Järveoja isa rallile kaasaelamisest: ühel hetkel taheti mulle kiirabi kutsuda, sest närvid olid väga mustad

Karl Mihkel Eller
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuidas sirgus judokast Martin Järveojast tipptasemel kaardilugeja, kelle eesti keel kajab konkurentsitult pea igal kuul rallisõprade kodudes? 

Järveoja sportlase hing avaldus juba noorena kui ta läks Elvas Andres Põhjala juurde judotrenni. Judotrenni läks 45 poissi, ent Järveoja jäi ainsana meelisala juurde.

«Martin oli ainuke, kes täiskasvanute klassi välja jõudis ja 2010. aastal Eesti meistriks tuli,» meenutas Reporterile Toomas Järveoja, Martin Järveoja isa.

Saatusel olid varuks aga teised plaanid. Toomas Järveoja luges kaarti Karl Kruudale, ent kiirused kasvasid suuremaks ja talle oli nooremat asendajat vaja. Parimaks kandidaadiks osutuski poeg Martin.

«Tundsin, et ma ei saa enam väga hästi hakkama. Martin sai 18, oli juba mu vennale kaarti lugenud ning kuidagi läks, et ta hakkas Karlile kaarti lugema.»

Järveojal tuli hetke WRC_autosse istumiseks oodata 2017. aastani. Ott Tänakuga oldi Monte Carlo rallil M-Spordi Fordiga viimase võistluspäeva eel veel teisel kohal, kuid eestlase masinal oli mootoriga probleeme. Kahe kiiruskatse vahel üritasid mehed oma autot paremini töökorda saada ning seetõttu hilineti  päeva teise kiiruskatse starti 5 minutit. Selle eest määrati neile 50 sekundi suurune ajaline karistus, kuid sellest piisas kolmandaks kohaks.

Kodus oli seda raske jälgida, tunnistas Toomas. «Auto töötas ju vaid kahe silindriga. Vaatasime Martini emaga ülekannet ning mulle taheti ühel hetkel kiirabi kutsuda, sest närvid olid väga mustad. Väga pingeline hetk oli.»

Siiski tunnistas isa, et metsikut hirmu tal poja sõite vaadates pole. 

«Tänapäeva WRC-autod on väga turvaliseks tehtud. See peaks olema väga halb juhuste kokkulangemine, kui midagi juhtuks. Enne võib juhtuda midagi Tallinn-Tartu maanteel kui rallil.»

Lähedased toetavad rallimehi jäägitult. «Me harjume nende võitudega ära, aga tundes Martinit ja Otti, on nad ülimalt pühendunud ja maksimalistid. Siit pidi hakkama tulema.»

Tänak ja Järveoja kandideerivad koos tiitlile aasta võistkonna kategoorias. Vaata Spordiaasta Tähtede galat Kanal 2 ja Postimehe otseülekande vahendusel koos otseblogiga juba 27. detsembril algusega kell 20.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles