Uskumatu lugu: merehätta sattunud 16-aastase neiu jaht leiti kaheksa ja pool aastat hiljem üles

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane Abby Sunderland 2010. aastal.
16-aastane Abby Sunderland 2010. aastal. Foto: Richard Hartog / AP

2010. aastal üritas 16-aastane Abby Sunderland püstitada maailmarekordit. Tema eesmärk oli saada noorimaks purjetajaks, kes on ümber maakera seilanud. Paraku sattus ta merehätta ning jaht tuli hüljata. Tundub uskumatu, aga kaheksa ja pool aastat hiljem avastati tema hüljatud jaht tagurpidi Lõuna-Austraalia ranniku lähistelt.

Keset India ookeanit merehätta sattunud Sunderland muutus värskest leiust kuuldes emotsionaalseks. «Minu süda jättis löögi vahele. See tõi tagasi palju mälestusi, nii häid kui halbu. Neid fotosid oli veidi jube vaadata, aga pärast nii pikka aega polegi midagi muud oodata,» ütles Sunderland.

Sunderlandi jahti märkas esmaspäeval Känguru saare lähistel tuunikala püügikohta otsinud lennuk. Olukorda läks uurima Austraalia politsei helikopter ning kaks kalalaeva, kes aluse tuvastasid. See oli esimene kord, kui keegi pärast 2010. aasta 12. juunit seda jahti nägi.

Prantsusmaa kalalaeva päästis 2010. aasta 12. juunil Abby Sunderlandi merehädast.
Prantsusmaa kalalaeva päästis 2010. aasta 12. juunil Abby Sunderlandi merehädast. Foto: HO / REUTERS

Mõni tund pärast oma päästmist kirjutas Sunderland blogisse, et tõenäoliselt ei näe ta Wild Eyesi (jahi nimi – toim) enam kunagi. Kuu aega hiljem oma koju Californiasse jõudes nentis ta sama.

«Paljud küsivad minult Wild Eyesi kohta. Kui mind päästeti, oli ta veel vee peal. Ta võib mingil hetkel jõuda mõnda Lääne-Austraalia randa. See oleks õnnelik stsenaarium. Sama hästi võib ta kivide vastu puruneda. Loodan lihtsalt, et keegi leiab ta üles ning ma saan ta korda teha. Aga see ei ole üldse tõenäoline,» kirjutas ta blogisse.

Kuigi Sunderland sooviks Wild Eyesiga jätkuvalt taaskohtuda, läheks jahi kordategemine ilmselt liiga kalliks. «Muidugi ma sooviks seda, kuid arvestades kulusid, seda pigem ei juhtu. Teadsin kogu aeg, et tegu on kvaliteetse ja turvalise jahiga. Seega ma pole väga üllatunud, et see püsis jätkuvalt vee peal.»

Jaht Wild Eyes kaheksa ja pool aastat pärast Abby Sunderlandi merehätta sattumist.
Jaht Wild Eyes kaheksa ja pool aastat pärast Abby Sunderlandi merehätta sattumist. Foto: SOUTH AUSTRALIA POLICE / HANDOUT / EPA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles