Baruto kunagine konkurent ja Jaapani suurlootus lõpetas pisaraid pühkides karjääri

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kisenosato jõudis yokozuna tiitlini 2017. aastal.
Kisenosato jõudis yokozuna tiitlini 2017. aastal. Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / Scanpix

Jaapanlaste suur sumolootus, omal ajal isegi Barutolt korduvalt mõõtu võtnud yokozuna Kisenosato teatas, et on sunnitud pidevate kaotuste järel karjääri lõpetama.

Kisenosato on järjepidevalt hädas olnud vigastustega. 2017. aastal sai temast üle ligemale kahe kümnendi viimaks järgmine Jaapanis sündinud yokozuna tiitli kandja. Nüüd jääb alles kaks tegevmaadlejast yokozuna't, kes on mõlemad Mongooliast - Hakuho ja Kakuryu.

«Tunnen, et tegin kõik, mis minu võimuses. Mind toetasid nii paljud inimesed, tunnen vaid siirast tänu,» rääkis Kisenosato pressikonverentsil pisaraid pühkides. Nüüdsest tuntakse teda Arasio nime all ning ta on lubanud ennekõike tegeleda noorte sumomaadlejate treenimisega.

32-aastane Kisenosato debüteeris profisumos 2002. aastal ning jõudis 2004. aastal vaid 18-aastasena tippdivisjoni Makuuchisse. Tollesse aega jäävad ka Kisenosato ja aastatel 2006-2013 sumos tegusid teinud Baruto ehk Kaido Höövelsoni mõõduvõtmised. Allolev video pärineb näiteks Tokyo turniirilt Natsu-basho, kus eestlane alistas tulevase suurmeistri tehnikaga uwatenage.

Mitu korda pidi Kisenosato leppima turniiridel teise kohaga, enne kui võitis 2017. aasta jaanuaris viimaks Hatsu-basho ja kerkis yokozuna'ks. Ta võitis ka märtsikuise Haru-basho, ent pidui siis koguni kaheksa turniiri järjest rinnalihase vigastuse tõttu vahele jätma. Tegu on pikima pausiga sumo ajaloos, mille yokozuna on pidanud. Mullu septembris asus ta uuesti võistlema, ent sai järjest kaheksa kaotust. Sedagi pole ühelgi suurmeistril 1949. aastal kasutusele võetud praeguse võistlusformaadi juures ette näidata.

Viimastel aastatel napib sumoga tegeleda soovivaid noori jaapanlasi, sest tegu on karmi ja ranget režiimi nõudva karjääriga. Enne Kisenosatot jõudisd jaapanlastena yokozuna tiitlini vennad Takanohana ja Wakanohana, kes tegid seda vastavalt 1994. ja 1998. aastal.

Loobumisotsus tõi Kisenosatole pisara silma.
Loobumisotsus tõi Kisenosatole pisara silma. Foto: JIJI PRESS / EPA / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles