Harjumatu nipi omandanud Zirk täitis treenerite ammuse unistuse

Silver Tabo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kregor Zirk.
Kregor Zirk. Foto: Andrei Vorontsov

Eesti tippujuja Kregor Zirk alustas pikaraja hooaega Luksemburgis toimunud kõrgetasemelisel katsevõistlusel, et saada tagasisidet kaks ja pool nädalat Lõuna-Aafrika Vabariigis tehtud treeninglaagrile.

Võrreldes eelmise aastaga kestis soojas kliimas vormi ladumine nädala jagu vähem, kuid nädalavahetusel näidatud tulemused olid tänavu paremad. «Keskendusime laagris treeningvormi taastamisele. Ma arvan, et suutsime selle täita ning tänu sellele tulid ka Luksemburgis korralikud tulemused,» sõnas Türgis paikneva Energy Standardi tippklubi rivistusse kuuluv Zirk Postimehele.

Parim sooritus sündis 19-aastase tartlase sõnul 400 meetri vabaujumises, kus ta teenis ajaga 3.57,10 viienda koha. Seejuures jäi 2018. aasta aprillis ujutud isiklikust rekordist vajaka kõigest 23 sajandikku. Poole lühemal distantsil sai Zirk ajaga 1.50,74 kuuenda koha, jäädes isiklikust tippmargist 0,83 sekundi ja Vladimir Sidorkini nimele kuuluvast Eesti rekordist 0,88 sekundi kaugusele.

Rahulolu ei pakkunud aga peamiselt kanadalasest treeneri Tom Rushtoni käe all harjutavale eestlasele sprindidistantsidel ehk eelkõige 50 ja 100 meetri liblikujumises näidatud minek. Samas polegi senise aasta jooksul veel kiiruse arendamisele rõhku pandud.

Saladuslik nipp

Seejuures proovis Zirk Luksemburgis peetud mõõduvõtul keskmaadistantsidel uut lähenemist, mille toel õnnestus ujuda rõõmupakkuvaid aegu. «Ma proovisin nii-öelda kõrgema tempoga ujuda, sain selle nõksu seekord kätte. Tulemuste pealt võib öelda, et see toimis ja arvatavasti üritan seda ka edaspidi teha. Nagu ma aru sain, siis mu treenerid on mulle juba aasta aega üritanud seda selgeks teha, et ma kõrgema tempoga ujuksin, aga ju siis ma ei olnud sellest aru saanud,» naeris Zirk.

Kregor Zirk (paremal) koos kanadalasest treeneri Tom Rushtoniga Luksemburgis peetud võistlusel.
Kregor Zirk (paremal) koos kanadalasest treeneri Tom Rushtoniga Luksemburgis peetud võistlusel. Foto: Erakogu

«Kuna ma ujun võrreldes teistega üpris madala tõmbesagedusega, siis ma ei julgenud seda proovida. Ma kartsin, et ma väsin ära. Aga seekord oli hea hetk proovida, kuna midagi polnud sel võistlusel kaotada,» lisas ta.

«Minu arvamus oli see, et mida kõrgema tempoga ujuda, seda kiiremini sa ära väsid, aga treenerite mõte oli see, et kiirema tempoga saab kehaasendit kõrgemal hoida, tänu millele on takistus väiksem ja mõnes mõttes ka energiakulu väiksem,» selgitas ta kõnealust lähenemisviisi. «Ma sain selle tunnetuse soojendusel kätte. Järgmisel hetkel mõtlesin stardis, et mis mul ikka kaotada on ning proovisin, ja see töötas,» tundis Zirk enda üle heameelt, et suutis lõpuks treenerite idee praktikasse viia.

Käimasoleval nädalal treenib Zirk Eestis ning siis läheb harjutama taas põhibaasi Türki. Veebruari lõpus on kavas võistelda Belgias, märtsi lõpus Prantsusmaal ning seejärel aprilli alguses Rootsis. «Rootsis toimuvaks võistluseks peaksime juba spetsiaalsemalt valmistuma, et kiiresti ujuda,» tunnistas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles