Video: Rulalegend Tony Hawk saatis Eestisse tervituse

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rulalegend Tony Hawk.
Rulalegend Tony Hawk. Foto: Promopilt

Sel nädalavahetusel Saku Suurhallis toimuvale Simple Sessionile saabuv vaieldamatult maailma kuulsaim rulataja Tony Hawk saatis Eestisse videotervituse. 

«Olen Tony Hawk ja ootan väga Simple Sessionile tulekut järgmisel nädalavahetusel. See on mu esimene kord, seega tahan juba väga näha, mis saama hakkab,» sõnas Hawk tervituses.

50-aastane rulatäht asub ametisse rulaeksperdina, kes kommenteerib võistlusi Red Bull TV teleülekandes, mida jälgivad sajad tuhanded silmapaarid üle maailma. 

16-kordne X-Mängude medalivõitja, 50-aastane rulatäht Tony Hawk, hüüdnimega Birdman ehk Lindmees, saabub Eestisse 1. veebruari õhtul ning viibib siin terve nädalavahetuse, nautides vabadel hetkedel Tallinna võlusid.

Tegu pole siiski päris esimese korraga, kui saar Tallinna munakividel kõnnib – aastal 2013. peatus Hawk hetkeks luksusautode ralli Gumball 3000 läbisõidul Raekoja platsil. Nagu sportlane ka ühes intervjuus mainis, räägiti juba toona mööda Euroopat tuuritades autos Simple Sessionist. Nüüd saab maailma tuntuim rulasportlane lõpuks üle ilma jälgitava võistluse ka oma silmaga ära näha. 

«Võib öelda, et Hawki külaskäiguga on kõik suured rula- ja BMX-nimed Eesti ära näinud ja see teeb erakordselt suurt au. Märgiline on Hawki visiit nüüd just ka seepärast, et tuleval aastal, kui Simple Session saab 20. aastaseks, on rulasõit lõpuks Tokyo olümpiamängude programmis – on rõõm seda tunnustust koos tähistada. Hawki panus rulaspordi arendamisse ja mainekujundusse on olnud tohutu,» sõnas Simple Sessioni korraldaja Mario Kalmre.

Kalmre lisas, et kui eelmisel aastal jõudis Eesti oma ekstreemiolümpia ajakirjanduse, teleülekande ning sotsiaalmeedia vahendusel poole miljardi inimeseni üle maailma, siis legendi osavõtt tänavusest otseülekandest kergitab kindlasti tänavusi vaatajanumbreid ning tõstab maailmas Simple Sessioni prestiiži veelgi.

Kodulinnas San Diegos 9-aastaselt oma vennalt saadud vana rulaga sõitma hakanud Anthony Frank Hawk arenes oma kodukandi rulapargis harjutades väga kiiresti ning pani juba 12-aastaselt California amatöörvõistlusi kinni.

14-aastaselt sai temast profirulataja ning 16-aastaselt juba maailmameister, keda tunti kui imelast ning kes teenis rohkem kui tema õpetajad koolis – juba enne keskkooli lõpetamist sai Hawk endale maja osta. Selleks ajaks, kui Hawk sai 25-aastaseks, oli ta võistelnud juba 103 profivõistlusel, võites neist rekordilised 73. Andekas rulataja krooniti 12 aastal järjest maailma vert-sõidu tšempioniks. 

Aastal 1991 tabas rulamaailma ootamatu allakäik, sponsorid haihtusid, kuid vaatamata saabunud kitsikusele ei jätnud Hawk rulatamist sinnapaika, vaid tegeles alaga edasi ning asutas oma rulafirma Birdhouse Projects. Õnneks ei kestnud rula madalseis kuigi kaua ning juba 90ndate lõpus tegi tänavasport läbi uue tõusu.

Hawk, kes oli vahepeal alustanud ka rõivaäriga, lõi käed Activisioniga ning sündis legendaarne videomängude frantsiis «Tony Hawk Pro Skater», mis läheb ajalukku kui üks kõigi aegade menukamaid PlayStationi, XBOXiNintendo mänguseeriaid, mida on müüdud ligi 1,5 miljardi USA dollari eest.

Aasta 1999 oli märgiline veel ka selle poolest, et Hawk suutis sel aastal toimunud X-Mängudel ära teha triki: kurikuulsa 900-kraadise pöörde, mis kinnitas Hawki legendistaatuse alatiseks rulatamise ajalukku. Veel 48-aastasena suutis ta trikki korrata. 

Ta on ainus inimene, kes on rulatanud Valge Maja ees ning seda aasta 2009. isadepäeval Barack Obama külalisena.

Ennekõike on Tony Hawk aga suure südamega eeskuju igas vanuses fännidele, kelle suurimaks eesmärgiks rulaspordi arendamine ning heategevus: sportlane on oma Tony Hawk Foundationi alt toetanud üle 600 rulapargi loomist vähekindlustatud lastele ja noortele Floridast Alaskani, panustades eesmärki enam kui 7,9 miljonit dollarit ning andes miljonitele lastele võimaluse rulasõitu harrastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles