Jääpurjetaja Mihkel Kosk on Euroopa pronks, Rasmus Maalinn juunioride kuld

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu viimaste aastate edukaim jääpurjetaja Mihkel Kosk võitis veenva ülekaaluga hooaja viimase edetabeliregati.
Pärnu viimaste aastate edukaim jääpurjetaja Mihkel Kosk võitis veenva ülekaaluga hooaja viimase edetabeliregati. Foto: Eesti jääpurjetamise liit

Poolas käesoleva nädala kolmapäevast tänaseni peetud jääpurejetamise DN-klassi Euroopa meistrivõistlustel võitles tihedas konkurentsis Pärnu jahtklubi purjetaja Mihkel Kosk välja pronksi. Rasmus Maalinn sai juunioride arvestuses kulla, üldarvestuses aga kõrge 6. koha. 

Esialgu Ungarisse, Balatoni järvele kavandatud võistlus liikus aastavahetuse soojade ilmade ja Kesk-Euroopas maha sadanud lume tõttu Poola. Veel eelmise nädala lõpul oli õhus võimalus, et EM toimub hoopis Eestis, Orissaares, ent krõbe külm ja rohke lumi meid võistluste toimumispaigana seekord ei soosinud. 

Nii kogunesidki käesoleva nädala teisipäeval Euroopa parimad DN-klassi jääpurjetajad Poolas, Šniardwy järve ääres, kus kolmapäeva päeval antud stardi järel asusid 119 purjetajat jahtima Euroopa meistritiitlit. 

Värske pronksmedali omanik Mihkel Kosk võtab kolm päeva kestnud pingelise jõukatsumise kokku järgmiselt: «Võistlused oli äärmiselt keerulised. Sportlaste tase oli väga tugev ning konkurents medaliheitluses tihe. On uskumatult hea tunne, kui peale 20 aastat jääpurjetamist jõuad lõpuks tiitlivõistluste esikolmikusse.»

"Võistlused algasid nõrga tuulega, kuid võrdlemisi heade jääoludega. Esimesel kahel päeval valitsesid nõrgad tuuleolud ja võitlus liidritega kippus meie (Mihkli ja minu kasuks) langema. Algusest peale õnnestus meil saavutada hea kiirus, millega olime medalikonkurentis ja teadsime, et üks meist peaks mingit karva medaliga ikka koju tulema. Enne viimast päeva lubas Mikolajkisse palju lund, mis muutis võistlemise kahtlaseks. Siiski oli nähtavus purjetamiseks piisav ja suutsime viimasel päeval pidada kolm sõitu, mis selgitasid välja lõpptulemused. Päeva alustasin halbade valikute ja trimmi tõttu halvasti, kuid minu treener Mihkel Kosk suutis oma kiirust ja stabiilsust hoida ning lõppkokkuvõttes saavutas absoluutses maailma tipptasemes kõva 3. koha. Mina leppisin 6. kohaga. Arvestades aga minu vanust on see üks kõvemaid tulemusi läbi aegade ning sarnaseid saavutusi on suutnud näidata vaid legendide staatustesse tõusnud jääpurjetamise tähed nagu Vaiko Vooremaa, Karol Jablonski, kes on 11-kordne maailmameister ning USA täht Ron Sherry," kommenteertis Rasmus Maalinn, kes on juba teist aastat järjest juunioride EM-i kuldmedaliomanik.

Maalinn ei unusta tänada ka neid, kes on tema sportlasteel talle abiks olnud: "Kõik see poleks olnud võimalik minu suursponsori Toivo Aardemaata ja firmata Jumetal, kes on võimaldanud mul uuendada varustust ja andnud võimaluse osaleda tiitlivõistlustel. See on aidanud võtta ette üha uusi ja julgemaid samme jääpurjetamise maailmas."

EMil osalenud ülejäänud eestlaste tulemused olid järgmised: Vaiko Vooremaa16. koht; Joonas Kiisler 34. koht; Eigo Helimets 49. koht; Kevin-Melvin Aasav 67. koht ja Toivo Aadermaa 115. koht.

Eesti Jahtklubide Liit seisab igapäevaselt purjespordi ja huvimeresõidu arendamise eest Eestis. Tegutseme järjekindlalt selle nimel, et purjetamise harrastajate, tippsportlaste ja regattide arv Eestis kasvaks aasta aastalt.

Liidu eesmärgiks on kaasa aidata meie purjesportlaste tippkonkurentsi jõudmisele rahvusvahelistel tiitlivõistlustel ja tuua Eestisse kõrgetasemelisi purjetamisvõistlusi. Meie unistus on, et juba lähiaastail saame Eestis võõrustada mõnd maailmaklassi purjetamisregatti, näiteks Purjetamise Maailma Karika finaali või isegi Volvo Ocean Race'i. Hoiame Eesti kui mere- ja purjetamisriigi mainet aus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles