Sotšis kaks kulda võitnud Venemaa dopingupetiselt võetakse presidendiamet ära

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mille Vladimir Putin on kord heaks kiitnud, seda bobiäss Aleksandr Zubkov naljalt ei loovuta.
Mille Vladimir Putin on kord heaks kiitnud, seda bobiäss Aleksandr Zubkov naljalt ei loovuta. Foto: Phil Noble / Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise Bobikelgu- ja Skeletoni Liidu antidopingupaneel otsustas, et Sotši olümpiamängudel dopingutarvitamise tõttu diskvalifitseeritud venelased Aleksandr Zubkov, Aleksandr Kasjanov, Ilvi Huzin ja Aleksei Puškarjov 

Komisjon jõudis järeldusele, et kõik neli meest rikkusid keelatud ainete tarvitamisega reegleid. Lisaks mõisteti nad süüdi «keelatud meetodi tarvitamises» ehk uriiniproovide vahetamises puhaste vastu. Zubkov kannab juba tingimisi karistust alates 19. detsembrist, ülejäänud kolm meest alates 13. detsembrist. Kuna kõigile oli tegu esimese rikkumisega, määrati neile standardkaristus.

Seega peavad kõik neli kandma järgmised kaks aastat võistluskeeldu. Zubkov vabaneb niisiis keelu alt 2020. aasta 18. detsembril, teised kolm meest nädalajagu päevi varem. Sel perioodil ei tohi nad osaleda ühelgi võistlusel ega üheski alaga seotud tegevuses. Eraldi täpsustati, et see tähendab administratiivtööd, näiteks tegutsemist rahvuslike organisatsioonide ametniku, direktori, kohtuniku, muu töötaja või vabatahtlikuna.

Kui ülejäänud kolmikule pole sellest suuremat tähtsust, siis Zubkov peab värske otsuse tõttu loobuma Venemaa alaliidu presidendi kohast. Iseküsimus on see, kas ja kui kiiresti venelased kavatsevad otsust täita. Võttis ju ROKi distsiplinaarkomisjon juba tunamullu Zubkovilt ja teistelt meestelt olümpiavõitja tiitli, ent novembris teatas Moskva linnakohus, et CASi karistused Venemaa Föderatsiooni territooriumil lihtsalt ei kehti.

«Olümpiavõitja Venemaa territooriumil»

Sotši laborist kätte saadud Zubkovi proov oli üks neist, mille puhul olid olemas kindlad tõendid sellega manipuleerimisest – tema uriinist leiti füsioloogiliselt ilmvõimatus koguses soola. Lisaks tõestas CAS, et Zubkov oli enne olümpiamänge andnud proovide tarbeks puhast uriini.

Kuigi patune, jäi Zubkov kodumaise alaliidu presidendina ametisse ning on seda edaspidigi, sest võitis mullu juulis Sotšis toimunud korralised presidendivalimised 19 poolthäälega. Tema vastaskandidaadid, endine riigiduuma aseesimees Anatoli Pegov ning endine Venemaa bobikoondise treener Oleg Sokolov võtsid oma kandidatuuri maha, väites, et valimised olid ebaseaduslikud.

Zubkov aga kriitikast välja ei teinud, seda enam, et tema selja taga on ka Rahvusvaheline bobi-ja skeletonisõiduliit (IBSF). IBSF kiitis valimiste eel Zubkovi viimase kahe aasta tööd taevani. Nii ongi ta jätkuvalt alaliidu juht ja nüüdsest siis ametlikult ka «olümpiavõitja Venemaa territooriumil». Viimane otsus tähendab ennekõike, et Zubkovil säilib õigus olümpiavõitja eluaegsele pensionile, mille ta oleks muidu kaotanud.

Kõigil sportlastel on õigus kaevata rahvusvahelise alaliidu otsus edasi Spordiarbitraaži (CAS).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles