Ehmatav video: kahekordne olümpiavõitja pääses sentimeetrite mängus katastroofist

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jörgen Graabak.
Jörgen Graabak. Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / Scanpix

Sotši olümpiamängudelt Norrale kaks kulda toonud kahevõistleja Jørgen Graabak võinuks Val di Fiemme MK-etapil sattuda väga ränka õnnetusse, kuid pääses sellest ülinapilt.

Neljapäeva õhtul alustas Graabak hüppetornist proovihüpet, kui tema nina ees olnud kaamera piisavalt kiiresti ei eemaldunud. Kaamera tabas norralast õnneks vaid riivamisi vastu kiivrit ja õlga ning hüppele see mõju ei avaldanud, kuid maandumise järel olid nii Graabak ise kui ka tema treener Kristian Hammer maruvihased.

Videot Graabaki ehmatavast hetkest näeb väljaande VG lehelt.

«Nii võib surma saada! Katastroof oli lähedal,» põrutas Hammer väljaandele VG. «Midagi nii ohtlikku pole ma endast sõltumatutel asjaoludel iial kogenud,» sekundeeris talle Graabak. «Keegi jättis oma töö tegemata ega tohiks enam iial võistlusi kajastama pääseda. Niisugusi asju ei tohi juhtuda,» lisas Graabak.

Tema sõnul keskendub sportlane pilguga hüpet lubavale tulele, mitte kaamerale. «Kui rohelist tuld näen, siis lähen. Aga viimasel hetkel märkasin, et kaamera on ikka mu ees. Püüdsin võimalikult palju paremale hoida ja pead eemale pöörata, aga ei suutnud sellest täiesti mööda põigata,» selgitas ta juhtunut. Saanuks Graabak kaameraga otsetabamuse, võinuks ta teadvuse kaotada ja hoovõturada mööda alla lohiseda.

«Ma ei saanud vigastada, nii et juhtunul oli õnnelik lõpp. Aga ma ei liialda, kui ütlen, et tegu on skandaaliga,» lisas Graabak, meenutades, kuidas mäesuusatäht Marcel Hirscher pääses mõne aasta eest ülinapilt kokkupõrkest taevast alla sadanud drooniga. «On normaalne, et kaamerad üritavad meile lähedale pääseda, aga kuskil on piir,» põrutas ta lõpetuseks.

Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kahevõistluse direktor Lasse Ottesen tõrjus jutte skandaalist, kuid tunnistas, et süüdi on nii FIS kui ka ülekande telepildi tootja. «Loomulikult ei tohiks midagi sellist juhtuda. Rääkisime pikalt ka produtsentidega ja nad mõistavad viga. Kaamera liikumise eest vastutaja ei jälginud lihtsalt rohelise tule süttimist, ehkki peab seda tegema,» selgitas Ottesen.

Tema sõnul jätkab sama kaameramees Val di Fiemmes tööd ka täna, kuid kaamera viiakse sportlastest kaugemale, nii et see ei jää enam hüppajate liikumisteele ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles