Valetanud olümpiavõitja võistluskeeld kahekordistus

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jemima Sumgong.
Jemima Sumgong. Foto: AI Project / Action Images / Reuters

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) kahekordistas 2016. aastal Rio de Janeiros peetud suvistel olümpiamängudel naiste maratonis võidutsenud keenialanna Jemima Sumgongi võistluskeelu kaheksale aastale.

Esimese Keenia naisjooksjana olümpiavõitjaks kroonitud Sumgong jäi 2017. aasta kevadel dopingukontrollis vahele EPO tarvitamisega, mille eest määrati esmalt alates 3. aprillist 2017 talle nelja aasta pikkune võistluskeeld.

Nüüd aga leidis IAAFi distsiplinaarkomisjon, et Sumgong oli võltsinud oma terviseandmeid ning valetanud enda asukoha kohta. Selline käitumine tähendas teistkordset dopingukontrollis valetamist, mistõttu kestab uue maailma antidopinguorganisatsiooni (WADA) koodeksi järgi Sumgongi võistluskeeld 3. aprillini 2025.

«Loodetavasti saadab see dopingupruukijatele sõnumi, et meil on tugev uurimissuutlikkus ning me ei tolereeri valeandmete esitamist seoses dopingujuhtumitega,» sõnas IAAFi distsiplinaarkomisjoni vedanud Michael Beloff.

2017. aasta kevadel võistlusvälises dopingukontrollis põrunud Sumgong väitis toona, et tal oli emakaväline rasedus ning seetõttu tegid Keenias Nairobi haigla arstid talle vereülekande ning nii sattus tema organismi ka EPO. Sumgong, kellel oli 2009. aastal päriselt emakaväline rasedus, esitas ametnikele tõendamiseks ka viis dokumenti, kuid haiglast saadi kinnitus, et 2017. aasta veebruaris Sumgong seal ei käinud ning dokumendid olid samuti võltsitud.

Seepeale tuli Sumgong lagedale väitega, et haiglas olevat olnud arstide streik, mistõttu tema külastust ei registreeritud ning EPOt süstis tema organismi keegi petis. Seejuures ei suutnud Sumgong selgitada, miks ta oli märkinud enda asukohaks WADA andmebaasis Kapsabeti, mis asub Nairobi haiglast viie tunni pikkuse autosõidu kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles