Coltsi ja Titansi lahing tuleb nii põnev, et isegi matemaatikareeglid painduvad

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hunt.
Margus Hunt. Foto: ELSA / AFP / Scanpix

Öösel vastu esmaspäeva peab Margus Hundi koduklubi Indianapolis Colts lahingu Tennessee Titansiga. Võitja pääseb play-offi, kaotaja jaoks on hooaeg lõppenud. Kui kahe meeskonna edutõenäosused kokku liita, saame tulemuseks aga üle 100 protsendi. Reaalsuses peaks see olema vaid napilt üle 99.

Kõnealuse matemaatikatehtega on hakkama saanud NFLi ametlik video-podcast. Nende hinnangul on Coltsi play-offi jõudmise tõenäosus 54,3 protsenti, samas kui Titansil on see 48,2. Kahe tiimi peale kokku seega 102,5 protsenti – kuigi puudub võimalus, et mõlemad edasi pääsevad, aga samas võivad mõlemad välja jääda.

Coltsi ja Titansi tõenäosusprotsendid play-offi jõudmiseks.
Coltsi ja Titansi tõenäosusprotsendid play-offi jõudmiseks. Foto: Kuvatõmmis

Ilmselt on segadus tekkinud arvestusega, et Coltsi ei pruugi edasi viia üksnes oma võit vaid ka viigitulemus – seda juhul, kui Baltimore Ravens kaotab Cleveland Brownsile või Pittsburgh Steelers ei võida Cincinnati Bengalsit.

Samas eksisteerib viigiga aga võimalus, et play-offi uks jääb suletuks nii Coltsile kui ka Titansile – kui Steelers võidab ja Ravens ei kaota. Seega ei saa nende kahe tiimi tõenäosuse summa 100 protsenti kokku anda – pigem 99 ja kopikad, sest kõigi kolme tulemuse täppi mineku, eriti NFLis haruldase viigi juhtumine, šanss on kaduvväike.

Kui ekraanigraafika kõrvale jätta, siis jutu sees räägitakse juba korrektsematest arvudest: Coltsi edenemistõenäosus oleks 55,2 protsenti, Titansil 44,8. Taas jääb mainimata võimalus, et kumbki play-offi ei pääse, aga kuna selle tõenäosus ongi alla protsendi, saab selle arvestamata jätmist selgitada ümardamisega.

Coltsi võimalusi play-offi pääseda suurendab veelgi, kui Titansi eelmises kohtumises vigastada saanud mängujuht Marcus Mariota matšist eemale jääb või peab mängima pisivigastusega. Meest häirib närvimure tema viskekäes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles