möödaminnes ära ka Šmigun-Vähi kaasuse ja toob just kõnealuse B-proovi avamise ära põhjusena, miks eestlanna neli aastat kestnud juhtum lõpuks sportlasele positiivse lõpu leidis.

Kas ka reaalselt nii on, teavad vaid kohtuasja osalised ja nemad sellest ei räägi. Postimehe palvele uudist kommenteerida vastas Šmigun-Vähi lühikese kirjaliku vastusega: «Ei ole see ei esimene ega kardetavasti kahjuks ka viimane spekulatsioon, mis Norra meedias lendu lastud. Las fantaseerivad, ega ma neid kuidagi keelata kahjuks ei saa. Aga muidu läheb mul väga hästi, tänan küsimast.»

2013. aasta detsembris sai Šmigun-Vähi teate, et tema 2006. aasta Torino olümpiamängude proovide kordustestimisel on neist leitud, sportlase endi sõnu kasutades, kahtlasi molekule. Järgnes pikk kohtuvaidlus, mis sai lõpu alles neli aastat hiljem, kui Rahvusvaheline Olümpiakomitee avaldas oma kodulehel lühikese teate: «ROK kinnitab, et kõikide 2006. aastal Torino olümpiamängudel võetud dopinguproovide järelanalüüsimine on lõpule viidud ja selle käigus ei ilmnenud ainsatki positiivset dopingujuhtumit. Mingeid käimasolevaid protseduure pole ja see järelanalüüsi protsess on nüüd kindlasti lõppenud.»

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles