Olümpiavõitja avalik kiri WADA-le: kui kaua te kavatsete veel venelaste poolt olla?

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Samuelsson asus võitlema puhaste sportlaste õiguste eest.
Sebastian Samuelsson asus võitlema puhaste sportlaste õiguste eest. Foto: STEFAN ADELSBERGER / AFP / Scanpix

Pyeongchangis olümpiavõitjaks kroonitud laskesuusataja Sebastien Samuelsson saatis Maailma Antidopingu Agentuuri (WADA) esimehele Jonathan Taylorile avaliku kirja, kus nõuab selgust, miks WADA pole kehtestanud Venemaa sportlastele võistluskeeldu, ehkki WADA enda seatud tähtaeg on ületatud ja Venemaa ennistamise eelduseks seatud tingimused pole ikka täidetud.

 «WADA «karmi tähtaja» kukkumisest on nüüd mitu päeva möödas, kuid WADA ja teie juhitav komitee vaikivad, ehkki olete keset ajaloo suurimat kriisi ja spordiajaloo suurimat skandaali. Küllap mõistate, et kogu maailma sportlased ja spordifännid on sellisest kohatust käitumisest täiesti rabatud. Miks teeb WADA pidevalt tagatubades mingeid salasobinguid ajal, mil neilt oodatakse tegutsemist ja juhivõimete näitamist?» kirjutab Samuelsson 3. jaanuaril Taylorile lähetatud kirjas.

Rootslane lisab, et sportlaste arvates pole WADA ja ROK ikka veel Venemaad «pärast kõigi aegade suurimat dopinguskandaali» teenitud moel karistanud. «Teie viimased kommentaarid meediale annavad ainult tuld tundele, et õiglus pole võidutsenud ning poliitika on põhimõtetest kõrgemale seatud. Härra Taylor, siinkohal tuleb põhimõtetest kinni pidada, õigesti käituda ja veenduda, et jätate endast ajalukku õige jälje.»

Samuelsson viitab asjaolule, et WADA-l on õigus erakordne koosolek otsekohe kokku kutsuda ja seda on varem ka tehtud. «Millal teie meelest siis selleks õige aeg on, kui mitte suurima riigi poolt mahitatud dopinguskandaali valguses, eriti kui kogu maailma pilgud on WADA-le pööratud?»

Kelle poolt WADA on: puhaste või petiste?

Samuelsson ründab seejärel teravalt WADA presidenti Craig Reediet, kes on tema sõnul «näidanud igapäevaselt ja igal sammul, et pooldab süstemaatilisi pettureid, mitte puhtaid sportlasi. /---/ Kuniks WADA ei tegutse ja jalgu järel lohistab, annavad nemad ja teie komitee mõista, et nad pole puhaste sportlaste poolt. Teete kõik, mis teie võimuses, et aidata dopingupettuse korda saatnud riiki. /---/ Kui sportlastelt oodatakse, et nad reeglitepäraselt tegutseksid, miks siis WADA ise pidevalt väravaposte liigutab?» nõuab Samuelsson Taylorilt aru.

Lõpetuseks tahab Samuelsson, et WADA lükkaks ümber kuulujutud, nagu oleks venelastele antud lisa-aega kahe nädala võrra ehk 14. jaanuarini. «Kui uskuda WADA vihjet 31. detsembril, et nii tõesti on, muudab see igasugused «karmid tähtajad» farsiks, kas pole? Tähtaeg on tähtaeg, eriti kui selle on seadnud ülemaailmne järelevalveorgan. Hoidke enda seatud kuupäevadest kinni, kõik muu oleks naeruväärne, madaldades veelgi WADA ja komitee mainet. Kui te veel venitate, annab see üheainsa sõnumi – te olete valinud petiste poole. Kindlasti pole see ju maine, mida te oma komiteele soovite?» lõpetab Samuelsson kirja.

Päev hiljem vastas Taylor talle kirjaga, mille Samuelsson ise avalikuks tegi. Seal kinnitab Taylor lisaks süüdistuste ümberlükkamisele, et järelvalvekomitee koguneb tõesti 14. ja 15. jaanuaril, kuid selle põhjuseks pole väline surve. Lisaks toob ta välja veel paar punkti, miks see nii on.

Esiteks protestisid venelased komitee eelmise otsuse järel, et see langetati kiirustades. Kuigi Taylor rõhutab, et pole sellise hinnanguga nõus, ei soovi komitee tema sõnul anda Venemaa võimudele šanssi uuesti samast teemast kinni hakata.

Teiseks on tema sõnul järgmine nädalavahetus kuu esimene võimalus, mil kõik komitee liikmed saavad kokku tulla. Samuti peaks selleks ajaks valmis olema WADA täielik raport, mis annab komiteele hetkeolukorrast ülevaate. Ka näevad reeglid tema sõnul ette, et Venemaale peab jääma mõistlik aeg raportile vastulause ettevalmistamiseks ja esitamiseks.

Lisaks viitab Taylor varasematele kokkulepetele ning asjaolule, et neile esitatakse dokumente sageli viimasel hetkel. Seni on komitee kõik sellised dokumendid ikkagi vastu võtnud, mistõttu venelaste puhul oleks tõrkumine taas RUSADA suhtes ebaõiglane.

Lõpetuseks küsib ta, kas Samuelssoni jaoks on tähtsam range kuupäevadest kinnipidamine või see, et WADA ja komitee saaksid lõpuks Moskva laborist kätte kõik soovitud andmed. Ühtlasi märgib Taylor kerge irooniaga, et kaitses Spordiarbitraažis edukalt IAAFi otsust jätta Venemaa sportlased tiitlivõistlustest eemale ning toetas ka Venemaa koondise kõrvaldamist 2016. aasta paralümpiamängudelt. «Seetõttu julgen kahelda, et Venemaa võimud nõustuksid teie väitega, nagu oleksin ma nende liitlane,» torkab Taylor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles